Αλέκος Φασιανός – 16 Ιανουαρίου 2022

Ένας χρόνος συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 16 Ιανουαρίου 2022. Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935.  Μαθητής του Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών (1956-1960), συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης, λίγο μετά την πρώτη του ατομική έκθεση, το 1960, στην γκαλερί “Α23”. Έζησε 35 χρόνια στη γαλλική πρωτεύουσα ωστόσο διατήρησε ισχυρούς τους δεσμούς του με τη βιωμένη εμπειρία του ελληνικού χώρου. Στο έργο του κυρίαρχη είναι η ανθρώπινη μορφή – χαρακτηριστικές είναι οι φιγούρες του ποδηλάτη ή του καπνιστή, που επανέρχονται στη ζωγραφική του.

Παρουσίασε το έργο του σε περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Εκτός από τη ζωγραφική και τη χαρακτική, ασχολήθηκε επίσης με την εικονογράφηση βιβλίων, τις εφαρμοσμένες τέχνες αλλά και τη συγγραφή κειμένων και τη σκηνογραφία· συνεργάστηκε μάλιστα με το Εθνικό Θέατρο (1975, 1976, 1978).Η τελευταία αναδρομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη (2004), με τίτλο “Φασιανός, Μυθολογίες του καθημερινού”. Το 2021 ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός παρασημοφορήθηκε από τη Γαλλική κυβέρνηση με το αξίωμα του Διοικητή της Τάξης των Γραμμάτων και Τεχνών (Commandeur de l’ordre des Arts et des Lettres).

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ της σειράς “Μονόγραμμα“, παραγωγής του 1982, το οποίο είναι αφιερωμένο στον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό. Ο ίδιος μιλάει για τη ζωή του και το έργο του.

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΛΕΚΟΣ ΦΑΣΙΑΝΟΣ

(video)

Ο γνωστός ζωγράφος αυτοβιογραφείται και παράλληλα παρουσιάζει τη δουλειά του με την ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει όλο το έργο του. Αφηγείται τα παιδικά του βιώματα στη γειτονιά όπου μεγάλωσε στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στον Σταθμό Λαρίσης και στην Πλατεία Βάθη. Καθώς ο ίδιος ξετυλίγει τις αναμνήσεις του από τον κόσμο όπως τον έζησε μικρός παίζοντας ποδόσφαιρο με μια παραγεμισμένη κάλτσα στους δρόμους της Πλατείας Βάθη στον Άγιο Παύλο ή την αυλή του σπιτιού του και το σφύριγμα του τρένου του σταθμού, αποκαλύπτει το προσωπικό του όραμα το οποίο θέλησε να αποτυπώσει στα έργα του. Όταν κοιμόταν ο Φασιανός πίσω από το κουφωτό παράθυρο του σπιτιού του, άκουγε τις μυστικές κουβέντες των ζευγαριών που απαθανάτισε αργότερα με τη ζωγραφική του. Εικόνες βγαλμένες από τα παλιά δωμάτια των νεοκλασικών σπιτιών, τα κόκκινα και μπλε με ώχρα βαμμένα, από τα οποία άντλησε ο Φασιανός.

Ο ίδιος, βρισκόμενος στο ατελιέ του μπροστά στη φιγούρα του ποδηλάτη – καπνιστή,  περιγράφει από ποιες αναμνήσεις του ξεκίνησε η ιδέα του ποδηλάτου και πώς εμπνεύστηκε τη μορφή του ποδηλάτη, ένας από τους πρώτους του πίνακες μετά τον Εμφύλιο, αναλύοντας την τεχνική με την οποία δούλεψε. Χαρακτηριστικό στοιχείο το παραμορφωτικό του σχέδιο.

Ο Φασιανός μιλάει για τον δάσκαλό του Γιάννη Μόραλη, τη διάρκεια των σπουδών του στη Σχολή Καλών Τεχνών, για το καλλιτεχνικό περιβάλλον που τον επηρέασε ώστε να διαμορφώσει σταδιακά το προσωπικό του στυλ, καθώς και για τα χρόνια που εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Beaux Arts και ήρθε σε επαφή με τους ανθρώπους του πνεύματος της εποχής. Εκεί γνώρισε και τον Λουί Αραγκόν που ήταν χρόνια θαυμαστής του έργου του. Αναλύει έργα της πρώτης περιόδου και μέσα από πιο πρόσφατα ζωγραφικά έργα του, των αρχών της δεκαετίας του ’80, ο ίδιος ο ζωγράφος μιλάει για την τέχνη του και την εξέλιξη των μοτίβων του.

Η ταινία γυρίστηκε στην Αθήνα, στο σπίτι και το ατελιέ του ζωγράφου, στου Παπάγου, στη συνοικία του Αγίου Παύλου, και στο σταθμό Λαρίσης όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο ζωγράφος. Προβάλλονται εικόνες από αντιπροσωπευτικά έργα της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Φασιανού.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Νίκος Τριανταφυλλίδης
Φωτογραφία: Νίκος Γαρδέλης
Διεύθυνση παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη

Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης: 3 Ιανουαρίου 1983

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS