Διεθνής Ημέρα Μουσείων – 18 Μαΐου

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο με ποικιλία εκδηλώσεων, με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης», δίνοντας έμφαση στη λειτουργία των μουσείων ως κομβικών σημείων επικοινωνίας λαών και πολιτισμών, τα οποία αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών.

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή “Μετα-Μουσείο” η οποία μας ξεναγεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, σ’ ένα από τα πιο σύγχρονα μουσεία της χώρας, που χάρη στα ανασκαφικά ευρήματα που στεγάζει και στις ποικίλες και στοχευμένες δράσεις του, αποτελεί τα τελευταία χρόνια δυναμικό πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες ετησίως.

(video)
Νέο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009 και ολοκληρώθηκε το 2011, αποτελεί έναν χώρο τεκμηρίωσης και προβολής της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, όπου με βιωματικό τρόπο αποκαλύπτεται το παρελθόν της Πάτρας από την προϊστορική εποχής ως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια.

Με παρουσιαστή τον ηθοποιό Αιμίλιο Χειλάκη και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων Λάζαρου Κολώνα και Μαρίας Γάτση, κι ενώ ο φακός της κάμερας περιηγείται στους χώρους του Μουσείου, δίνεται η ευκαιρία στον θεατή να εξοικειωθεί με τον υλικό πολιτισμό και τα ήθη του ιδιωτικού και δημόσιου βίου της πόλης της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής της Αχαΐας. Τα σύνεργα του γυναικείου καλλωπισμού, τα σκεύη καθημερινής χρήσης, ολόκληρες ανακατασκευές πλούσιων ιδιωτικών ρωμαϊκών κατοικιών, αγροικιών αλλά και δημόσιων λουτρών, συστημάτων τοιχοποιίας και ύδρευσης, λιθόστρωτων δρόμων, αποτελούν μόνο μερικά από τα 1300 αρχαιολογικά ευρήματα που στεγάζονται στο Μουσείο. Μοναδικής αξίας εκθέματα αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα ψηφιδωτά ρωμαϊκά δάπεδα με παραστάσεις απ’ όπου αντλούνται στοιχεία για την ψυχαγωγία των κατοίκων κατά τη ρωμαϊκή εποχή. Μια εξίσου σημαντική θεματική ενότητα του μουσείου αποτελεί η νεκρόπολη, όπου ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τα ταφικά και λατρευτικά έθιμα των αρχαίων Πατρινών.

Ο αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομπότης αναφέρεται στον σχεδιασμό του μοντέρνου και υψηλής αισθητικής κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου, στη διάταξη των αιθουσών και στα οφέλη τους για τον επισκέπτη. Παράλληλα, ο πρόεδρος Φίλων του Μουσείου Νίκος Δούρος μιλάει για τους σκοπούς του σωματείου. Καθώς στις δράσεις του Μουσείου περιλαμβάνονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα, παρουσιάζεται, επίσης, ο τρόπος μέσα από τον οποίο επιτυγχάνεται η βιωματική επαφή των νέων με το ιστορικό τους παρελθόν.

Τέλος, ο ποιητής Διονύσης Καρατζάς εκφράζει τη δική του αντίληψη για το ρόλο του Μουσείου της Πάτρας, ως συμβόλου της πολιτισμικής της ταυτότητας και συνέχειας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για «προβολή του ίδιου μας του εαυτού σε διαφορετικές εποχές» και εξηγεί πώς τα μουσεία γίνονται «χώροι αυτογνωσίας και ελευθερίας, μέσα από τη συνείδηση της φθοράς».

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μπαρδάκος

Έτος παραγωγής: 2012

Δείτε περισσότερα στο  https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS