Άλκης Αλκαίος – 10 Δεκεμβρίου 2012

Ο σημαντικός ποιητής και στιχουργός, Άλκης Αλκαίος, έφυγε από τη ζωή στις 10 Δεκεμβρίου 2012. Γεννήθηκε το 1949 και σπούδασε στη Νομική Σχολή τα χρόνια της Δικτατορίας. Για την αντιστασιακή του δράση φυλακίστηκε και υπέστη άγρια βασανιστήρια που του δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να ζει σε απομόνωση. Οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν ελάχιστες και οι στίχοι που έγραφε ήταν η επικοινωνία του με τον έξω κόσμο.

Το 1978, την εποχή της άνθησης του πολιτικού τραγουδιού, τον ανακάλυψε ο Θάνος Μικρούτσικος διαβάζοντας ένα ποίημα του δημοσιευμένο στον «Ριζοσπάστη» και τον σύστησε στο ελληνικό τραγούδι. Οι στίχοι του Άλκη Αλκαίου σηματοδότησαν μια νέα εποχή στο τραγούδι αμέσως μετά τη μεταπολίτευση, αρχικά με το τραγούδι “Φλεβάρης 1848” που περιλήφθηκε στο δίσκο του Θάνου Μικρούτσικου “Τραγούδια της λευτεριάς”. Η συνεργασία των δύο δημιουργών που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, υπήρξε από τις σπουδαιότερες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού και συνεχίστηκε επί πολλά χρόνια με δίσκους ορόσημα όπως, το “Εμπάργκο” (1982) και “Στου Αιώνα Την Παράγκα” (1996).

Σημαντικές ήταν οι συνεργασίες του και με άλλους καλλιτέχνες όπως τον Νότη Μαυρουδή, τον Μάριο Τόκα, τον Σωκράτη Μάλαμα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα τραγούδια του: «Ερωτικό» (Με μια πιρόγα), «Πάντα γελαστοί», «Ρόζα» σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου, «Πρωινό τσιγάρο» σε μουσική του Νότη Μαυρουδή, «Βικτώρια» και «Να γράφεις να τηλεφωνείς» σε μουσική του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «Βραδινές περιπολίες» σε μουσική του Σωκράτη Μάλαμα, «Υπνόσακος» σε μουσική Μπάμπη Στόκα.

Το Αρχείο της ΕΡΤ για την επέτειο από το θάνατο του Άλκη Αλκαίου  παρουσιάζει την εκπομπή:

Η ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
ΑΛΚΗΣ ΑΛΚΑΙΟΣ

O Λευτέρης Παπαδόπουλος, που παρουσιάζει την εκπομπή, δηλώνει μεγάλος θαυμαστής του Άλκη Αλκαίου (το πραγματικό του όνομα ήταν Βαγγέλης Λιάρος), ο οποίος, όπως τονίζει, είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος και ξεχωριστός στιχουργός. Αναφέρεται επίσης στην επιλογή του να μην βγαίνει στα φώτα της δημοσιότητας, ενώ παρουσιάζει το σημαντικό έργο του.

Ο Άλκης Αλκαίος γεννήθηκε στην Κοκκινιά Θεσπρωτίας και μεγάλωσε στην Πάργα, όπου τελείωσε και το σχολείο. Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και εξάσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για 10 χρόνια. Μέσα από το αφιέρωμα μαθαίνουμε πως γράφτηκε το πρώτο του τραγούδι, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, πως έγινε το «Εμπάργκο» με το Θάνο Μικρούτσικο – δίσκος σταθμός για την ελληνική δισκογραφία – το «Εντελβάις» με τον Μάριο Τόκα, ενώ φτάνουμε μέχρι και τις συνεργασίες του με νεότερους τραγουδοποιούς.

Ο Θάνος Μικρούτσικος μιλά για την πρώτη γνωριμία του με τον Άλκη Αλκαίο, το 1977, για τη φιλία που αναπτύχθηκε μεταξύ τους, αλλά και για την πολύχρονη συνεργασία τους. «Ως πρόθεση γράφει τραγούδια για να μελοποιηθούν και άρα κινείται στο επίπεδο του στίχου. Όμως είναι σαφές ότι σχεδόν όλα του τα τραγούδια ή πολλά από αυτά ανήκουν και στην ποίηση», τονίζει. «Ο λόγος του για μένα ήταν πηγή έμπνευσης, ήταν μαθήματα ύφους και ήθους στον ελληνικό λόγο», συμπληρώνει ο Νότης Μαυρουδής. «Η αυστηρή αλλά και τόσο τρυφερή στάση του απέναντι στο ελληνικό τραγούδι τον κάνει να ξεχωρίζει», τονίζει από την πλευρά του ο Μάριος Τόκας.

Για τον Άλκη Αλκαίο μιλά επίσης ο Οδυσσέας Ιωάννου, αλλά και οι: Μαρία Δημητριάδη, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας, Δημήτρης Μητροπάνος, Χρήστος Θηβαίος, Μίλτος Πασχαλίδης και Μανώλης Λιδάκης, οι οποίοι ερμηνεύουν και τραγούδια του, όπως και οι: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Μελίνα Κανά και Χάρις Αλεξίου.

Συμμετέχει η ηθοποιός Γωγώ Μπρέμπου.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Βασίλης Θωμόπουλος
Παραγωγή: ΕΤ-1 2003-2004

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS