Διεθνής Ημέρα Μουσείων – 18 Μαΐου

Η 18 Μαΐου έχει καθιερωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM)  ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με στόχο να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Έτσι, η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.  Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024  είναι «Μουσεία για την έρευνα και την εκπαίδευση» και υπογραμμίζει τη σημασία και τη δύναμη των μουσείων στο ξεκλείδωμα της γνώσης και το «άνοιγμά» της στο ευρύ κοινό μέσα από ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Το Αρχείο της ΕΡΤ δημοσιεύει στο πλαίσιο αυτό επεισόδιο της σειράς «Μεταμουσείο» με θέμα το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας που βρίσκεται στο ιστορικό κέντο της Καλαμάτας.

ΜΕΤΑΜΟΥΣΕΙΟ κύκλος 2, επεισόδιο 8:

Πρόκειται για σειρά εκπομπών που παρουσιάζει μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας και της περιφέρειας τα οποία οι θεατές γνωρίζουν από τη μικρή οθόνη, μέσα από αφηγήσεις και ιστορίες των ανθρώπων που εργάζονται εκεί. Το επεισόδιο, παραγωγής 2012, μας ταξιδεύει στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλαμάτας.

Η ηθοποιός Βάσια Παναγοπούλου   συνομιλεί με τον Καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη και αρχαιολόγους της περιοχής και αναζητά τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που ήρθαν στο φως μετά από πρόσφατες ανασκαφές. Μιλούν ακόμη η αρχαιολόγος Ξένη Αραπογιάννη σχετικά με την ιστορία και το σχεδιασμό του Μουσείου, η αρχαιολόγος-μουσειολόγος Κατερίνα Τζαμουράνη για τη λατρεία του ποταμού Πάμισου Μεσσηνίας και τις θεραπευτικές ιδιότητες που του προσέδιδαν στην αρχαιότητα,   η αρχαιολόγος Μαρία Τσουλάκου, για το Ιερό του Ποσειδώνα. Σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή της Μεθώνης μιλάει ο επίσης αρχαιολόγος Μιχάλης Κάππος.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι εκπαιδευτικές δράσεις του Μουσείου,  ενώ η συντηρήτρια Ειρήνη Τεμπελοπούλου μιλά για τις εργασίες συντήρησης.

Η Παναγοπούλου συναντά τον Θέμελη στον Αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, δίπλα στην αρκαδική πύλη. Ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας  ξεναγεί την ηθοποιό ενώ μοιράζεται ιστορικές πληροφορίες μαζί της και το κοινό, μεταξύ άλλων στο στάδιο της Μεσσήνης, στο μνημείο του Ηρώου, τον θρόνο του ιερέα κ.α. Η αρχαιολόγος Εύη Λαμπροπούλου παρουσιάζει τη μακέτα του Ασκληπιείου , τον Ναό για τον Ασκληπιό με τον πρόναο και το άδυτο. Τέλος ο αρχαιολόγος Κλεάνθης Σιδηρόπουλος μιλά για το έργο της αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Μεσσήνης μιλώντας για τις ιδιαιτερότητες και τη χρήση του.

Σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται διάφορα εκθέματα από τις προθήκες του Μουσείου, όπως υφαντικά βάρη, θραύσματα αγγείων, δοχεία, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δώρα- προσφορές προς τους νεκρούς, χάλκινα σκεύη, ζυγό ψυχοστασίας, ξίφη, ευρήματα του θολωτού τάφου της Άνθειας, ερμαϊκές στήλες, πυξίδες, εκθέματα από ναούς της Καλαμάτας.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας στεγάζεται στο ανακατασκευασμένο κτήριο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς της πόλης. Η μόνιμη έκθεσή του παρουσιάζει μέσα από αντιπροσωπευτικά ευρήματα την πολιτισμική διαδρομή των περιοχών που συνθέτουν τη σημερινή Μεσσηνία. [από την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων]

Αρχισυνταξία – Επιστημονική σύμβουλος: Βίκυ Μπαφατάκη

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μπαρδάκος

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS