Αγήνωρ Αστεριάδης – 17 Δεκεμβρίου 1977

Ο Αγήνωρ Αστεριάδης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1898. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με τον Γεώργιο Ροϊλό, τον Γεώργιο Ιακωβίδη, τον Σπύρο Βικάτο, τον Παύλο Μαθιόπουλο και τον Νικόλαο Λύτρα από το 1915 ως το 1921. Δίδαξε ελεύθερο σχέδιο στη Μέση Εκπαίδευση και σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές. Από το 1932 ως το 1940 δίδαξε σχέδιο στο Ζάννειο Ορφανοτροφείο Πειραιώς και από το 1933 ως το 1942 στο Ελληνικό Σπίτι.
Ταξίδεψε στην Ελλάδα, κυρίως τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία, και εμπνεύστηκε από τα φυσικά και αρχιτεκτονικά τοπία. Παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε με την αντιγραφή βυζαντινών τοιχογραφιών, την αγιογράφηση εκκλησιών, το σχεδιασμό ψηφιδωτών και φορητών εικόνων και την εικονογράφηση βιβλίων (θρησκευτικά, λογοτεχνικά και σχολικά εγχειρίδια).
Σημαντικό είναι και το χαρακτικό του έργο. Εξέδωσε πολλά λευκώματα με χαρακτικά του και τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο Εκδόσεων της Διεθνούς Εκθέσεως του Παρισιού (1937). Το 1928 εξέδωσε το βιβλίο “Το σπίτι του Σβαρτς στα Αμπελάκια” (επανέκδοση 1974), με χαρακτικά από την περιήγησή του στη Θεσσαλία. Στη διάρκεια της Κατοχής, κυκλοφόρησε μονότυπα χαρακτικά με θέματα από δημοτικά τραγούδια. Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Δεκεμβρίου 1977.

ΕΙΚΟΝΕΣ
Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΑΓΗΝΟΡΑΣ ΑΣΤΕΡΙΑΔΗΣ

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Εικόνες» η Μαρία Καραβία παρουσιάζει τον σημαντικό καλλιτέχνη του Μεσοπολέμου Αγήνορα Αστεριάδη.

Εξετάζεται η θεματολογία της ζωγραφικής του που έχει αναφορές στον τόπο καταγωγής του καλλιτέχνη, τη Λάρισα, και στον θεσσαλικό κάμπο και που αναπτύσσεται στις τοπιογραφίες του, ενώ παράλληλα προβάλλονται τα στοιχεία που συνιστούν το προσωπικό του ιδίωμα όπως, η αναζήτηση της μοντέρνας τέχνης και η αγάπη του για την παράδοση, τα τοπικά πρότυπα και τη λαϊκή αρχιτεκτονική, με αντιπροσωπευτικό δείγμα την αποτύπωση του αρχοντικού του Σβαρτς στα Αμπελάκια. Άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος του δημιουργού μιλούν για την ανθρώπινη πλευρά του ενώ ο φακός περιηγείται τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού του στο Μαρούσι.

Ο χαράκτης Τάσσος, φίλος του Αγήνορα Αστεριάδη, αφηγείται τη γνωριμία και συνεργασία του μαζί του, αναλύει την ιδιαιτερότητά του σχετικά με την απόδοση του ελληνικού τοπίου και μιλά για τη συνεισφορά του ζωγράφου στην πορεία της νεοελληνικής τέχνης. Επίσης, αναφέρεται στο έργο του Α. Αστεριάδη που αφορά στην αγιογράφηση των εκκλησιών μαζί με τον Φώτη Ζαχαρίου, καθώς και στις ακουαρέλες του. Εξηγεί μάλιστα την επιρροή που είχαν οι βυζαντινές τοιχογραφίες του Αστεριάδη στη δική του δημιουργική δουλειά. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται φωτογραφικό υλικό και εικόνες από τα ζωγραφικά έργα του καλλιτέχνη.

Έτος παραγωγής: 1981
Σκηνοθεσία: Γ. Εμιρζάς
Επιμέλεια-Ρεπορτάζ: Μαρία Καραβία

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS