Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από τον θάνατο της Αλέκας Κατσέλη στις 11 Σεπτεμβρίου 1994. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1917. Σπούδασε χορό στη Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης της Κούλας Πράτσικα και υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Στη θεατρική σκηνή εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1942. Στην λαμπρή καριέρα της συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, το Εθνικό Θέατρο, το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» του Μάνου Κατράκη, το Κρατικό Θέατρου Βορείου Ελλάδος και με θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Στο χώρο του αρχαίου δράματος οι ερμηνείες της αποτέλεσαν πρότυπο διδασκαλίας ενώ εποχή άφησε ο ρόλος της στη «Μήδεια» που ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο το 1968.
Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1951 με την ταινία «Λύκαινα» της Μαρίνας Πλυτά. Το 1962 τιμήθηκε με το Β’ Βραβείο Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για την ερμηνεία της στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ηλέκτρα». Ακολούθησαν κι άλλοι σημαντικοί ρόλοι σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Παράλληλα ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, τη θεατρική μετάφραση, τη διδασκαλία, ενώ επί σειρά ετών υπήρξε ιέρεια και πρωθιέρεια στις τελετές αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Εκτός από τη συνεργασία της με την ελληνική ραδιοφωνία έπαιξε σε οκτώ τηλεοπτικές σειρές από τη δεκαετία του ’70 με τελευταία τη «Μαύρη Χρυσαλλίδα» το 1990.
Με αφορμή την επέτειο θανάτου της μεγάλης πρωταγωνίστριας του θεάτρου το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το έργο που μεταδόθηκε από το “Θέατρο της Δευτέρας” το 1979:
Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΧΩ ΔΩΣΕΙ του Λουίτζι Πιραντέλλο
Το έργο του Ιταλού νομπελίστα συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλο “Η ζωή που σου έχω δώσει” (1923) παρουσιάζεται από την εκπομπή “Θέατρο της Δευτέρας”, σε σκηνοθεσία Ανδρέα Φιλιππίδη και την Αλέκα Κατσέλη στο ρόλο της Ντόνα Άννα. Την παράσταση προλογίζει ο σκηνοθέτης Ανδρέας Φιλιππίδης, η οποία αποτελείται από τρεις πράξεις.
Ο Πιραντέλλο, ο μεγάλος δραματουργός και μυθιστοριογράφος γεννήθηκε στη νότια Ιταλία το 1867. Γνώρισε κι εμβάθυνε στην άθλια ζωή και στη καταπιεσμένη ψυχολογία των φτωχών ανθρώπων, αλλά και στην ιδιαίτερη υπαρξιακή και κοινωνική ιδιοσυγκρασία των κατοίκων του νότου. Τα έργα του, που αγγίζουν την απόλυτη θεατρικότητα, αντανακλούσαν τις πνευματικές και ψυχολογικές ανησυχίες της εποχής του. Η υπόθεση του συγκεκριμένου έργου “Η ζωή που σου έχω δώσει” – La vita che ti diedi έχει ως εξής:
Η Ντόνα Άννα αρνείται να αποδεχτεί τον θάνατο του μοναχογιού της Φούλβιο, που μόλις είχε επιστρέψει στο πατρικό του μετά από απουσία επτά ετών. Για την μητέρα ο γιος της ζει με τη ζωή που του έδωσε εκείνη, κι όσο εκείνη είναι ζωντανή θα πρέπει να ζει κι εκείνος σαν ένα μέρος της δικής της ζωής. Οι άνθρωποι γύρω της ανησυχούν για τη στάση της και η αγωνία τους εντείνεται όταν καταλαβαίνουν ότι η Ντόνα Άννα απαντά σε μια επιστολή της αγαπημένης του γιου της σαν να ήταν εκείνος. Η Λουτσία, η γυναίκα που αγαπούσε, έχει ξεκινήσει για να πάει να τον συναντήσει αγνοώντας την αλήθεια. Όταν εκείνη φτάνει απογοητεύεται με την απουσία του Φούλβιο και αποκαλύπτει στην Ντόνα Άννα ότι περιμένει παιδί από το γιο της. Εκείνη συνεχίζει να της αποκρύπτει το θάνατο του Φούλβιο. Την επόμενη μέρα εμφανίζεται η μητέρα της Λουτσία που έχει έρθει για να την αποτρέψει να εγκαταλείψει την οικογένειά της και να την πάρει πίσω μαζί της με κάθε τρόπο. Η Λουτσία καταλαβαίνει ότι ο Φούλβιο δεν ζει πια και τότε είναι η στιγμή που η Άννα αποδέχεται το θάνατο του παιδιού της και μπορεί να θρηνήσει.
Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί: Δημήτρης Μπάνος (Ντον Τζόρτζιο), Ελένη Νενεδάκη (Ντόνα Φιορίνα), Ρίτα Μουσούρη (Ελισάβετ), Στράτος Παχής (Τζιοβάνι), Λέλα Λορέντη (Λίντα), Νίκος Θαλάσσης (Φλάβιο), Μαρία Αλιφέρη (Λουτσία Μωμπέλ), Λουίζα Ποδηματά (Φραντσέσκα Νορέττι).
Έτος παραγωγής: 1979
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φιλιππίδης
Τηλεσκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης
Μετάφραση: Μίτση Κουγιουμτζόγλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιώργος Ανεμογιάννης
Μουσική Επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ
Παραγωγός: Ελένη Μαβίλη-Μέξη
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr