Αλμπέρ Καμύ – 4 Ιανουαρίου 1960

Φέτος συμπληρώνονται 62 χρόνια από το θάνατο του Αλμπέρ Καμύ (4 Ιανουαρίου 1960), ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς και διανοητές. Γεννήθηκε το 1913 στο Μοντοβί της Γαλλικής Αλγερίας. Από μικρός ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ποδόσφαιρο, ενώ πολύ νέος ξεκίνησε και να γράφει. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Αλγερίου. Το 1937 δημοσιεύτηκε το πρώτο του βιβλίο «Απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη», ενώ ένα χρόνο αργότερα εργάστηκε και ως πολιτικός συντάκτης και λογοτεχνικός κριτικός. Το 1942 πήγε στη Γαλλία, όπου εργάστηκε ως διευθυντής εφημερίδας για πέντε χρόνια, συνεχίζοντας παράλληλα το συγγραφικό του έργο, που είχε τεράστια απήχηση σε όλο τον κόσμο. Ο Αλμπέρ Καμί υπήρξε επίσης ένας από τους εισηγητές της φιλοσοφίας του παραλόγου, ενώ ήταν ιδρυτής του «Theatre du Travail» (1935). Το 1957 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας και τρία χρόνια αργότερα έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ανάμεσα στα σημαντικά έργα που έγραψε είναι τα μυθιστορήματα «Ο ξένος», «Η πανούκλα», «Η πτώση», τα θεατρικά έργα «Καλιγούλας», «Οι δίκαιοι», «Η παρεξήγηση», τα δοκίμια «Ο επαναστατημένος άνθρωπος» και «Ο μύθος του Σισύφου» κ.ά. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την παράσταση «Η παρεξήγηση», που προβλήθηκε στο πλαίσιο του Θεάτρου της Δευτέρας.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Η ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ
(video)


Το υπαρξιστικό δράμα του Αλμπέρ Καμύ έχει να κάνει με την εξορία του ανθρώπου στον άφιλο κόσμο. Ο Γιαν επιστρέφει στην πατρίδα του μαζί με τη γυναίκα του Μαρία μετά από χρόνια. Σκοπός του είναι να ξανασυναντήσει τη μητέρα του και την αδερφή του Μάρθα. Παρουσιάζεται ως πελάτης στο μικρό ξενοδοχείο που διατηρούν χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, ενώ η σύζυγός του ακολουθεί το σχέδιό του ιδιαίτερα ανήσυχη. Οι δύο γυναίκες σκοτώνουν τους πελάτες του ξενοδοχείου προκειμένου να τους ληστέψουν για να μπορέσουν να φύγουν κάποια στιγμή από τον τόπο τους. Την ίδια τύχη έχει και ο Γιαν, ο οποίος πεθαίνει σαν ξένος στο ίδιο του το σπίτι. Παρά τις επιφυλάξεις και την απροθυμία της μητέρας, δολοφονείται εξαιτίας μιας παρεξήγησης. Η ταυτότητά του αποκαλύπτεται μετά το θάνατό του και τότε η μητέρα συντρίβεται οριστικά, ενώ η Μάρθα νιώθει προδομένη από εκείνην. Όταν η Μαρία πηγαίνει να συναντήσει τον άντρα της και μαθαίνει τί έχει συμβεί δεν μπορεί να το πιστέψει και επιβεβαιώνει όλες τις ανησυχίες της.

Λίγα λόγια του συγγραφέα για το έργο του:
«”Η παρεξήγηση” (Το λάθος) γράφτηκε το 1941 στην κατοχική Γαλλία. Ζούσα τότε κάτω από την πίεση των συνθηκών, στα βουνά. Μόνο και μόνο αυτή η πολιτική και γεωγραφική κατάσταση είναι αρκετή για να εξηγήσει αυτό το είδος της κλειστοφοβίας στην οποία ζούσα και η οποία καθρεφτίζεται στο έργο. Η ατμόσφαιρα του έργου είναι αποπνικτική, αυτό είναι σωστό, αλλά εκείνους τους καιρούς το να ανασαίνει κανείς ήταν για όλους δύσκολο. Αυτή η σκοτεινιά του έργου ενοχλεί κι εμένα, όπως ίσως και το θεατή. Γι’ αυτό θέλω να προτείνω να θεωρηθεί «Η παρεξήγηση» ένα είδος μοντέρνας τραγωδίας, και πέρα απ’ αυτό να δεχθεί ότι η ηθική του δράματος δεν είναι πέρα για πέρα αρνητική».

Μετάφραση: Κατερίνα Χέλμη
Τηλεοπτική διασκευή-σκηνοθεσία: Ανδρέας Θωμόπουλος
Παίζουν: Μαρία Αλκαίου, Νόνη Ιωαννίδου, Άννα Γεραλή, Χρήστος Τσάγκας, Γιώργος Μπάρτης.
Έτος παραγωγής: 1987
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 14 Νοεμβρίου 1988

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS