Αντώνης Καλογιάννης – 11 Φεβρουαρίου 2021

Ο Αντώνης Καλογιάννης, σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής, γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1940. Θα συνεργαστεί με τον Μίκη Θεοδωράκη για πρώτη φορά το 1966 και θα δώσει μαζί του τις πρώτες του συναυλίες στη Σοβιετική Ένωση και ύστερα στην Ελλάδα. Το 1967 ο Καλογιάννης φεύγει στο εξωτερικό, στο Παρίσι, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη όπου οργανώνουν ορχήστρα και δίνουν μία σειρά από συναυλίες με πολιτικό χαρακτήρα συνεισφέροντας με τον τρόπο τους αυτό στον αγώνα εναντίον της δικτατορίας των Συνταγματαρχών. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και εντείνεται όταν το 1971 αποφυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί ταξιδεύουν σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Αυστραλία δίνοντας συναυλίες και ευαισθητοποιώντας τη διεθνή κοινή γνώμη για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα υπό το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Το 1972 ο Καλογιάννης επιστρέφει στην Ελλάδα και εμφανίζεται σε αρκετές από τις μπουάτ της Πλάκας. Συνεργάστηκε με σημαντικούς  Έλληνες συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Τάκης Μουσαφίρης, ο Μάριος Τόκας και ο Αργύρης Κουνάδης, ενώ ερμήνευσε στίχους από μεγάλους ποιητές και στιχουργούς όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Χριστοδούλου και  Λευτέρης Παπαδόπουλος.

Ενδεικτικά αναφέρονται κομβικά σημεία της μουσικής του πορείας όπως όταν ηχογράφησε το «Πνευματικό Εμβατηρίο» του Άγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» (1970) μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, η συνεργασία με την Βίκυ Μοσχολιού στον δίσκο του Δήμου Μούτση «Συνοικισμός Α» (1972), το «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνια Αβέρωφ» (1975) και με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στον δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου «Γράμματα στο Μακρυγιάννη»  (1979). Επίσης σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του υπήρξαν το 1980 ο δίσκος «Τραγούδια της γειτονιάς» (Μίμης Πλέσσας και Δημήτρης Χριστοδούλου), το 1981 «Τα σημερινά» (Σπύρος Παπαβασιλείου και Λάκης Τεάζης), όταν πλέον καθιερώνεται στο ελληνικό τραγούδι ως ερωτικός τραγουδιστής γνωρίζοντας μεγάλη εμπορική επιτυχία με  τραγούδια όπως «Όμορφή μου Κατερίνα», αργότερα το «Μικραίνει ο κόσμος» (1982, Σταύρος Κουγιουμτζής), τα τραγούδια των Δημήτρη Λάγιου και Φώντα Λάδη στο δίσκο «Εδώ που γεννηθήκαμε» (1983) και τα «Μικρά ερωτικά» με τον Μάριο Τόκα (1984), όπου ερμήνευσε μεταξύ άλλων τα τραγούδια «Αννούλα του χιονιά» και «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη»  και ένα χρόνο αργότερα με το δίσκο «Και που λες Ευτυχία» (1985), σε μουσική του Αλέξη Παπαδημητρίου και του Τάκη Μουσαφίρη. Ο Αντώνης Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή στις 11 Φεβρουαρίου 2021 και το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο ενός έτους από το θάνατό του, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΟΙ ΡΕΠΟΡΤΕΡΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

(video)


Η ενημερωτική εκπομπή “Οι Ρεπόρτερς“, παραγωγής 1975, παρουσιάζει μία ιδιαίτερη συνέντευξη του Αντώνη Καλογιάννη στον δημοσιογράφο Νάσο Αθανασίου στο χώρο της Μονής Καισαριανής, δηλαδή κοντά στην ευρύτερη περιοχή όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Καλογιάννης. Ο Αντώνης Καλογιάννης  σχολιάζει τη νέα πραγματικότητα στην εποχή της Μεταπολίτευσης και ειδικά σε σχέση με τις πωλήσεις βιβλίων και δίσκων όπου τα πρώτα πωλούνται ολοένα και λιγότερο, ενώ οι δίσκοι αυξάνουν διαρκώς τις πωλήσεις τους. Ο Καλογιάννης επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι συνθέτες και ειδικά οι τραγουδιστές κερδίζουν δυσανάλογα μεγάλα ποσά με τον κόπο τους, αλλά και σε σχέση με άλλους δημιουργούς ή εργαζόμενους και ότι ο ίδιος το έχει επισημάνει από νωρίς και το θεωρεί άδικο. Μοιράζεται με το δημοσιογράφο μία σχετική ιστορία  από τότε που επέστρεψε από το Παρίσι στην Αθήνα το 1972 και συγκεντρώθηκαν κάποιοι καλλιτέχνες προκειμένου να φτιάξουν μια δική τους μπουάτ με χαμηλό εισιτήριο για να μπορούν όλοι οι πολίτες να τους παρακολουθήσουν. Μιλάει επίσης για τη σύγκριση ανάμεσα σε συνθέτες και συγγραφείς και σχολιάζει τις περιπτώσεις καλλιτεχνών που κερδίζουν χρήματα στρέφοντας την τέχνη τους γύρω από τον πόνο και τη δυστυχία άλλων ανθρώπων. Ο Καλογιάννης ανακοινώνει επίσης την επικείμενη συνεργασία του με τον Ζωρζ Μουστακί και εξηγεί ότι θα ερμηνεύσει 11 τραγούδια του, των οποίων τη μετάφραση είχε αναλάβει ο Βασίλης Βασιλικός. Μιλάει ακόμα για τα σχέδιά του να εμφανιστεί τον επόμενο χειμώνα στην μπουάτ Ρήγας στην Πλάκα και σχολιάζει τη μόδα της εποχής για τη διασκέδαση στα μπουζούκια. Στην συνέντευξη εμφανίζεται και η μικρή του κόρη, Δέσποινα Καλογιάννη, η οποία μιλάει για τα βιβλία που διαβάζει, το ενδιαφέρον της για τη ζωγραφική και για την αγαπημένη ερμηνεία του πατέρα της στο τραγούδι «Επιφάνια Αβέρωφ» σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Γιώργου Σεφέρη, απόσπασμα από το οποίο ακούγεται κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Παραγωγή:1975

Δημοσιογραφική επιμέλεια: ΝΑΣΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 5 Μαΐου 1975

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS