Δημήτρης Χριστοδούλου – 5 Μαρτίου 1991

Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή (5 Μαρτίου 1991) ο ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Χριστοδούλου ο οποίος χάρισε εκατοντάδες στίχους του στο ελληνικό τραγούδι που τραγουδήθηκαν και αγαπήθηκαν από τον κόσμο. Ο Δημήτρης Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παρακολούθησε μαθήματα Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής εντάχτηκε στο ΕΑΜ, ενώ στα χρόνια 1944-1945 κρατήθηκε αιχμάλωτος των Άγγλων στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα στην Αίγυπτο, για τρεις μήνες. Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1952 με τη δημοσίευση του ποιήματος «Νυχτοφύλακες» στο περιοδικό «Μακεδονικά Γράμματα» και το 1954 κυκλοφόρησε η ομότιτλη πρώτη ποιητική συλλογή του.

Αυτό που τον έκανε ευρύτερα γνωστό και αγαπητό είναι τα τραγούδια του. Σημαντικότατος στιχουργός έγραψε περίπου 300 τραγούδια, μερικά από τα σπουδαιότερα του ελληνικού πενταγράμμου, τα οποία μελοποίησαν μεγάλοι Έλληνες συνθέτες, κάνοντας έτσι τα ποιήματά του τραγούδια, με αφετηρία το 1960 όταν για πρώτη φορά μελοποίησε στίχους του ο Μίκης Θεοδωράκης. Τραγούδια του μελοποίησαν επίσης ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μάνος Λοΐζος, Χρήστος Λεοντής, Λίνος Κόκκοτος, Μίμης Πλέσσας. ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιάννης Μαρκόπουλος, ο Λίνος Κόκοτος κ.ά.

Με αφορμή την ημερομηνία θανάτου του, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στον Δημήτρη Χριστοδούλου, στο πλαίσιο της μουσικής εκπομπής «Αυτοί που μίλησαν με νότες», που μεταδόθηκε τον Οκτώβριο του 1991, τη χρονιά που έφυγε από τη ζωή. Ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη. Για το μεγάλο ποιητή και το έργο του μιλούν πρόσωπα που τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του ενώ σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής ακούγονται μελοποιημένα ποιήματά του που ερμηνεύουν γνωστοί καλλιτέχνες.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΝΟΤΕΣ
Μουσικό αφιέρωμα
στον ποιητή ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Α΄ Μέρος
(video)


Η εκπομπή που παρουσιάζει η στιχουργός Ιφιγένεια Γιαννοπούλου αναφέρεται στη ζωή και το έργο του ποιητή, πεζογράφο και θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Χριστοδούλου. Γίνεται αναφορά στο συγγραφικό του έργο και στην ενασχόλησή του με το θέατρο καθώς αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Από το 1952 ως το 1960 εμφανίστηκε δίπλα σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου. Η Μελίνα Μερκούρη θυμάται τη κοινή τους θεατρική συνάντηση στη σκηνή στο έργο του Ζαν Ανούιγ «Ο Κορυδαλλός».

Παρουσιάζεται η δράση του στη διάρκεια της Κατοχής μέσα από την οργάνωσή του στις τάξεις της ΕΠΟΝ και μετά την Απελευθέρωση ως μέλος του ΕΛΑΣ στις συγκρούσεις των Δεκεμβριανών. Ο Νίκος Κούνδουρος αφηγείται εκείνες τις ημέρες, όταν πρωτοσυνάντησε τον Δημήτρη Χριστοδούλου το Δεκέμβρη του ’44.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Χριστοδούλου το καλοκαίρι του 1960, τη χρονιά που ξεκίνησε η συνεργασία τους. Σε όλη τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλονται ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του Δημήτρη Χριστοδούλου με προσωπικές του αφηγήσεις για γεγονότα-σταθμούς της διαδρομής του. Μιλούν ακόμη η σύντροφός του Μαρία Κανδρεβιώτου, γνωστή αρχιτέκτονας και ζωγράφος, και ο Μάριος Πλωρίτης, με αναφορά του στον ποιητικό λόγο του Χριστοδούλου που διακρίνεται για το αγωνιστικό και αντιστασιακό πνεύμα.

Ακούγονται εμβληματικά τραγούδια που περιλήφθηκαν στους κύκλους τραγουδιών «Πολιτεία» Α΄(1961) και Πολιτεία Β΄(1964) του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Δημήτρη Χριστοδούλου, όπως «Βράχο βράχο τον καημό μου», «Είναι μεγάλος ο καημός» «Παράπονο (Τι θέλεις απ’ τα νιάτα μου)», «Γωνιά, γωνιά», κ.ά. και τραγούδια σε σύνθεση του Γιώργου Ζαμπέτα, του Μίμη Πλέσσα, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Λίνου Κόκκοτου, του Ζωρζ Μουστακί, του Γιάννη Γκούμα. Ερμηνεύουν οι: Αντώνης Καλογιάννης, Βίκυ Μοσχολιού, Δημήτρης Μητροπάνος, Κατερίνα Κούκα, Θανάσης Μωραΐτης, Πόπη Αστεριάδη και η Μελίνα Μερκούρη που τραγουδά με το δικό της ξεχωριστό τρόπο τη «Μεσόγειο».

Έτος παραγωγής: 1991
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καλούδης
Σενάριο-Παρουσίαση: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου
Πρώτη προβολή: 19/10/1991

B΄ Μέρος
(video)


Η εκπομπή παρακολουθεί τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής και του έργου του ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου. Το Β΄μέρος παρουσιάζει τη διαδρομή του στην ποίηση και στο ελληνικό τραγούδι τη δεκαετία του ’60 αποτιμώντας τη συνεισφορά του. Είναι το 1962 που ο Δημήτρης Χριστοδούλου γνωρίστηκε με τον Γιώργο Ζαμπέτα και η συνεργασία τους έδωσε αξεπέραστα τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες, κυρίως με τη φωνή της Βίκυς Μοσχολιού και τα οποία ακούγονται στην εκπομπή: «Πόρτα κλειστή τα χείλη σου», «Ξημερώματα», «Τι να φταίει», «Χάθηκες» (Δεν έχει δρόμο να διαβώ) κ.ά. Ο Γιώργος Ζαμπέτας θυμάται τη γνωριμία του μαζί του και μιλάει για τον Χριστοδούλου και τη μεταξύ τους συνεργασία.

Στη διάρκεια της Χούντας, την περίοδο 1967 – 1972, ο Δημήτρης Χριστοδούλου έζησε αυτοεξόριστος στο Παρίσι, όπου συνέχισε να αγωνίζεται και συμμετείχε σε πολλές αντιδικτατορικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Η σύντροφός του Μαρία Κανδρεβιώτου-Χριστοδούλου αφηγείται πώς βίωσαν τις πρώτες ώρες εγκαθίδρυσης της Χούντας που τους εξανάγκασαν να φύγουν από την Ελλάδα. Η Μελίνα Μερκούρη και ο Μάριος Πλωρίτης μιλούν για εκείνα τα χρόνια της αυτοεξορίας τους στο Παρίσι, για τις συναντήσεις τους με τον Δημήτρη Χριστοδούλου και τον κοινό τους αντιδικτατορικό αγώνα.

Για τον μεγάλο ποιητή Δημήτρη Χριστοδούλου και το έργο του μιλούν ακόμη στην εκπομπή ο λογοτέχνης Αντώνης Σαμαράκης, ο Μίμης Πλέσσας ο οποίος αναφέρεται στη συνεργασία τους τη δεκαετία του ’70, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και ο Αντώνης Καλογιάννης. Ακούγονται, επίσης, τραγούδια σε μουσική Μίμη Πλέσσα, Μάνου Λοΐζου, Γιάννη Διδίλη, Βασίλη Παϊτέρη. Ερμηνεύουν οι: Αντώνης Καλογιάννης, Βίκυ Μοσχολιού, Πάνος Τζανετής, Χάρις Αλεξίου, Κώστας Μοσκοβίτης, Πετρή Σαλπέα και Βασίλης Παϊτέρης. Περιλαμβάνεται ηχητικό απόσπασμα από το δίσκο με τις ποιητικές του συλλογές που κυκλοφόρησε το 1967 : «Ο Χριστοδούλου διαβάζει Χριστοδούλου»

Έτος παραγωγής: 1991
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καλούδης
Σενάριο-Παρουσίαση: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 26/10/1991

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS