Χάρρυ Κλυνν – 21 Μαΐου 2018

Ο Χάρρυ Κλυνν, γεννημένος ως Βασίλης Τριανταφυλλίδης το 1940 από οικογένεια Ποντίων προσφύγων, ήταν Έλληνας κωμικός, σατιρικός ηθοποιός, τραγουδιστής, ζωγράφος, σεναριογράφος και παρουσιαστής. Έφυγε σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια, στις 21 Μαΐου του 2018.

Ο Kλυνν είχε εργαστεί στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο και στο θέατρο, ενώ ρεκόρ πωλήσεων σημείωσαν και οι σατιρικοί  δίσκοι που είχε κυκλοφορήσει, σχολιάζοντας δημιουργικά τα παράδοξα της ελληνικής κοινωνίας. ΄Ηταν επίσης πάντα ιδιαίτερα ενεργός πολιτικά. Θεωρήθηκε δε ο πρωτοπόρος της stand up κωμωδίας στη χώρα μας.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το  πρόγραμμα «TELEVISION- ΤΕΛΕΒΙΖΙΟΝ», παραγωγής 1979, που μεταδόθηκε το Σάββατο 27/01/1979 από την τηλεόραση της ΕΡΤ.

TELEVISION- ΤΕΛΕΒΙΖΙΟΝ

Πρόκειται για αυτοτελές  μουσικό σατιρικό πρόγραμμα με τον Χάρρυ Κλυνν στο οποίο ο  «σπεσιαλίστας της σάτυρας»  και «γελωτοποιός της Ρωμιοσύνης» όπως χαρακτηρίστηκε, παρουσιάζει μουσικά σκετς, τραγούδια από τον πρώτο σατυρικό δίσκο του «Για δέσιμο» (1978) (σε μουσική του Γιώργου Κριμιζάκη και κείμενα Κώστα Τριπολίτη και Κλυνν) και σάτυρα γύρω από την τηλεόραση. Συμμετέχουν  η τραγουδίστρια Μαρίνα Βλαχάκη  και ο τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος ο οποίος παρουσιάζει δύο νέα τραγούδια.

Συνέντευξη του καλλιτέχνη στη Ραδιοτηλεόραση, λίγο πριν προβληθεί το εν λόγω πρόγραμμα

Αρχικά ο Χάρρυ Κλυνν κάνει μια εισαγωγή με  αυτοσαρκαστική διάθεση και συνεχίζει παρουσιάζοντας το σατιρικό τραγούδι του «Ποιος» (1978, Κριμιζάκης/Κλυνν) σε ένα κωμικό νούμερο.

Στη συνέχεια  εμφανίζεται ως παρουσιαστής του σόου ΤΕΛΕΒΙΖΙΟΝ ενώ παρουσιάζει  αποτελέσματα ψηφοφορίας κοινού.  Ακολουθούν πλάνα με τον Χάρρυ Κλυνν να διεξάγει γκάλοπ στο κοινό (μεταξύ άλλων και στη μητέρα του την οποία υποδύεται ο ίδιος), ανιχνεύοντας τη γνώμη τους για εκείνον και κωμικοποιώντας παράλληλα με κριτικό τρόπο διάφορες τηλεοπτικές διαφημίσεις. Έπειτα εμφανίζεται επί σκηνής ο Δημήτρης Μητροπάνος ερμηνεύοντας το τραγούδι «Παράπονο» (1978, Oικονόμου/ Βασίλειου).

Αμέσως μετά εμφανίζεται ο Κλυνν ως Χαράλαμπος με την Μαρίνα Βλαχάκη που υποδύεται την Κούλα, σε ένα νούμερο που σχολιάζει τις  ερωτικές σχέσεις μέσα από το σατιρικό τραγούδι του Κλυνν «Κούλα- Χαράλαμπε» (1978, Κλυνν) που δισκογραφήθηκε με τη φωνή της Μαίρης Χρονοπούλου στο γυναικείο ρόλο. Εμφανίζεται ξανά ο Μητροπάνος  ερμηνεύοντας τώρα το τραγούδι «Το παράξενο θα ‘ταν» (1978, Καραχάλιος/Κουφιανάκης). Στο νούμερο που ακολουθεί ο Κλυνν παρουσιάζει το τραγούδι του «Μ΄αγαπώ» (1978, Κριμιζάκης/Κλυνν) σε ένα διπλό ρόλο όπου υποδύεται έναν άντρα και μια γυναίκα συγχρόνως.

Έπεται το σήμα ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού ΤΕΡ, αναγραμματισμός της ΕΡΤ, και τώρα ο Κλυνν εμφανίζεται ως κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων που παρουσιάζει τα νέα της ημέρας  και την πρόγνωση του καιρού. Στα αναλυτικά ρεπορτάζ ο Κλυνν υποδύεται το δημοσιογράφο που συνομιλεί με περσόνες που ενσαρκώνει ο ίδιος, όπως ο βοσκός  Τραμπάκουλας, ο επιστήμονας Νικολάι Χλεπάνωφ, ο γάλλος αστρολόγος Μορίς Τεράς, ο γερμανός τερατολόγος Σουλτς Φον Χούφτεν, καθώς και ο  Έλληνας εγγαστρίμυθος Μπιγκ Ντικ.  Ακολουθεί  η  παρουσίαση του τραγουδιού «Το τέρας» (1978, Κριμιζάκης/Τριπολίτης) μέσα από ένα κωμικό νούμερο. Επιστρέφοντας στο στούντιο της ΤΕΡ ο παρουσιαστής ειδήσεων συνεχίζει με την παρουσίαση θέματος για το ρεσιτάλ Ισπανού τενόρου με μακροσκελέστατο όνομα, τον οποίο υποδύεται, ενώ ακούγεται ελαφρώς πειραγμένο το τραγούδι Granada (1932, Agustin Lara)  που έμεινε στην ιστορία με την ερμηνεία του τενόρου Mario Lanza.

To πρόγραμμα κλείνει με πλάνα από την τηλεοπτική σειρά Χαβάη 5-0 του 1968, τον Κλυνν  να καληνυχτίζει τους τηλεθεατές του σταθμού ΤΕΡ και να παρουσιάζει το τραγούδι του «Τελεβιζιόν» (1978, Κριμιζάκης ) αλλά και με πλάνα από την είσοδο της ΥΕΝΕΔ στη Λεωφόρο Μεσογείων και Κατεχάκη καθώς και του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στη Λεωφόρο Μεσογείων.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παπαθανασίου

Επιμέλεια παραγωγής: Γιώργος Κανελλόπουλος

Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Αντωνιάδης

Σκηνικά: Γ. Σακελλαρίδης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS