Αγάθωνας Ιακωβίδης – 5 Αυγούστου 2020

Στις 5 Αυγούστου 2020 έφυγε από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός μουσικός Αγάθωνας Ιακωβίδης έχοντας διαγράψει πλούσια πορεία στο χώρο του ρεμπέτικου τραγουδιού. Γεννήθηκε το 1955 στον Ευαγγελισμό της επαρχίας Λαγκαδά από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες, γι’ αυτό τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν έντονα διαποτισμένα από τις μελωδίες της Μικράς Ασίας.

Άρχισε να ασχολείται με τη μουσική σε νεαρή ηλικία και άρχισε μόνος του να παίζει σχεδόν όλα τα έγχορδα όργανα των ρεμπέτικων τραγουδιών. Το 1973 έκανε την πρώτη επαγγελματική του εμφάνιση σε μπουάτ της Θεσσαλονίκης και γρήγορα αφοσιώθηκε στη ρεμπέτικη μουσική.

Το 1977 ίδρυσε το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με το οποίο ηχογράφησε δύο δίσκους, εμφανίστηκε σε διάφορα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη και πραγματοποίησε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το διάστημα 1981-1987 κατέβηκε στην Αθήνα όπου συνεργάστηκε με γνωστούς μουσικούς όπως ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας κ.ά. Στη διάρκεια της πορείας του συνεργάστηκε με γνωστά ονόματα όπως η Γλυκερία, ο Μπάμπης Γκολές, το συγκρότημα Koza Mostra και άλλους. Ο ίδιος, εκτός από τη γνώση του στα ρεμπέτικα μουσικά όργανα ήταν και συλλέκτης πολλών σπάνιων δίσκων γραμμοφώνου ρεμπέτικων τραγουδιών, αρχείο από το οποίο αντλούσε υλικό για τις δισκογραφικές του δουλειές παρουσιάζοντας παλιά και άγνωστα ρεμπέτικα τραγούδια.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα μοναδικό ντοκουμέντο στο πλαίσιο της εκπομπής «Νέα Πρόσωπα», παραγωγής 1983, όπου εμφανίζεται η μουσική συντροφιά του Ρεμπέτικου Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

ΝΕΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(video)

Η μουσική εκπομπή «Νέα Πρόσωπα» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, και ειδικότερα στο Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Ξεκινά με μια εισαγωγή για την αναβίωση των ρεμπέτικων κομπανιών στη δεκαετία του ’80. Κατόπιν, ο παρουσιαστής της εκπομπής Δημήτρης Λέκκας συζητά με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη, αναβιωτή του ρεμπέτικου, και με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος για το ρεμπέτικο τραγούδι.

Το συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1977, το αποτέλεσαν ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, ο Λάζαρος Χαριτίδης, ο Θανάσης Τσακμάκας και ο Λάζαρος Κουταλίδης. Μιλούν για τα παραδοσιακά μουσικά όργανα που χρησιμοποιούν και τον τρόπο εκτέλεσης των τραγουδιών που προσπαθούν να αποδώσουν όσο γίνεται πιο αυθεντικά. Αφηγούνται πώς βρέθηκαν να παίζουν όλοι μαζί δημιουργώντας αυτή την κομπανία στη Θεσσαλονίκη. Περιγράφουν επίσης πώς στα μουσικά τους ακούσματα επέδρασε ο χώρος της συμπρωτεύουσας όπου το ρεμπέτικο τραγούδι παραμένει αναλλοίωτο λόγω του προσφυγικού στοιχείου.  Το 1980-1981 κυκλοφορήσαν την πρώτη δισκογραφική τους δουλειά.

Ο Δημήτρης Λέκκας, σε ξεχωριστή ενότητα της εκπομπής, παρουσιάζει ένα από τα πιο γνωστά έγχορδα, λαϊκά, παραδοσιακά όργανα, που σήμερα στην Τουρκία ονομάζεται «σάζι», ενώ στη βυζαντινή εποχή ονομαζόταν «ταμπουράς». Επίσης, αναφέρεται σε άλλα παραδοσιακά όργανα της ιδίας οικογένειας εγχόρδων κάνοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην ιστορία του ρεμπέτικου και τα όργανά του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται τραγούδια από το Ρεμπέτικο Συγκροτήμα Θεσσαλονίκης, επανεκτελέσεις προπολεμικών κυρίως συνθέσεων όπως τα εξής: «Είναι βαριά του χωρισμού η μαχαιριά» του Σταύρου Τζουανάκου, «Η Βλάμισσα», «Ο κατάδικος (Μεσ’ στη φυλακή στ’ Ανάπλι)», «Δεν μπορούσα να βαστάξω» σε μουσική και στίχους του Γιοβάν Τσαούς (Γιάννη Εϊντζιρίδη), «Μες της πόλης το χαμάμ», «Το Κουτσαβάκι» σε μουσική και στίχους του Ανέστη Δελιά και το «Μα τι να κάνω σ’ αγαπώ» από τη φωνή του Γιώργου Κάβουρα, σε μουσική και στίχους Κώστα Σκαρβέλη.

Το συγκρότημα τελικά θα διαλυθεί το 1984 έπειτα από δεκάδες εμφανίσεις και την ηχογράφηση δύο δίσκων.

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 18/1/1984

Σκηνοθεσία: Κλεώνη Φλέσσα

Παρουσίαση: Δημήτρης Λέκκας

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS