Άγγελος Σικελιανός – 19 Ιουνίου 1951

Ο Άγγελος Σικελιανός, ο κορυφαίος Έλληνας λυρικός ποιητής-υποψήφιος πέντε φορές για το Νόμπελ Λογοτεχνίας- γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 15 Μαρτίου 1884 και έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου 1951.

70 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του σπουδαίου ποιητή. Το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά «Εποχές και Συγγραφείς» (παραγωγής 2006-2007), αφιερωμένο στον Άγγελο Σικελιανό-και πιο συγκεκριμένα σε μια λιγότερο γνωστή περίοδο της ζωής και του έργου του, στην περίοδο που ακολουθεί τις Δελφικές Εορτές έως τον θάνατό του.

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ-ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΩΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Σειρά ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η συγκεκριμένη εκπομπή αποτελεί το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στον ποιητή Άγγελο Σικελιανό, και αφορά την περίοδο μετά τις Δελφικές Εορτές έως τον θάνατό του.

Η εκπομπή αναφέρεται αρχικά, στην περίοδο μετά το 1922 και μέχρι το 1935 κατά την οποία, αν και αναγνωρισμένος ως μείζων ποιητής, το έργο του παραμένει άγνωστο στο ευρύ αναγνωστικό κοινό και  ο Άγγελος Σικελιανός ουσιαστικά έχει εγκαταλείψει την ποίηση και ασχολείται με τη συγγραφή πεζών/δοκιμιακών κειμένων, με κύριο άξονα τη Δελφική προσπάθεια. Ιδιαίτερη αναφορά ανάμεσα στα πεζά κείμενα του Σικελιανού, γίνεται στον πρόλογο για τον «Λυρικό Βίο», καθώς και για το πρώτο δραματικό του έργο με τίτλο «Ο τελευταίος ορφικός διθύραμβος ή Ο Διθύραμβος του Ρόδου» (1933). Ωστόσο, μετά τη ματαίωση πραγματοποίησης του οράματός του σχετικά με τη Δελφική Ιδέα, ο Σικελιανός το 1935 δημοσιεύει το ποίημα «Ιερά Οδός», το οποίο διανοίγει έναν νέο δρόμο στη νεοελληνική ποίηση. Ακούγεται το ποίημα, σε απαγγελία του ίδιου του ποιητή.

Ακολούθως διερευνάται η καθοριστική επίδραση που άσκησε ο Σικελιανός στη διαμόρφωση των ποιητών της γενιάς του ’30. Γίνεται αναφορά ακόμη, στο γάμο του με την Άννα Καραμάνη, καθώς και στη συγγραφή της τραγωδίας «Σίβυλλα».  Ακόμη , ιδιαίτερη σημασία δίνεται κατά τη διάρκεια της εκπομπής στην παρουσία και τον λόγο του Σικελιανού κατά τη διάρκεια της Κατοχής-με ειδική αναφορά στην παρουσία του ποιητή στην πάνδημη κηδεία του Κωστή Παλαμά, ενώ παράλληλα επισημαίνεται η επιρροή που άσκησε στον ίδιο και το έργο του ο πόλεμος του 1940, η Κατοχή και η Αντίσταση, επιρροή που συνοψίζεται στην ποιητική του συλλογή «Ακριτικά», η οποία εμφανίζεται το 1942. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1951, με ιδιαίτερη αναφορά στις παρασκηνιακές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης που λειτούργησαν υπονομευτικά, αποκλείοντας τον ποιητή από αυτή την τιμή.

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται παρακολουθώντας τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τη δεύτερη σύζυγό του, Άννα Σικελιανού. Περιλαμβάνεται σπάνιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό, όπως πλάνα αρχείου από ιστορικά γεγονότα της εποχής και ηχητικά ντοκουμέντα, όπου ο Σικελιανός απαγγέλλει ποιήματά του («Γιατί βαθιά μου δόξασα»)  ή αφηγείται στιγμές από την κοινή ζωή του με την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού.

Μιλούν κατά τη διάρκεια της εκπομπής για τον Σικελιανό και το έργο του οι: Κώστας Μπουρναζάκης, φιλόλογος-εκδότης Αγγέλου Σικελιανού, Παναγιώτης Νούτσος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι  ποιητές Χάρης Βλαβιανός, Θανάσης Χατζόπουλος, Νάνος Βαλαωρίτης, Μανώλης Πρατικάκης, και η Άννα Βενέζη-Κοσμετάτου, κόρη του Ηλία Βενέζη.

Σενάριο-Σκηνοθεσία:

ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ

Έτος παραγωγής:

2006-2007

Μπορείτε να δείτε το Α’ μέρος του αφιερώματος της σειράς «Εποχές και Συγγραφείς» στον Άγγελο Σικελιανό εδώ:

https://archive.ert.gr/8649/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS