Στις 17 Απριλίου του 2010 έφυγε από τη ζωή η Ελληνίδα πρωταγωνίστρια και θιασάρχης Άννα Καλουτά.
Η μεγάλη θεατρίνα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία τεσσάρων ετών, με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο «Στοργή» (1926), και μαζί με την αδερφή της Μαρία, δημιούργησαν τα περίφημα «Καλουτάκια», παιδιά-θαύματα της εποχής εκείνης, υπηρετώντας εξαιρετικά διάφορα είδη του μουσικού θεάτρου. Τη δεκαετία του 1930 τα «Καλουτάκια» συμμετείχαν στο θίασο του Αττίκ κάνοντας ιδιαίτερη αίσθηση στο κοινό ενώ για τις επόμενες δεκαετίες ταυτίστηκαν με το ελληνικό μουσικό θέατρο. Η Άννα Καλουτά εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες, σε βαριετέ, οπερέτες και κυρίως σε πολλές επιθεωρήσεις των πιο σημαντικών επιθεωρησιογράφων, αρκετές από τις οποίες ήταν πολεμικές του 1940. Χαρακτηρίστηκε «Βασίλισσα της επιθεώρησης» για τη μεγάλη συμβολή της στο είδος. Μετά τον πόλεμο άνθησε η διεθνής καριέρα της και επί δεκαπενταετίας έκανε περιοδείες σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική ενώ ηχογράφησε και μουσικούς δίσκους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τη δεκαετία του 1960 μαζί με την Μαρία ίδρυσαν το θέατρο «Καλουτά». Ακόμη, έκανε εμφανίσεις και στην τηλεόραση και σε ελάχιστες βιντεοπαραγωγές.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, παρουσιάζει απόσπασμα από επεισόδιο της εκπομπής «Βραδυά Επιθεώρησης» σε παρουσίαση Κώστα Ρηγόπουλου, παραγωγής 1984.
ΒΡΑΔΥΑ ΕΠΙΘΩΡΗΣΗΣ: ΤΑ ΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ (1960-1980)
ΑΝΝΑ ΚΑΛΟΥΤΑ
H «Βραδυά επιθεώρησης» ήταν εκπομπή θεατρικής – ιστορικής έρευνας που επαναπροσέγγιζε τα πιο χαρακτηριστικά νούμερα επιθεώρησης της εικοσαετίας 1960-1980, σε συνδυασμό με τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα που τα πυροδοτούσαν. Τα νούμερα επανερμήνευαν οι αρχικοί ηθοποιοί όπου αυτό ήταν εφικτό. Παράλληλα, προβάλλονταν πλάνα από κινηματογραφικά επίκαιρα, θεατρικές παραστάσεις, επισκέψεις ξένων προσωπικοτήτων στη χώρα μας, εθνικά ζητήματα, γελοιογραφίες αλλά και συνεντεύξεις προσωπικοτήτων από το χώρο των τεχνών και της πολιτικής που έδιναν στοιχεία για τις επιθεωρήσεις, τα προβλήματά τους, τη λογοκρισία της εποχής. Η έρευνα πραγματοποιούνταν με τη συνέργεια της Εταιρείας Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, του Θεατρικού Μουσείου, της Γενικής Γραμματείας Τύπου και Πληροφοριών και των Αρχείων του Ελληνικού Τύπου.
Το συγκεκριμένο απόσπασμα προέρχεται από επεισόδιο για την επιθεώρηση και τη μουσική, το μιούζικαλ και την πολιτική σάτιρα. Στο επεισόδιο αυτό παρουσιάστηκε και αφιέρωμα στην Άννα Καλουτά, με συμμετοχή της ηθοποιού σε ένα ποτ πουρί από τα πιο γνωστά της νούμερα. Αρχικά ο παρουσιαστής Κώστας Ρηγόπουλος κάνει μια εισαγωγή για την καλλιτεχνική σταδιοδρομία και την επιτυχία των αδελφών Καλουτά. Παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό και πλάνα από την ελληνική ταινία «Εκείνες που δεν πρέπει ν’ αγαπούν», του 1958, όπου ακούγεται το τραγούδι «Ας τα τα μαλλάκια σου». Ο Ρηγόπουλος συνεχίζει για την επίπονη άσκηση και τον άψογο επαγγελματισμό των Καλουτά ενώ προβάλλονται πλάνα από νούμερο της Άννας Καλουτά. Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής συνομιλεί με τον Γιώργο Λαζαρίδη, θεατρικό συγγραφέα, ο οποίος εκθειάζει την υποκριτική ικανότητα της Καλουτά. Έπειτα ο Γιώργος Γεωργίου προσφωνεί την Άννα Καλουτά η οποία ανεβαίνει στη σκηνή παίζοντας σε νούμερο όπου συνομιλεί με ηλικιωμένο θαυμαστή της. Η ορχήστρα του Γιώργου Κατσαρού συνοδεύει την ηθοποιό στις αξέχαστες επιτυχίες της. Μετά η Καλουτά αναφέρεται στο Θέατρο Καλουτά (το οποίο φαίνεται στα πλάνα από τα επίκαιρα της εποχής την ημέρα των εγκαινίων) και σατυρίζει την επιλογή της να γίνει ηθοποιός. Ακολουθεί το νούμερο «Τρίτος Άνθρωπος» από την παράσταση “Φεστιβάλ στην Αθήνα” του 1951, ενώ μετά η Καλουτά υποδύεται τη «Σμυρνιά», από την ομώνυμη ταινία του 1969. Στη συγκεκριμένη ταινία αναβίωσε ο τύπος της Σμυρνιάς γυναίκας της εποχής και η Καλουτά χάρη στην επαφή της με ανθρώπους από τη Σμύρνη ξεχώρισε με την ερμηνεία της.
Η παράσταση ολοκληρώνεται με τραγούδι και χαιρετισμό από τη μεγάλη ηθοποιό.
Προβάλλονται οικογενειακές φωτογραφίες της Καλουτά αλλά και φωτογραφίες αρχείου από την λαμπρή καλλιτεχνική της διαδρομή.
Σκηνοθεσία & Σενάριο: Γιώργος Λαζαρίδης
Παρουσίαση: Κώστας Ρηγόπουλος
Τηλεσκηνοθεσία: Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός
Χορογραφίες: Γιάννης Φλερύ
Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr