Εγκαίνια Γενναδείου Βιβλιοθήκης – 23 Απριλίου 1926

Εμβληματικό κτήριο στους πρόποδες του Λυκαβηττού, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών, ανοίγει τις πύλες της στις 23 Απριλίου 1926, παρουσία πλήθους Ελλήνων αλλά και ξένων επισήμων προσκεκλημένων.

Ο χώρος

Το κτήριο της Βιβλιοθήκης ανεγέρθηκε μεταξύ των ετών 1923-1925 σε μια  έκταση που παραχωρήθηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση στους πρόποδες του Λυκαβηττού, πάνω σε σχέδια των Αμερικανών αρχιτεκτόνων Τζον Βαν Πελτ και Στιούαρτ Τόμσον. Ήδη από το 1922 ο Ιωάννης Γεννάδιος, διπλωμάτης, βιβλιόφιλος και συλλέκτης, είχε δωρίσει στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών την προσωπική του συλλογή, με τον όρο η πλούσια αυτή συλλογή των 26.000 τόμων να στεγασθεί χωριστά και να είναι προσβάσιμη από το κοινό.

Η τελετή εγκαινίων

Στην επίσημη τελετή των εγκαινίων της Βιβλιοθήκης, που λαμβάνει χώρα στις 23 Απριλίου 1926 ώρα 5 το απόγευμα, παρίστανται, όπως καταγράφεται στον τύπο της εποχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Θεόδωρος Πάγκαλος, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αθηναίων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Σίμος Μενάρδος, αντιπροσωπείες της Ακαδημίας Αθηνών, ξένοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι ξένων αρχαιολογικών ινστιτούτων, εκπρόσωποι Αμερικανικών Πανεπιστημίων, καθώς και άλλοι επίσημοι.  Μετά τον αγιασμό, που τελεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ακολουθούν οι λόγοι του Προέδρου της Δημοκρατίας Παγκάλου, του Ιωάννη Γενναδίου, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και του Καθηγητή Έντουαρντ Καππς, Επικεφαλής της Διοικητικής Επιτροπής της Αμερικανικής Σχολής.

Με τον φωτογραφικό φακό του Πέτρου Πουλίδη

Παρών στην επίσημη τελετή των εγκαινίων, ο φωτορεπόρτερ Πέτρος Πουλίδης καταγράφει με τον φωτογραφικό του φακό τους χώρους του επιβλητικού κτηρίου της Βιβλιοθήκης-εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς- χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της άφιξης των επισήμων, καθώς και κάποιες από τις σημαίνουσες προσωπικότητες της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Στην παρακάτω ψηφιακή συλλογή μπορείτε να δείτε μια επιλογή από το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό που προέρχεται από τη Συλλογή Π.Πουλίδη του Αρχείου της ΕΡΤ.

 

 

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS