Χρόνια πολλά Κώστα Χατζή!

Ο δημοφιλής τραγουδοποιός Κώστας Χατζής, ένας από τους πρωτοπόρους του κοινωνικού τραγουδιού που με την ξεχωριστή του φωνή καταφέρνει να επικοινωνεί μ’ έναν μοναδικό τρόπο με το κοινό του, έχει γενέθλια στις 13 Αυγούστου.

Ο Κώστας Χατζής γεννήθηκε το 1936 στη Λιβαδειά. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα πήρε από τον πατέρα του και τον παππού του, ξακουστοί μουσικοί της περιοχής που έπαιζαν σε γάμους και πανηγύρια. Σε ηλικία 14 ετών θα κατέβει στην Αθήνα όπου αναγκάζεται να κάνει διάφορες δουλειές για επιβίωση. Το 1955 θα συναντήσει στη Χαλκίδα τον Οδυσσέα Μοσχονά, λαϊκό τραγουδιστή, και το καλοκαίρι του 1956 θα εμφανιστεί μαζί του στη Ρόδο σε λαϊκό συγκρότημα για πρώτη φορά μπροστά σε κοινό. Ξεκινά ως μουσικός μιμούμενος τη σπανιόλικη μουσική ή τραγουδώντας αμερικάνικα τραγούδια. Αρχίζει να εμφανίζεται σε αναψυκτήρια και καμπαρέ. Το 1959 τραγουδά και δικές του συνθέσεις κυρίως σε ξένο κοινό σε μουσική σκηνή της Πανεπιστημίου. Στα μέσα ήδη της δεκαετίας του ’60 ο Κώστας Χατζής είναι ένα όνομα στο χώρο του τραγουδιού κι έκτοτε η καριέρα του ακολούθησε μια σταθερή πορεία, με δικές του συνθέσεις, τραγούδια στο κλίμα της μπαλάντας που έχουν τη δική του προσωπική σφραγίδα. Καθιερώθηκε ως ένας από τους πιο σπουδαίους συνθέτες και εκτελεστές τραγουδοποιούς.

Με αφορμή την ημερομηνία των γενεθλίων του το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή:

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΤΖΗΣ

(video)

Σειρά μουσικών εκπομπών του Γιώργου Παπαστεφάνου, που ξεκίνησε να προβάλλεται το 1976. Η συγκεκριμένη εκπομπή, παραγωγής 1978, αποτελεί το πρώτο τηλεοπτικό πορτραίτο του δημοφιλούς τραγουδιστή Κώστα Χατζή που τότε μετρούσε 18 χρόνια πορείας στο ελληνικό τραγούδι.

Ο Κώστας Χατζής υπήρξε από τους πρώτους καλλιτέχνες που πίστεψαν στο χώρο της μπουάτ χαρίζοντας τις μπαλάντες του στο κοινό και συνδέοντας το όνομά του με την ιστορία των Πλακιώτικων μπουάτ. Η εκπομπή μεταφέρει στον θεατή την ατμόσφαιρα του χώρου αυτού της Αθήνας, την Πλάκα, που συνδέθηκε με το ελληνικό τραγούδι κυρίως τη δεκαετία του ’60 και ταυτόχρονα παρουσιάζεται η 18χρονη πορεία του συγκεκριμένου καλλιτέχνη από το ξεκίνημά του, το 1961, στην πρώτη ελληνική μπουάτ στο θρυλικό «Τιπούκειτο» της οδού Νικοδήμου, όπου διαδέχθηκε τον Λάκη Παππά.

Γίνεται αναφορά σε στοιχεία του οικογενειακού του περιβάλλοντος, στα πρώτα του μουσικά ακούσματα στην πόλη της Λιβαδειάς όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, στις δουλειές που για βιοποριστικούς λόγους αναγκάστηκε να ακολουθήσει κατεβαίνοντας στην Αθήνα σε ηλικία 14 ετών, και στο πώς ξεκίνησε να παίζει μουσική και να τραγουδά από την πρώτη του εμφάνιση μπροστά σε κοινό το 1956 μέχρι τις δεκαετίες ’60 και ’70 όπου μεσουρανεί στις μπουάτ της Πλάκας ως συνθέτης και ερμηνευτής κυρίως της μπαλάντας, με το ξεχωριστό μουσικό του στυλ.

Ο Κώστας Χατζής μιλάει για τη δική του διαδρομή στο χώρο του τραγουδιού, και για το ποιοτικό τραγούδι, είδος που τον αντιπροσωπεύει. Περιγράφει το μήνυμα των τραγουδιών του και την ανάγκη του να γράφει τραγούδια για να εκφραστεί. Σχολιάζει ακόμη τα βιώματα της φυλής του και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε από το κατεστημένο στην κοινωνία και στο χώρο του τραγουδιού, λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής του. Γίνεται αναφορά στη γνωριμία του με σπουδαίους συνθέτες όπως με τον Μίμη Πλέσσα και τον Σταύρο Ξαρχάκο. Τη δεκαετία του ’60 ο Χατζής συνάντησε επίσης τον Γιάννη Μαρκόπουλο και από τη συνεργασία τους προέκυψαν οι πρώτες προσωπικές επιτυχίες του Χατζή. Στην εκπομπή εμφανίζεται ο Γιάννης Μαρκόπουλος, παίζει πιάνο και τραγουδά το «Η κόρη (μαυρομαντυλούσα)». Ο Χατζής ερμηνεύει το «Γκρεμισμένα σπίτια» του Γ. Μαρκόπουλου.

Η Ελπίδα και ο Δάκης, καλεσμένοι της εκπομπής, ερμηνεύουν Χατζή. Ακούγονται τα τραγούδια:  «Αντίο», «Έλεγα πάντα», «Η γαλαρία». Ο Λάκης Παππάς ερμηνεύει το «Πάμε μια βόλτα στο φεγγάρι». Μοναδικό στιγμιότυπο η Βίκυ Μοσχολιού που τραγουδά για πρώτη φορά Κώστα Χατζή. Ερμηνεύει το τραγούδι «Φύγε Γιάννη» και «Ένα τραγούδι» σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη, και τα δύο του Κ. Χατζή. Προβάλλονται στιγμιότυπα με τη Μαρινέλλα σε τραγούδια του Κ.Χατζή όπως, «Πάρε με μαζί σου τσιγγάνε», «Εγώ έχω εσένα», «Κι ύστερα», «Η αγάπη όλα τα υπομένει».

Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής, ο θεατής απολαμβάνει τον Κώστα Χατζή, που κρατώντας την κιθάρα του ερμηνεύει τραγούδια σημαντικών Ελλήνων συνθετών όπως «Έφυγε η αγάπη μου», του Μ. Πλέσσα, «Βαρκαρόλα», του Ξαρχάκου, «Το τραγούδι του τσιγγάνου» του Μ. Θεοδώρακη, καθώς και προσωπικές του επιτυχίες: «Με τη σιωπή στην άκρη των ματιών» (1968), «Λεωφορείο ο κόσμος» (1969), «Μη μιλάς άλλο γι’ αγάπη», «Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει», «Δε βαριέσαι αδερφέ», «Κάτι τρέχει», «Της γειτονιάς μας ο τρελός», «Μη μας περιφρονάς», «Σαν δε ντρεπόμαστε», «Να χα έναν ουρανό». Προβάλλονται επίσης αποσπάσματα από ελληνικές ταινίες όπου εμφανίστηκε ο Κώστας Χατζής όπως στο τραγούδι «Αν σ’ αρνηθώ αγάπη μου», μια σύνθεση του Μίμη Πλέσσα από την ταινία «Φτωχαδάκια και λεφτάδες» (1961) του Ορέστη Λάσκου. Όλα τα τραγούδια ηχογραφήθηκαν ζωντανά ειδικά για την εκπομπή.

Το μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής, κινηματογραφήθηκε στο «Σκορπιό» της οδού Κυδαθηναίων, όπου ο Κώστας Χατζής εμφανιζόταν τότε, χειμώνα του 1978. Περιέχονται πλάνα από τα σοκάκια της Πλάκας του ’78 καθώς και από το εσωτερικό της μπουάτ “Τιπούκειτος” της οδού Νικοδήμου.

Ημερομηνία πρώτης μετάδοσης: 2/5/1979

Σκηνοθεσία: Δάφνη Τζαφέρη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Λάκης Καλύβας

Οργάνωση Παραγωγής: Κατερίνα Κατωτάκη

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS