Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος – 3 Αυγούστου 1977

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακάριου Γ΄, τον πρώτο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Αυγούστου 1977. Το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει μια σπάνια εκπομπή του 1981, με θέμα το βιβλίο, αφιερωμένη στις εκδόσεις για το Κυπριακό ζήτημα μόλις επτά χρόνια μετά την τουρκική εισβολή. Με αφορμή τις δημοσιευμένες εργασίες για την Κύπρο και την πολιτική του Αρχιεπισκόπου Μακάριου, μιλούν στην εκπομπή συγγραφείς – ιστορικοί ερευνητές που τον γνώρισαν από κοντά και ανιχνεύουν στοιχεία της προσωπικότητας και της πολιτικής του δράσης.

ΕΠΙΛΟΓΗ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Η εκπομπή για το βιβλίο του Γ. Εμιρζά με τίτλο «Επιλογή», παραγωγής του 1981, είναι αφιερωμένη στη βιβλιογραφία για το Κυπριακό ζήτημα, με αφορμή την συμπλήρωση τότε επτά χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Εμφανίζεται ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Χρήστος Ροζάκης ο οποίος ενημερώνει για την ελληνική και ξένη βιβλιογραφική παραγωγή γύρω από το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και επιχειρεί μια συνοπτική παρουσίαση. Ανάμεσά τους, το βιβλίο της Κάτιας Χατζηδημητρίου ”Ιστορία της Κύπρου”, τα βιβλία του Δημήτρη Μπίτσιου ”Κρίσιμες ώρες” και ”Cyprus, the vulnerable republic”, το ”Chypre” του Γιώργου Τενεκίδη, το βιβλίο του Χρήστου Χρηστίδη ”Το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά”, του Πασχάλη Κιτρομηλίδη ”Cyprus Reviewed”, το ”The reluctant republic” του Στέφανου Ξύδη, καθώς και το βιβλίο του Πανταζή Τερλεξή ”Διπλωματία και πολιτική του Κυπριακού”.

Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα βιβλία που αναφέρονται στην προσωπικότητα και στη δράση του Αρχιεπισκόπου Μακάριου. Οι συγγραφείς Πανταζής Τερλεξής και Αλέξανδρος Ξύδης ξεδιπλώνουν πτυχές της έρευνάς τους, όπως τη θεωρία του ”εθνικού κέντρου” που επικράτησε στη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική την περίοδο της δικτατορίας, και αφηγούνται τη γνωριμία τους με τον Μακάριο Γ’, το όραμα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανεξαρτησία της Κύπρου, κάνοντας αναφορά στους πολιτικούς του χειρισμούς στις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Χαρακτηριστικές εκδόσεις της εποχής ο συλλογικός τόμος ”Ο Μακάριος και οι σύμμαχοί του” των Α. Ξύδη, Σ. Λιναρδάτου και Κ. Χατζηαργύρη και το συλλογικό έργο “Ο Μακάριος όπως τον είδαν”, σε επιμέλεια των Γιάννου Κρανιδιώτη και Γιώργου Τσαλακού. Ο Γιάννος Κρανιδώτης μιλά επίσης στον Περικλή Αθανασόπουλο για τη συγκεκριμένη συλλογική έκδοση, τα πρωτότυπα ντοκουμέντα που περιλαμβάνονται για την πολιτική και το έργο του Μακάριου και τη δική του συμβολή στο βιβλίο μέσα από τα κεφάλαια “Κύπρος και Μακάριος”.

Στην εκπομπή, τέλος, ο πολιτικός, δημοσιογράφος, ο ένατος κατά σειράν δήμαρχος Λεμεσού και πρώτος Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Πλουτής Σέρβας, αναλύει την πορεία του Κυπριακού όπως την πραγματεύεται στις δικές του δημοσιευμένες μελέτες: ”Η κυπριακή τραγωδία” και ”Κυπριακό-ευθύνες”.

Έτος παραγωγής: 1981

Σκηνοθεσία-παραγωγή: Γιώργος Εμιρζάς

Επιμέλεια – ρεπορτάζ: Περικλής Αθανασόπουλος-Γιώργος Γαλάντης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS