Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών – 25 Νοεμβρίου

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1999. Το κοινωνικό αυτό πρόβλημα έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας. Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού και το 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.

Η βία κατά των γυναικών λαμβάνει διάφορες μορφές μέσα στις πατριαρχικές δομές, από τις διακρίσεις και την υποτίμηση λόγω του φύλου, στην σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική βία έως και τις γυναικοκτονίες. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας μόνο φέτος έχουν γίνει 16 γυναικοκτονίες, με τις περισσότερες γυναίκες να βρίσκουν τραγικό θάνατο στα χέρια του συζύγου ή του συντρόφου τους. Πρόκειται για ένα μείζον πρόβλημα το οποίο πρέπει να μας αφορά όλους. Παράλληλα, δεκάδες είναι οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση σε χώρους εργασίας και για επιθέσεις σε γυναίκες που περπατούν μόνες τους στο δρόμο, γεγονότα που αποδεικνύουν ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και ουσιαστικότεροι τρόπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη χώρα μας λειτουργούν πολλά κέντρα για τα έμφυλα δικαιώματα, την ισότητα και την στήριξη κακοποιημένων γυναικών. Η τηλεφωνική γραμμή άμεσης κοινωνικής βοήθειας (ΕΚΚΑ) είναι το 197 και η γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι το 15900.

Το Αρχείο της ΕΡΤ στο πλαίσιο της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης, της αντιμετώπισης και εξάλειψης της ενδοοικογενειακής βίας παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ”Επικίνδυνες”, παραγωγής 2021.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΚΑΜΙΑ


Η σειρά κοινωνικών ντοκιμαντέρ ”Επικίνδυνες”, παραγωγής 2021, αναδεικνύει για τις έμφυλες ανισότητες και τη θέση των γυναικών στην Ελλάδα σήμερα. Στην παρουσίαση της εκπομπής είναι τρεις γυναίκες που δραστηριοποιούνται ενεργά σε ζητήματα φεμινισμού, η Μαριάννα Σκυλακάκη, η Μαρία Γιαννιού και η Στέλλα Κάσδαγλη.

Στο δεύτερο επεισόδιο, οι «Επικίνδυνες» μιλούν για το έμφυλο πρόσημο της ενδοοικογενειακής βίας. Το επεισόδιο ξεκινά με μια ανώνυμη μαρτυρία μιας γυναίκας που έχει υποστεί σωματική βία και περιγράφει τα συναισθήματά της. Αρχικά, οι καλεσμένες της εκπομπής μιλούν για τα χαρακτηριστικά των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας τα οποία κατά συντριπτική πλειοψηφία είναι γυναίκες. Γίνεται λόγος για την πυραμίδα έκφρασης της βίας, για τον κύκλο της βίας και την σταδιακή αποδόμηση και αποξένωση της γυναίκας από το περιβάλλον της. Δίνεται εξήγηση στο πως συμπεριφέρονται συνήθως οι γυναίκες μετά από ένα περιστατικό βίας και γιατί δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να αφήσουν τον κακοποιητή τους. Μια ανώνυμη μάρτυρας περιγράφει τη δική της εμπειρία και το πως υπέστη ενδοοικογενειακή βία από τον σύζυγό της.

Αναφορά γίνεται στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ενθαρρύνονται τα θύματα να αποχωρήσουν από ένα κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον καθώς και στις υποστηρικτικές δομές που λειτουργούν στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’70 με σημαντικότερη στιγμή την ανακοίνωση του πρώτου προγράμματος για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών το 2010. Ακόμη, δίνονται λεπτομέρειες για τις νομικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας.

Έπειτα δίνεται ο ορισμός της ”γυναικοκτονίας” μαζί με στοιχεία για τα στατιστικά στοιχεία των γυναικοκτονιών στην Ευρώπη. Τονίζεται η ανάγκη της οροθέτησης σαν αδίκημα του όρου ”γυναικοκτονία” καθώς και ένταξη του όρου στο νομικό πλαίσιο της χώρας μας. Παράλληλα, αναδεικνύεται το έλλειμα τιμωρίας των κακοποιητών.

Ακόμη, δίνονται στοιχεία για την έμφυλη βία και οι τρόποι αντιμετώπισης του δράστη από τη δικαιοσύνη. Επιπλέον, γίνεται λόγος για το πως μπορεί να μειωθεί το φαινόμενο μέσα από την αλλαγή του νομικού πλαισίου, την ένταξη μαθημάτων στο σχολείο, την καλύτερη ενημέρωση και οργάνωση των ξενώνων καθώς και το πως μιλάμε στα παιδιά για την ισότητα και την ισονομία ανάμεσα στα δύο φύλλα. Τέλος, οι καλεσμένες της εκπομπής μιλούν για το αν μπορούν να επουλωθούν τα τραύματα στην ψυχή μιας κακοποιημένης γυναίκας.

Στο δεύτερο επεισόδιο μιλούν -με σειρά εμφάνισης- οι: Νατάσα Κεφαλληνού (Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Κέντρου Γυναικείων Μελετών και Ερευνών «Διοτίμα»), Χαρά Χιόνη (Δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας του Κέντρου «Διοτίμα»), Άννα Μαμάη (Ψυχολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Ξενώνα γυναικών θυμάτων βίας και πολλαπλών διακρίσεων Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης [ΕΚΚΑ]), Μαρία Στρατηγάκη (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Πολιτικής), Γεωργία Πετράκη (Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου & Διευθύντρια Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου), Ντιάνα Πολίτη Μάνεση (Ερευνήτρια, Διδάκτωρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου).

Έτος Παραγωγής: 2021
Αρχισυνταξία-σενάριο: Σοφία Ευτυχίδου
Σκηνοθεσία: Γ. Δημητρακοπούλου
Παρουσίαση: Μαρία Γιάννιου, Στέλλα Κάσδαγλη, Μαριάννα Σκυλακάκη

Δείτε περισσότερα στο: https://archive.ert.gr/

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS