Αλέκος Σακελλάριος – 28 Αυγούστου 1991

Θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Πολυτάλαντος και χαρισματικός, ο Αλέκος Σακελλάριος, διακρίθηκε σε ό,τι κι αν έκανε. Ξεκίνησε να αρθρογραφεί από τα μαθητικά του κιόλας χρόνια, σε περιοδικά που έβγαζε μαζί τους φίλους του και δεν σταμάτησε να γράφει μέχρι το τέλος της ζωής του.  Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από το θάνατο του, στις 28 Αυγούστου 1991.  Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΠΡΟΣΩΠΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ
(video)


Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στον Αλέκο Σακελλάριο. Ο ίδιος, με αφορμή τα 50 χρόνια του θεατρικού του βίου, μιλά για τη διαδρομή του, που σφραγίστηκε από επιτυχίες και μόνο. Μας ξεναγεί στη γειτονιά που γεννήθηκε, αλλά και στο σπίτι της οδού Αχαρνών, όπου μετακόμισε αργότερα με την οικογένεια του και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Μιλά για τους φίλους που απέκτησε εκεί, Τάσο και Μιχάλη Βουρνά και Νώντα Μουρούζη, με τους οποίους, ενώ ήταν ακόμη μαθητές του Γυμνασίου, ξεκίνησαν να φτιάχνουν περιοδικά. Σκιτσογράφος μάλιστα σε ένα από αυτά ήταν ο Μποστ, ο οποίος μιλά στην εκπομπή για τη γνωριμία τους κι αναφέρει άγνωστα περιστατικά από τη συνεργασία τους. Στις όμορφες στιγμές που είχαν περάσει τότε αναφέρεται και ο Τάσος Βουρνάς. Θυμάται το πρώτο βιβλίο που έγραψαν μαζί, το πρώτο θεατρικό έργο που είδαν στο θέατρο «Ρεκόρ», ενώ αποκαλύπτει ότι ο Αλέκος Σακελλάριος είναι και ένας θαυμάσιος παίκτης φυσαρμόνικας.

Ακόμη, ο Αλέκος Σακελλάριος μας ξεναγεί στην αυλή που γυρίστηκε η ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» και στο δρόμο που χρησιμοποιούσε ως πλατό στις πρώτες του ταινίες. Παράλληλα θυμάται σημαντικούς σταθμούς της πορείας του, όπως το πρώτο θεατρικό έργο που ανέβασε το 1934 «Ο βασιλιάς του χαλβά», την πρώτη ταινία που γύρισε «Παπούτσι από τον τόπο σου», έπειτα από επιμονή του Φίνου, τη βράβευση του στο Παρίσι για την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Η Αλίκη στο ναυτικό», ενώ αποκαλύπτει πώς εμπνεύστηκε το τραγούδι «Γαρύφαλλο στ’ αφτί», όταν έγραφε την ταινία «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο». Επίσης, αναφέρεται στην πολύχρονη συνεργασία του με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, με τον οποίο έγραψαν μαζί περισσότερα από 80 θεατρικά έργα και στις συνεργασίες του με τον Σπύρο Μελά στο θεατρικό έργο «Το ρόδο του Ισπαχάν», με τον Χρήστο Χαιρόπουλο στην οπερέτα «Οι μποέμ της Αθήνας» και με τον Κώστα Γιαννίδη στην επιθεώρηση «Σβούρα». Τέλος στην εκπομπή μιλά ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος εξηγεί τι είναι αυτό που τον ενθουσιάζει στα έργα του Αλέκου Σακελλάριου: «Η καθημερινότητα του λόγου, η σωστή θεατρική γραφή, το πόσο ειλικρινής είναι απέναντι στους χαρακτήρες που φτιάχνει και απέναντι στον κόσμο στον οποίο απευθύνεται».  Παράλληλα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό από την πολύχρονη καριέρα του και σκηνές από κινηματογραφικές του επιτυχίες.

Έρευνα-επιμέλεια: Νανά Νικολάου, Χρίστος Αυθινός
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Παπανικολάου
Έτος παραγωγής: 1984

Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS