Αλέξανδρος Αργυρίου – 22 Μαΐου 2009

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του κριτικού λογοτεχνίας Αλέξανδρου Αργυρίου, του οποίου το έργο συνέβαλε καθοριστικά στην ιστορία της κριτικής της λογοτεχνίας και έλαβε πλήθος διακρίσεων. Ως κριτικός, εστίασε σε ζητήματα ποιητικής μορφολογίας, με έμφαση στην ποίηση του 20ού αιώνα και ειδικότερα στον υπερρεαλισμό. Καρπό της εκδοτικής του δραστηριότητας αποτελεί η οκτάτομη “Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας” (1918-2000) που ολοκλήρωσε στα 86 του χρόνια, έργο-σταθμό για τη νεοελληνική λογοτεχνία. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του, στις 22 Μαΐου 2009, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΕΠΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΡΓΥΡΙΟΥ

(video)

Σειρά ντοκιμαντέρ του Τάσου Ψαρρά με θέμα τη ζωή και το έργο σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών και την προσφορά τους στην πνευματική ζωή του τόπου. Η εκπομπή παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του κριτικού λογοτεχνίας Αλέξανδρου Αργυρίου (φιλολογικό ψευδώνυμο του Αλέκου Κουμπή).

Μέσα από τις κρίσεις σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος, από πλούσιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό αρχειακό υλικό, ξεδιπλώνεται η προσωπικότητα του αυτοδίδακτου κριτικού της Ελληνικής λογοτεχνίας. Στα ελληνικά γράμματα πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας ’40 με βιβλιοκριτικές που δημοσίευε στο περιοδικό “Ελεύθερα Γράμματα”. Οι κριτικές του μελέτες για ποιητές όπως ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, συγγραφείς όπως ο Κοσμάς Πολίτης και για τους Έλληνες υπερρεαλιστές άνοιξε νέους δρόμους για την κατανόηση της ελληνικής λογοτεχνίας. Η αντικειμενικότητα στις κρίσεις του, η ιδιαίτερη σχέση του με τους λογοτέχνες, η μαρξιστική του θεώρηση της σχέσης του έργου με τα ιστορικά γεγονότα, η ισχυρή μνήμη του είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά του «πρύτανη» της λογοτεχνικής κριτικής Αλέξανδρου Αργυρίου. Ο ίδιος μιλάει στην εκπομπή για τη μύησή του στον Μαρξισμό, τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση και στον αντιδικτατορικό αγώνα αλλά και για το έργο του και το όνειρό του να ολοκληρώσει την «Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας», έργο για το οποίο όλοι οι νεότεροι Έλληνες θα του οφείλουν ευγνωμοσύνη.

Για τη συμβολή του στη λογοτεχνική κριτική, τα μεθοδολογικά του εργαλεία και τα χαρακτηριστικά του έργου του μιλούν ο επικ. καθηγητής Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Ευριπίδης Γαραντούδης, ο ποιητής-καθηγητής θεωρίας και κριτικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσος Βαγενάς, ο συγγραφέας Κώστας Παπαγεωργίου, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών-κριτικός Κώστας Γεωργουσόπουλος και η επικ. καθηγήτρια Φιλολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης Αγγέλα Καστρινάκη.

Έτος παραγωγής: 2004

Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS