Διεθνής Ημέρα Μουσείων – 18 Μαΐου

Η αφίσα της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023

Η 18 Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM)  ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Έτσι, η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.  Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023 είναι «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής». Με το θέμα αυτό το  ICOM επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη των μουσείων να ενισχύσουν την επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Το Αρχείο της ΕΡΤ δημοσιεύει στο πλαίσιο αυτό απόσπασμα από επεισόδιο της εκπομπής «Εννέα συν μία μούσες», παραγωγής 2006, το οποίο παρουσιάζει την κατασκευή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

ΕΝΝΕΑ ΣΥΝ ΜΙΑ ΜΟΥΣΕΣ: ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ


Το «Εννέα συν μία μούσες»  είναι πολιτιστικό μαγκαζίνο που επιμελείται η δημοσιογράφος Εύα Νικολαΐδου. Η εκπομπή καλύπτει τα σημαντικότερα γεγονότα στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδος.  Στο συγκεκριμένο επεισόδιο παρουσιάζεται το Νέο Μουσείο Ακρόπολης της Αθήνας.

To επεισόδιο ξεκινά με πλάνα από την κατασκευή του μουσείου. Στη συνέχεια η  παρουσιάστρια Μαίρη Αδαμοπούλου συνομιλεί με τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί,  τον συστήνει στο ελληνικό κοινό και διερευνά τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετώπισε κατά την υλοποίηση του σπουδαίου έργου. Εκείνος μιλά για την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα και για τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες του μουσείου, ενώ εξηγεί την επιλογή των τριών βασικών υλικών που αξιοποιήθηκαν στο χτίσιμο: γυαλί, μάρμαρο και σκυρόδεμα.  Στη συνέχεια η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Έπειτα η Αδαμοπούλου μιλά με τον Δημήτρη Παντερμαλή,  πρόεδρο του Οργανισμού ανέγερσης νέου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) και επίκουρο καθηγητή Αρχαιολογίας. Aρχικά μιλούν για τα υλικά του μουσείου και πώς αλληλεπιδρούν μαζί με τις αρχαιότητες αλλά και για την ανασκαφή. Ο Παντερμαλής αναφέρεται στο φωτισμό του μουσείου δίνοντας έμφαση στη σημασία του φυσικού φωτισμού αλλά και στην προσαρμογή του μουσείου στα σχέδια της ανασκαφής από τον αρχιτέκτονα. Στη συνέχεια ο Παντερμαλής ξεναγεί την Αδαμοπούλου στους χώρους του μουσείου και ξεδιπλώνει τις επιμελητικές προθέσεις για τα διάφορα εκθέματα και το πού θα βρίσκονται.  Ο καθηγητής δείχνει στην Αδαμοπούλου ένα αντίγραφο τμήματος της Ζωφόρου του Παρθενώνα και εξηγεί πως προσεγγίζεται επιμελητικά ως έργο τέχνης αλλά και ως φυσικό αντικείμενο. Επιπλέον της παρουσιάζει τη μακέτα που αποτυπώνει τη σχέση του μουσείου με το φυσικό χώρο.

Στη συνέχεια η Αδαμοπούλου συναντά την αρχαιολόγο- επιμελήτρια Σταματία Ελευθεράτου που μιλά για την αρχαιολογική ανασκαφή και την αρχαία γειτονιά της Αθήνας που ενσωματώνεται στο μουσείο. Συζητά για τα  ερείπια αλλά και για τα μικρότερης κλίμακας ευρήματα ως μαρτυρίες μεγάλης σημασίας για την κατανόηση της ζωής των αρχαίων Αθηναίων. Αναφέρεται στα δάπεδα, στο περιστύλιο και σε άλλα επιλεγμένα εκθέματα από την ανασκαφή όπως τα καθημερινά αντικείμενα αλλά και έργα υποδομής όπως τα πηγάδια και οι δεξαμενές. Τέλος η Ελευθεράτου εξηγεί τις διαδικασίες που χρειάζονται να πραγματοποιηθούν για να μετατραπούν τα ευρήματα σε εκθέματα.

Προβάλλονται τρισδιάσταστες  αναπαραστάσεις του μουσείου (3d renders) που παρουσιάζουν δυνητική πλοήγηση στους χώρους του, φωτογραφίες και ντοκουμέντα από την ανασκαφή και πολλά πλάνα του μουσείου κατά τη διαδικασία του χτισίματος.

Σκηνοθεσία: Βύρων Νικολόπουλος

Αρχισυνταξία: Εύα Νικολαΐδου

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS