Αντιγόνη Μεταξά (Θεία Λένα)- 16 Οκτωβρίου 1971

Στις 16 Οκτωβρίου συμπληρώνονται φέτος πενήντα χρόνια από τον θάνατο της Αντιγόνης Μεταξά, της γνωστής ραδιοφωνικής «Θείας Λένας». Σημαντική παιδαγωγός, ραδιοφωνική παραγωγός και συγγραφέας, η Αντιγόνη Μεταξά-Κροντηρά συνέδεσε τη φωνή της με την καθημερινή παιδική εκπομπή του ΕΙΡ «Η θεία Λένα στα μικρά παιδιά». Είχε τη διεύθυνση της «Ώρας του Παιδιού» στο ραδιόφωνο από το 1942 έως το 1966, ενώ με την έναρξη της τηλεόρασης, παρουσίαζε από το 1967 το πρώτο παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Συντροφιά με τη Θεία Λένα». Έχοντας μεγάλη αγάπη για το παιδικό θέατρο, είχε δημιουργήσει-ήδη από το 1933- τον πρώτο θίασο παιδικού θεάτρου, το «Θέατρο του Παιδιού» ενώ το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει πάνω από πενήντα βιβλία για παιδιά. Για το σύνολο του έργου της η Αντιγόνη Μεταξά βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Για την επέτειο των πενήντα ετών από τον θάνατo της «Θείας Λένας», δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή-αφιέρωμα του 1991, με την δημοσιογράφο Εύα Ντελιδάκη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΘΕΙΑ ΛΕΝΑ


 

Εκπομπή-αφιέρωμα του 1991 στην Αντιγόνη Μεταξά, τη γνωστή «Θεία Λένα» των παιδικών ραδιοφωνικών εκπομπών του ΕΙΡ, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 χρόνων από το θάνατό της.

Η εκπομπή, που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Εύα Ντελιδάκη, είναι αφιερωμένη στην ραδιοφωνική παραγωγό και συγγραφέα Αντιγόνη Μεταξά, που συνέδεσε τη φωνή της με την καθημερινή παιδική εκπομπή του ΕΙΡ «Η θεία Λένα στα μικρά παιδιά» έχοντας τη διεύθυνση της Ώρας του Παιδιού (1942-1965) στο νεοσύστατο τότε ελληνικό ραδιόφωνο.

Οι καλεσμένοι ηθοποιοί Καίτη Πάνου και Πάνος Χατζηκουτσέλης και ο καθηγητής Πανεπιστημίου Γιάννης Βασιλαράκης αναφέρονται στη δράση της Αντιγόνης Μεταξά που αφορά την ίδρυση του πρώτου θιάσου παιδικού θεάτρου, το θέατρο του Παιδιού (1933), τη μεγάλη της συμβολή στο χώρο του παιδικού βιβλίου, καθώς και τη δραστηριότητά της στη Ραδιοφωνία ως δημιουργού των πρώτων παιδικών ραδιοφωνικών εκπομπών. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην εμφάνισή της στην τηλεόραση της ΥΕΝΕΔ από το 1967, όταν δημιούργησε το πρώτο παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Συντροφιά με τη Θεία Λένα», στιγμιότυπα του οποίου παρακολουθούμε.

Προβάλλεται επίσης, σύντομο αφιέρωμα με βιογραφικά στοιχεία της Αντιγόνης Μεταξά, καθώς και απόσπασμα συνέντευξης της κόρης της Λήδας Κροντηρά. Στο πλαίσιο της εκπομπής ακούγονται από παιδική χορωδία γνωστά τραγούδια των εκπομπών της «Θείας Λένας». Περιέχεται, τέλος, αρχειακό οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από τις εκπομπές της Αντιγόνης Μεταξά.

Σενάριο-σκηνοθεσία:

Κώστας Ζωγόπουλος

Έτος παραγωγής:

1991

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS