Ανδρέας Βουτσινάς – 8 Ιουνίου 2010

Ο σπουδαίος θεατράνθρωπος και διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς που άφησε το στίγμα του στο ελληνικό θέατρο κυρίως τη δεκαετία του ’80 και σφράγισε με το ταλέντο και την προσωπικότητά του τη πορεία πολλών Ελλήνων ηθοποιών, έφυγε από τη ζωή στις 8 Ιουνίου 2010.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την ημερομηνία του θανάτου του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει συνέντευξή του στη Λένα Αρώνη το 2009 στο πλαίσιο της εκπομπής:

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΝΑ ΑΡΩΝΗ
(video)


Εκπομπή λόγου με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο Λένα Αρώνη που περιέχει συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής. Το συγκεκριμένο επεισόδιο, γυρισμένο στη Μαρίνα Ζέας στον Πειραιά, φιλοξενεί τον Ανδρέα Βουτσινά (1931-2010), Έλληνα σκηνοθέτη με πλούσια διεθνή δραστηριότητα.

Ο Ανδρέας Βουτσινάς μιλάει για την καθοριστική επιρροή του σκηνοθέτη Κάρολου Κουν στο ξεκίνημα της πορείας του και για το Θέατρο Τέχνης. Σε ηλικία 19 χρονών έφυγε για το Λονδίνο, έδωσε εξετάσεις και πέρασε στη Δραματική Σχολή Όλντ Βικ (Old Vic) όπου σπούδασε υποκριτική και ενδυματολογία. Φοίτησε επίσης στη σχολή του Λι Στράσμπεργκ στη Νέα Υόρκη ενώ από το 1957 υπήρξε μέλος του θρυλικού Άκτορς Στούντιο (Actors Studio) για το οποίο κάνει αναφορά και μιλάει για τους μύθους που γνώρισε, όπως τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο και Αλ Πατσίνο που αυτός ξεχώρισε στο Actors Studio. Εργάστηκε ως ηθοποιός αρχικά ενώ το σκηνοθετικό ντεμπούτο του έκανε το 1962 στο Μπρόντγουει με τη Τζέιν Φόντα. Ως σκηνοθέτης συνεργάστηκε με διεθνούς φήμης ηθοποιούς όπως οι Φέι Νταναγουέι, Γουόρεν Μπίτι, Φανί Αρντάν, Ειρήνη Παπά.

Ο πληθωρικός Ανδρέας Βουτσινάς στα 78 του χρόνια, κάνει απολογισμό της καλλιτεχνικής του πορείας, απαντά σε ερωτήσεις για την ιδιωτική του ζωή, για τον γιο του, μιλάει για τη μοναξιά, τη σχέση του με τον χρόνο, τον θάνατο, τη ζωή και τα χρόνια της ψυχανάλυσης. Εξομολογείται τα βαθιά πιστεύω του για την τέχνη του θεάτρου, αναφέρεται στη δουλειά της σκηνοθεσίας και στην αγάπη του για τους ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκε. Εκφράζει τη θέση του για την ταυτότητα του ηθοποιού και την έννοια της βεντέτας.

Στην εκπομπή παρεμβάλλονται στιγμιότυπα από τις ταινίες «The Producers» (1968) και «The History of the World (Part I)» στις οποίες δούλεψε ως ηθοποιός με τον Μελ Μπρουκς και από την ταινία του Λικ Μπεσόν «Απέραντο γαλάζιο» (1988). Συνεργάστηκε επίσης με τον Ελία Καζάν και τον Ζιλ Ντασέν.

Στην Ελλάδα ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συνεργασία του με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος που ξεκινά από το 1981. Στην εκπομπή προβάλλονται αποσπάσματα από παραστάσεις που σκηνοθέτησε ο Ανδρέας Βουτσινάς με το ΚΘΒΕ όπως «Ερρίκος Δ΄» (2008-2009), «Ο Χορός του Θανάτου» (2002-2003), «Ο Οδυσσέας γύρισε» (2001-2002), «Ανάσα Ζωής» (2007), «Νεφέλες» (1998).

Ο ίδιος δίδαξε στη Δραματική σχολή του ΚΘΒΕ αλλά και στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου της Γαλλίας (IDEC) ενώ στο Παρίσι ίδρυσε θεατρικό εργαστήρι με την ονομασία «Θέατρο των Πενήντα». Στην εκπομπή μιλάει για τη ζωή του στο Παρίσι και την πόλη της Θεσσαλονίκης όπου το 2008 ίδρυσε Ανώτερη Δραματική Σχολή που φέρει το όνομά του.

Ο Ανδρέας Βουτσινάς σχολιάζει την παράσταση που είχε αναλάβει στο θέατρο Ορφέας στην Αθήνα το χειμώνα του 2009 «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν» του Μπέρναρντ Σο, έργο που γράφτηκε το 1893 και συγκαταλέγεται στα δημοφιλέστερα και πιο τολμηρά του συγγραφέα. Τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευαν η Αλεξάνδρα Λαδικού και η Βάσια Παναγοπούλου. Αυτή ήταν και η τελευταία του σκηνοθετική δουλειά από την οποία επίσης παρουσιάζονται αποσπάσματα.

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS