Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών – 21 Μαΐου 1938

Την 21η Μαΐου 1938 άρχισε η λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, του πρώτου δημόσιου ραδιοφώνου στην Ελλάδα. Μετά από πολυετείς προσδοκίες ο ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός ήταν γεγονός και με μεγάλη συγκίνηση και λαχτάρα οι ακροατές πήραν τις θέσεις τους μπροστά στις συσκευές, ώρα 9:30μμ, περιμένοντας την αναγγελία του «ανοίγματος» του σταθμού. Μετά το σήμα της φλογέρας του Τσομπανάκου μεταδόθηκαν, από τις εγκαταστάσεις του Ζαππείου, οι πρώτες εκπομπές. Εκτός από τη μετάδοση της τελετής των επίσημων εγκαινίων που έγινε στο Ζάππειο, το πρόγραμμα περιελάμβανε συναυλία της Ορχήστρας του Ραδιοφωνικού Σταθμού υπό τη διεύθυνση του Αντίοχου Ευαγγελάτου, ελληνική σουίτα του Λαυράγκα και τραγούδια της ανδρικής χορωδίας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Φιλοκτήτη Οικονομίδη, διευθυντή του Ωδείου Αθηνών.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ το πρώτο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ “Ιστορίες Ραδιοφώνου”, σε σκηνοθεσία του Κώστα Μαζάνη, που παρουσιάζει το ξεκίνημα του ραδιοφώνου στην Ελλάδα και την αρχική περίοδο της λειτουργίας του (1922-1944), μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που εργάσθηκαν για τις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ – ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ 1925-1944

(video)

Η σειρά είναι παραγωγής 1995 και αναφέρεται στην ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα, από τις πρώτες απόπειρες πειραματικών εκπομπών στη δεκαετία του ’20 μέχρι την εμφάνιση της τηλεόρασης.

Στη συγκεκριμένη εκπομπή γίνεται λόγος για τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό, το «Ράδιο Τσιγγιρίδη» που λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη με ιδιωτική πρωτοβουλία το 1928, την ίδρυση της Υπηρεσίας Ραδιοφωνικών Εκπομπών το 1936 (ΥΡΕ), τους πρώτους ραδιοφωνικούς πομπούς και τη δημιουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ραδιοφώνων «Ελβίρα». Οι αφηγήσεις εστιάζουν, ακόμη, στην πρώτη δοκιμαστική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών το βράδυ της 25ης Μαρτίου 1938 οπότε μεταδόθηκε το διάγγελμα του βασιλιά Γεωργίου Β’ για την Εθνική Επέτειο. Τα επίσημα εγκαίνια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών θα ακολουθήσουν δύο μήνες αργότερα την 21η Μαΐου 1938.  Αναφορά γίνεται στους πρώτους εκφωνητές, στις πρώτες ραδιοφωνικές εκπομπές από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και στο συνεργείο των εξωτερικών μεταδόσεων, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις παιδικές εκπομπές της «Θείας Λένας», Αντιγόνης Μεταξά.

Τέλος, ιδιαίτερος λόγος γίνεται για τη λειτουργία του ραδιοφώνου στην περίοδο του πολέμου και της Κατοχής αλλά και για το πώς σώθηκε ο πομπός των Λιοσίων από ολοσχερή καταστροφή κατά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα το 1944. Μιλούν οι πρώην τεχνικοί του ΕΙΡ Σπύρος Μπεράτης και Βασίλης Κροντηράς, ο ιδρυτής του Β΄προγράμματος ΕΙΡ Γιάννης Σιάσκας, ο δημοσιογράφος-ιστορικός Γιάννης Καιροφύλλας, η Λήδα Κροντηρά, ο Μίμης Πλέσσας, πρώτος σολίστ ελαφράς μουσικής στα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, καθώς και ο σολίστας πιάνου Γιάννης Παπαδόπουλος που το 1938 διορίστηκε επιμελητής μουσικού προγράμματος του νεοσύστατου Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Για τον ραδιοφωνικό σταθμό του Χρ. Τσιγγιρίδη στη Θεσσαλονίκη που από το 1929 άρχισε να εκπέμπει σε συστηματική βάση και που σταμάτησε τη λειτουργία του το 1947, με τη συγκρότηση του Σταθμού Θεσσαλονίκης, μιλάει στην εκπομπή ο Ευάγγελος Τσιγγιρίδης. Τις συνεντεύξεις πλαισιώνει πλούσιο αρχειακό υλικό (φωτογραφίες, δημοσιεύματα τύπου, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα).

Διάρκεια: 39′
Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Κώστας Μαζάνης

Δείτε ακόμη από το Αρχείο της ΕΡΤ έγγραφα, φωτογραφίες -στιγμιότυπα από τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, όπως τις εγκαταστάσεις, τις πρώτες εκπομπές από τους Ραδιοθαλάμους του Ζαππείου- καθώς και εξώφυλλα του περιοδικού “Ραδιοπρόγραμμα” :

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS