Το μαγικό των ανθρώπων

#ToMagikoTwnAnthropwn

«Άνθρωπος σημαίνει να μην αρκείσαι». Σε αυτόν τον ακατάβλητο άνθρωπο είναι αφιερωμένος ο νέος κύκλος της σειράς ντοκιμαντέρ «Το μαγικό των ανθρώπων», σε ιδέα και επιστημονική επιμέλεια της Φωτεινής Τσαλίκογλου και σε σκηνοθεσία της Πέννυς Παναγιωτοπούλου, που επιστρέφει στη συχνότητα της ΕΡΤ2.

Η παράξενη εποχή μας φέρνει στο προσκήνιο μ’ έναν δικό της τρόπο την απώλεια, το πένθος, τον φόβο, την οδύνη. Αλλά και την ανθεκτικότητα, τη δύναμη, το φως μέσα στην ομίχλη. Ένα δύσκολο στοίχημα εξακολουθεί να μας κατευθύνει: να δώσουμε φωνή στο αμίλητο του θανάτου. Όχι κραυγαλέες επισημάνσεις, όχι ηχηρές νουθεσίες και συνταγές, όχι φώτα δυνατά, που πιο πολύ συσκοτίζουν παρά φανερώνουν. Ένας ψίθυρος αρκεί. Μια φωνή που σημαίνει. Που νοηματοδοτεί και σώζει τα πράγματα από το επίπλαστο, το κενό, το αναληθές.

Η λύση, τελικά, θα είναι ο άνθρωπος. Ο ίδιος άνθρωπος κατέχει την απάντηση στο «αν αυτό είναι άνθρωπος». O άνθρωπος, είναι πλάσμα της έλλειψης αλλά και της υπέρβασης. «Άνθρωπος σημαίνει να μην αρκείσαι». Σε αυτόν τον ακατάβλητο άνθρωπο είναι αφιερωμένος και ο νέος κύκλος των εκπομπών.

Για μια υπέρβαση διψούν οι καιροί.

Ανώνυμα και επώνυμα πρόσωπα στο «Μαγικό των ανθρώπων» αναδεικνύουν έναν άλλο τρόπο να είσαι, να υπομένεις, να θυμάσαι, να ελπίζεις, να ονειρεύεσαι…

Την ιστορία τους μας εμπιστεύτηκαν είκοσι ανώνυμοι και επώνυμοι συμπολίτες μας. Μας άφησαν να διεισδύσουμε στο μυαλό τους. Μας άφησαν, για ακόμα μια φορά, να θαυμάσουμε, να απορήσουμε, ίσως και λίγο να φοβηθούμε. Πάντως, μας έκαναν και πάλι να πιστέψουμε ότι «Το μυαλό είναι πλατύτερο από τον ουρανό».

Σκηνοθεσία: Πέννυ Παναγιωτοπούλου
Ιδέα-επιστημονική επιμέλεια: Φωτεινή Τσαλίκογλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαΐτης
Μοντάζ: Γιώργος Σαβόγλου, Άγγελος Αγγελόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: Παναγιώτα Παναγιωτοπούλου – p.p.productions

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS