Αλέξης Μινωτής, Γιάννης Ρίτσος – 11 Νοεμβρίου 1990

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή το θάνατο την ίδια ημέρα των δύο σπουδαίων μορφών του ελληνισμού, του μεγάλου θεατράνθρωπου ΑΛΕΞΗ ΜΙΝΩΤΗ και του ποιητή της Ρωμιοσύνης ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ, ψηφιοποίησε και σας προτείνει:

Από το Αρχείο της Ραδιοφωνίας:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΜΙΝΩΤΗ (1983)

(audio)

Απόσπασμα από ραδιοφωνική εκπομπή-αφιέρωμα στους Γιάννη Ρίτσο και Αλέξη Μινωτή με αφορμή το θάνατό τους στις 11/11/1990. Στο πλαίσιο της εκπομπής ακούστηκε η συνέντευξη του Αλέξη Μινωτή στην Εύα Ντελιδάκη που δόθηκε στις 24/5/1983, και η οποία περιλαμβάνεται στο απόσπασμα.

Ο Αλέξης Μινωτής μιλάει για τα πρώτα του βήματα στο θέατρο και τις επιρροές του, για τις μουσικές του προτιμήσεις και τα πιστεύω του που αναδεικνύουν πτυχές της προσωπικότητάς του. Στην αρχή περιέχεται σύντομο βιογραφικό του σπουδαίου τραγωδού.

Η εκπομπή από το Τμήμα Λόγου της ΕΡΑ 4 μεταδόθηκε στις 12 Νοεμβρίου 1990. Παραγωγή-Παρουσίαση: Αλκιβιάδης Ζερβός. Τεχνική Επιμέλεια: Γ. Τάσης.

Δείτε επίσης το ντοκιμαντέρ:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ

(video)

Ντοκιμαντέρ επικεντρωμένο στο εικαστικό έργο του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, ο οποίος φωτίζει τη σχέση ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική. O Γιάννης Ρίτσος αυτοβιογραφείται, μεταφέροντας μνήμες από τα παιδικά του χρόνια, τη ζωή και την εξορία του, αναλύοντας παράλληλα το ποιητικό και το εικαστικό του έργο. Αναφέρεται στην ενασχόλησή του με τη ζωγραφική, δείγματα της οποίας αποκαλύπτουν τη μοναδικότητα, την ευαισθησία, τον ρομαντισμό και τα πάθη του. Αναλύει τη λειτουργία των δύο τεχνών, ποίησης και ζωγραφικής, αντιμετωπίζοντας τη ζωγραφική ως έναν διαφορετικό τρόπο άσκησης της ποίησης. Μιλάει, επίσης, για τα ερεθίσματα που δέχτηκε καθώς και για τη γνωριμία και συνεργασία του με τον καλλιτέχνη Κάρλο Καρόσο και τον αγγειοπλάστη Βασίλη Κουντουρούδα. Τέλος ο ποιητής αναφέρεται στον τελευταίο τόπο διαμονής του τη Σάμο, τις επιρροές του από το νησί και τις δημιουργίες που του ενέπνευσε.

Σκηνοθεσία: Πέτρος Παναμάς

Παραγωγή: ΕΤ-1 © 1988

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS