Χρόνης Μίσσιος – 20 Νοεμβρίου 2012

Πριν από 12 χρόνια, στις 20 Νοεμβρίου 2012, έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας, αντιστασιακός και ακτιβιστής Χρόνης Μίσσιος. Έγινε ευρύτερα γνωστός στα 55 του, με το πρώτο του βιβλίο «…καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», που εκδόθηκε το 1985 και αναφερόταν στην οδύσσεια των χιλιάδων ανθρώπων που αφιέρωσαν τις ζωές τους στην πολιτική στράτευση για μια πιο δίκαιη κοινωνία και που κυνηγήθηκαν ανελέητα για τις ιδέες τους. Συνέχισε την αυτοβιογραφική αφήγησή του στο «Χαμογέλα, ρε, τι σου ζητάνε;» (1988) όπου εξηγεί πως αν χάσουμε τη μνήμη μας δεν θα μπορέσουμε να ονειρευτούμε ξανά, και στο τρυφερό «Τα κεραμίδια στάζουν» (1991).

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1930. Παιδί καπνεργατών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη μετά το 1936. Στον πόλεμο οργανώθηκε στις τάξεις των ανταρτών της Εθνικής Αντίστασης και σε ηλικία 17 ετών ήταν μέλος του Δημοκρατικού Στρατού. Το 1947, κατά τον Εμφύλιο, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο. Η αριστερή του ταυτότητα διαμορφώθηκε στη συνέχεια μέσα από τους κόλπους της ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη ενώ ανήκε στον ιδρυτικό πυρήνα του Πατριωτικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΠΑΜ).

Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες, ως πολιτικός κρατούμενος μέχρι και τον Αύγουστο του 1973 (Μακρονήσι, Aϊ – Στράτης, Αβέρωφ, Κέρκυρα, Κορυδαλλός, κ.ά.). Εκεί έμαθε ανάγνωση και γραφή, μιας και η ανάγκη να εργαστεί για να επιβιώσει εκείνος και οι δικοί του τον ανάγκασαν να αφήσει το σχολείο στη Δευτέρα τάξη του δημοτικού.

Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης στράφηκε περισσότερο σε ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών. Όταν διασπάστηκε το ΚΚΕ μετείχε στην “Κίνηση των 400” και στον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς.

Την περίοδο 1994-1996 παρουσίασε την τηλεοπτική σειρά οικολογικών ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Το Βλέμμα», με θέμα τα ζώα και τη σχέση τους με τον άνθρωπο.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ συνέντευξη του Χρόνη Μίσσιου το 1997 στην εκπομπή:

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΧΡΟΝΗΣ ΜΙΣΣΙΟΣ


Ενημερωτική εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Σκιαδόπουλου με συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής ζωής. Στο επεισόδιο αυτό ο Άρης Σκιαδόπουλος συζητά με τον συγγραφέα Χρόνη Μίσσιο στο σπίτι του στο Καπανδρίτι.

Ο Χρόνης Μίσσιος αγωνιστής της Αριστεράς που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές και εξορίες ως πολιτικός κρατούμενος, μιλάει – συχνά με σημεία αναφοράς τα βιβλία του «..καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς» (1985) και «Το κλειδί είναι κάτω από το γεράνι» (1997)– για τα πολιτικά και ιδεολογικά του πιστεύω, τις φιλοσοφικές του ανησυχίες, τον έρωτα και τη σχέση του με τη σύντροφό του. Εξηγεί τί σημαίνει για εκείνον το κομμουνιστικό ιδεώδες στο οποίο πίστεψε από τα νεανικά του χρόνια, συγκρίνει τις αναζητήσεις της εποχής του με την κυρίαρχη ιδεολογία της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας και με τις αξίες της νέας γενιάς.

Αφηγείται, ακόμη, τα παιδικά του χρόνια στην Καβάλα, στη γειτονιά καπνεργατών όπου μεγάλωσε, και τις εργασίες που ανέλαβε για βιοποριστικούς λόγους πριν ακόμη την συγγραφική του δραστηριότητα.

Ειδική αναφορά κάνει στις συνθήκες επικοινωνίας με τη σύντροφό του την περίοδο που έζησε φυλακισμένος. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο Χρόνης Μίσσιος αναφέρεται, επίσης, στη σχέση του με τη φύση και τα ζώα και στην συνειδητή επιλογή του να ζήσει στη φύση, απόφαση που απορρέει από τη στάση ζωής του.

Έτος παραγωγής: 1997

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Κακαβιάς

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS