Από τον Σεπτέμβριο του 1911 το Βασίλειο της Ιταλίας είχε κηρύξει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία διεκδικώντας τις περιοχές της σημερινής Λιβύης. Στο πλαίσιο αυτών των επιχειρήσεων οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν νησιά των Νοτίων Σποράδων και των Δωδεκανήσων προκειμένου να δημιουργήσουν στρατιωτικό αντιπερισπασμό μακριά από τα Λιβυκά εδάφη. Στις 4 Μαΐου 1912 τα ιταλικά στρατεύματα πραγματοποιούν απόβαση στη Ρόδο και μετά από ολιγοήμερη πολιορκία της Οθωμανικής φρουράς, οι Ιταλοί καταλαμβάνουν το νησί. Η ιταλική κατοχή θα διαρκέσει μέχρι και το 1943 όταν οι γερμανικές ναζιστικές δυνάμεις θα αναλάβουν τον έλεγχο του νησιού, θα ακολουθήσουν το 1945 οι Βρετανοί μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 1947 όταν θα εγκριθεί η επίσημη παράδοσή των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα με τη συνθήκη του Παρισιού. Στις 31 Μαρτίου 1947 πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων από τους Βρετανούς. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 110 ετών από την κατάληψη της Ρόδου από τους Ιταλούς παρουσιάζει την εκπομπή:
ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ
ΡΟΔΟΣ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
(video)
Πρόκειται για το επεισόδιο της σειράς «ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ» με τίτλο «ΡΟΔΟΣ Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ», παραγωγής 1998, σε σκηνοθεσία και παρουσίαση του Λάκη Κομνηνού. Παρουσιάζεται η ιστορία του νησιού από την αρχαία εποχή, τους βυζαντινούς χρόνους, τον μεσαίωνα και την τουρκοκρατία μέχρι και την απελευθέρωση από τους Ιταλούς το 1945. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα από μνημεία, αξιοθέατα και αρχαιολογικούς χώρους του νησιού.
Ο Λάκης Κομνηνός σε αυτό το επεισόδιο της σειράς «ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΜΑΣ» περιηγείται τη Ρόδο, παρουσιάζοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του τόπου. Δίνονται πληροφορίες για την ιστορία του νησιού κατά την αρχαιότητα-με παράλληλη προβολή των εκθεμάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου του νησιού, για τους βυζαντινούς χρόνους-με την παρουσίαση του βυζαντινού ναού του Ταξιάρχη στο Θάρρι. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται για την κατάκτηση της Ρόδου από το τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη και την περίοδο της Ιπποτοκρατίας και ακολούθως την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η οποία διήρκεσε έως το 1912, όποτε και το νησί πέρασε στην κατοχή των Ιταλών.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται χαρακτηριστικά μνημεία και αξιοθέατα του νησιού, όπως το αρχαίο λιμάνι Μανδράκι, το μικρό Φρούριο του Αγίου Νικολάου, ο Λόφος του Αγίου Στεφάνου ή Μόντε Σμίθ με το ναό του Πυθίου Απόλλωνα, η Ακρόπολη της Λίνδου, και τέλος το Καστέλο ή Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων στην Μεσαιωνική Πόλη.
Σκηνοθεσία- παρουσίαση: ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ
Έτος παραγωγής: 1998
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr