Αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 3-13 Νοεμβρίου 2022

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λαμβάνει χώρα κάθε Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη από τον ομώνυμο πολιτιστικό οργανισμό και είναι ένα από τα πλέον σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός στην Ελλάδα. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει, πέρα από το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου όπου παρουσιάζονται πρόσφατες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, μια σειρά από διαγωνιστικά τμήματα με συμμετοχές σκηνοθετών από όλο τον κόσμο. Επίσης παρουσιάζονται προγράμματα με αφιερώματα σε σημαντικούς σκηνοθέτες και εθνικές κινηματογραφίες, η ενότητα «Ανοιχτοί ορίζοντες» για ανεξάρτητες και πρωτοποριακές παραγωγές, τμήματα όπως «Ματιές στα Βαλκάνια» για την κινηματογραφική παραγωγή στη γειτονιά των Βαλκανίων και «Νεανική Οθόνη» με ειδικές προβολές για σχολεία και παιδιά. Το ΔΦΚΘ πλαισιώνεται με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων όπως masterclass, εκθέσεις, συναυλίες και εργαστήρια. Επίσης σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα κάθε Μάρτιο, ο πολιτιστικός οργανισμός του Φεστιβάλ διοργανώνει και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 σε φυσικούς χώρους και online. Στο 63ο ΦΚΘ θα προβληθούν 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.

Το Αρχείο της ΕΡΤ στηρίζει το ΔΦΚΘ και παρουσιάζει την εκπομπή:

Η ΕΡΤ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(video)

Πρόκειται για επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ “Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα” παραγωγής 1978 σε σκηνοθεσία Νίκου Ζερβού και ρεπορτάζ του Νίκου Χριστοδούλου. Με αφορμή το 19ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου που διοργανώθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη, η εκπομπή κάνει αναδρομή στην έναρξη, το 1960 ως  «Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου» με πρωτοβουλία του Παύλου Ζάννα και τη συνεργασία της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας «Τέχνη», αλλά και την εξέλιξη του Φεστιβάλ επισημαίνοντας το ρόλο που απέκτησε για την πόλη, με αποτέλεσμα να αναδείξει μια γενιά νέων ανθρώπων που θέλησε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Ο Τάκης Κανελλόπουλος, σκηνοθέτης που βραβεύτηκε στην “Α΄ Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου”, για την πρώτη του ταινία, «Μακεδονικός γάμος», μιλάει για τις ταινίες του, για τους νέους κινηματογραφιστές από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν προσπαθώντας να εργαστούν στην πόλη τους. Νέοι σκηνοθέτες από τη Θεσσαλονίκη όπως οι Απόστολος Κρυωνάς, Τάσος Ψαρράς, Χρήστος Αρώνης, Άρης Καραϊσκάκης, Γιώργος Ψαρέλλης, Στέφανος Χατζημιχαηλίδης και άλλοι καταθέτουν την εμπειρία τους σχετικά με την προσπάθειά τους να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κινηματογράφο, τις πρώτες τους ταινίες, τις απογοητεύσεις, τις αποτυχίες και τις δυσκολίες, τα βήματα που ακολούθησαν και τη συμβολή σκηνοθετών όπως ο Κανελλόπουλος, οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο και για τη δική τους πορεία.

Για τη φυσιογνωμία του Φεστιβάλ, την ώθηση που έδωσε σε νέους δημιουργούς και την κινηματογραφική εκπαίδευση μιλούν επίσης ο κριτικός Τώνης Τσιρμπίνος, η σκηνοθέτης Κική Λαζόγκα, ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάνης, ο λογοτέχνης Κώστας Λαχάς ο οποίος εργάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Μπακόλας που διετέλεσε γραμματέας του Φεστιβάλ από το 1960 έως το 1965.

Προβάλλονται αποσπάσματα από τις ταινίες “Γάζωρος Σερρών” του Τάκη Χατζόπουλου (1974), “Ουρανός” του Τάκη Κανελλόπουλου (1962), “Δι’ ασήμαντον αφορμήν” του Τάσου Ψαρρά (1974), “Οι εντός των τειχών” του Απόστολου Κρυωνά (1977).

Σκηνοθεσία: ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΣ

Ρεπορτάζ – Διεύθυνση παραγωγής: ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Έτος παραγωγής: 1978

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS