Αντόνιο Ταμπούκι – 24 Σεπτεμβρίου 1943

Ο Αντόνιο Ταμπούκι, ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους συγγραφείς του καιρού μας, γεννήθηκε στην Πίζα το 1943 και πέθανε το 2012. Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα.

Στα βιβλία του κατάφερνε να “υψώνει” μια ήρεμη φωνή απέναντι στις φασιστικές κληρονομιές της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, την κοινωνική αδικία, τις σκοτεινές όψεις της πολιτικής και τα σύγχρονα προβλήματα. Εκτός από το πλούσιο συγγραφικό έργο, έντονα πολιτικοποιημένος ο Ταμπούκι είχε διαρκή αρθρογραφική παρουσία σε πολλές ιταλικές και ξένες εφημερίδες. Υπήρξε επίσης ο μεταφραστής στα ιταλικά των έργων του Πορτογάλου συγγραφέα Φερνάντο Πεσσόα, στον οποίο μυήθηκε όταν σπούδαζε στη Σορβόννη.

Στο ελληνικό κοινό ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Διακεκριμένος μεταφραστής και επιμελητής του έργου του στα ελληνικά ήταν ο Ανταίος Χρυσοστομίδης με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία. Στην Ελλάδα το έργο του κυκλοφόρησε στο σύνολό του σχεδόν από τις εκδόσεις «Άγρα». Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από σαράντα χώρες. Το πιο μεταφρασμένο είναι το «Έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρα».

Καθηγητής πορτογαλικής γλώσσας και λογοτεχνίας, ο Α. Ταμπούκι από το 1978 και για πολλά χρόνια δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Σιένας. Δίδαξε επίσης σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού όπως το Ecole de Hautes Etudes και το College de France στο Παρίσι. Τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα Sostiene Pereira («Έτσι ισχυρίζεται ο Περέιρα», 1994) και με το γαλλικό βραβείο Médicis étranger για τη νουβέλα Notturno indiano («Νυχτερινό στην Ινδία», 1984). Μυθιστορήματά του μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή:

ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ
ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΑΜΠΟΥΚΙ

(video)

Σειρά εκπομπών για τη λογοτεχνία με συνεντεύξεις διάσημων συγγραφέων οι οποίοι μας ξεναγούν στη Τέχνη τους, τη ζωή και την πόλη τους. Στη συγκεκριμένη εκπομπή ο δημοσιογράφος και μεταφραστής Ανταίος Χρυσοστομίδης συναντά τον διάσημο πολυβραβευμένο Ιταλό συγγραφέα Αντόνιο Ταμπούκι στο σπίτι του στο Βεκιάνο, ένα χωριό κοντά στην Πίζα και στην Ελλάδα στην πόλη των Χανίων. Ο συγγραφέας και ο μεταφραστής σχεδόν του συνόλου του έργου του στα ελληνικά, συζητούν για το μεγάλο ταξίδι της λογοτεχνίας, για ιστορία, για ζητήματα κοινωνίας και πολιτικής.

Ο Αντόνιο Ταμπούκι ξεδιπλώνει ανέκδοτες λεπτομέρειες από τη ζωή του και τη διαδρομή του. Μιλάει για την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, τις τρεις χώρες που διατρέχουν το έργο του, για τη λογοτεχνία, για την αξία της γραφής αλλά και της σιωπής, για τον εκφυλισμό αξιών και ιδεών στη σύγχρονη κοινωνία, για την παντοκρατορία των ΜΜΕ αλλά και για τα παιδικά του χρόνια και τον αναρχικό παππού του.

Η εκπομπή ξεκινά με τον διάσημο συγγραφέα να μας ξεναγεί στο χωριό Βεκιάνο, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, και τους ανθρώπους του. Εξομολογείται πώς άρχισε να γράφει και αναφέρεται στους λόγους που ωθεί κάποιον να γίνει λογοτέχνης. Με φόντο την προσωπική του βιβλιοθήκη μιλά για τις δικές του εκδόσεις. Μας περιγράφει τη συγκυρία και την εμπειρία από την έκδοση του πρώτου του βιβλίου «Πλατεία Ιταλίας» που έγραψε το 1973. Εξηγεί τι σημαίνει λογοτεχνία μέσα από το παράδειγμα του βιβλίου του που θέλει τον Πιραντέλο να συναντιέται με τον Πεσσόα στη Λισαβόνα και λέει χαρακτηριστικά: «Η λογοτεχνία είναι ο χώρος της πιο μεγάλης ελευθερίας που γνωρίζει ο άνθρωπος». Επίσης, γιατί τον γοητεύει η ανάγνωση και απαριθμεί αγαπημένους του συγγραφείς.

Αλλού, έξω από το μεσαιωνικό μέγαρο της Scuola Normale Superiore στην Πίζα, μιλά για τις σπουδές του, φιλολογίας στην Πίζα και φιλοσοφίας στο Παρίσι ενώ ο φακός της κάμερας καταγράφει την πρόσοψη του μεγάρου που ζωγράφισε ο Τζιόρτζιο Βαζάρι. Σταθμός στη διαδρομή του υπήρξε η σύνδεσή του με την Πορτογαλία και την πορτογαλική λογοτεχνία. Αναλύει μάλιστα την εμπειρία του ως συγγραφέα όταν δεν έγραφε στη μητρική του γλώσσα καταλήγοντας: «Όταν γράφεις σε μια άλλη γλώσσα κατακτάς μια δεύτερη πατρίδα».

Φίλος της Ελλάδας, ο Α. Ταμπούκι σχολιάζει πώς μπήκε η χώρα μας στη ζωή του με το πρόσωπο της φιλοσοφίας και τους αρχαίους συγγραφείς, και πώς επιστρέφει στη λογοτεχνία του. Μιλά για το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε με την ιδέα του περιεχομένου του να παραπέμπει σε ένα δικό του ημιτελές μυθιστόρημα. Προβάλλεται απόσπασμα με κινηματογραφημένη τη συζήτηση-παρουσίαση του βιβλίου του Ιταλού συγγραφέα με τίτλο «Ο Τριστάνο πεθαίνει μια ζωή» που αφορά στην Ελλάδα. Αιτιολογεί πόσο σημαντική θέση έχει στη ζωή του η Πορτογαλία και τι σημαίνει πατρίδα για εκείνον. Μιλά τέλος για τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή του που συνδέονται σύμφωνα με εκείνον με γεγονότα της ιδιωτικής του ζωής.

Ο Αντόνιο Ταμπούκι στην Ελλάδα από το 1997 ερχόταν κάθε χρόνο, στις αρχές του καλοκαιριού, είτε για να παρουσιάσει βιβλία του είτε για να κάνει διακοπές – κυρίως στην Κρήτη, στην αγαπημένη του πόλη τα Χανιά. Περιλαμβάνονται πλάνα από το ξενοδοχείο «Δώμα» όπου έμενε κάθε φορά που επισκέπτονταν τα Χανιά. Ο ίδιος ζήτησε ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων να γίνει εκεί και να διαβάσει στα ελληνικά ένα ποίημα του Καβάφη, ποιητή τον οποίο αγαπά. Γυρίσματα έγιναν επίσης στην πόλη της Πίζας.

Έτος παραγωγής: 2007

Σενάριο-σκηνοθεσία: Ηλίας Γιαννακάκης.

Επιμέλεια – παρουσίαση: Ανταίος Χρυσοστομίδης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS