Σαν σήμερα, πριν από 35 χρόνια, έφυγε από τη ζωή η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, Έλσα Βεργή, στις 25 Ιουνίου 1989. Γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1921 στην Αθήνα και σε ηλικία 15 ετών, ως μαθήτρια της σχολής χορού της Κούλας Πράτσικα, συμμετείχε ως μέλος του χορού στην πρώτη αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία το 1936, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Αποφάσισε να σπουδάσει υποκριτική στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα πιάνου στο Ωδείο Αθηνών. Πρωτοεμφανίζεται στο Εθνικό Θέατρο τον Ιανουάριο του 1940, στο ρόλο της Φρίτση Ντρέγκε στη «Δωροθέα Άγγερμαν» του Γκέρχαρντ Χάουπτμαν ξεκινώντας έτσι μια μακρά, σχεδόν εικοσαετή, θητεία στο Εθνικό Θέατρο ξεχωρίζοντας με ερμηνείες κυρίως σε τραγικούς ρόλους. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις παραστάσεις: «Ιφιγένεια εν Ταύροις» «Μήδεια», «Οι μνηστήρες του θρόνου», «Ιππόλυτος», «Ορέστεια», «Θεοφανώ» και «Ιφιγένεια εν Αυλίδι». Το 1953 έδωσε ρεσιτάλ αρχαίου δράματος στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και τη Χάγη και το 1959 ίδρυσε δικό της θίασο πρωταγωνιστώντας σε έργα όπως το «Παράξενο Ιντερμέτζο» του Ευγένιου Ο’ Νηλ, η «Βεντάλια της λαίδης Ουίντερμιρ» του Όσκαρ Ουάιλντ, το «Μπαλκόνι» του Ζαν Ζενέ και τα «Παλικάρια του Γένγκερλαντ» του Ερρίκου Ίψεν για να αναφέρουμε μόνο μερικά εξ αυτών. Το 1970 ιδρύει το «Θέατρο Βεργή», στην οδό Βουκουρεστίου στην Αθήνα, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1966, συνεργάστηκε με το «Πειραϊκό Θέατρο» του Δημήτρη Ροντήρη και πρωταγωνίστησε στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και στη «Μήδεια» του Ευριπίδη στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους ηθοποιούς του δραματικού ρεπερτορίου όπως οι Μάνος Κατράκης, Θάνος Κωτσόπουλος, Αλέκος Αλεξανδράκης, Δημήτρης Χορν, Λυκούργος Καλλέργης, Βάσω Μανωλίδου, Αντιγόνη Βαλάκου, Τζένη Ρουσσέα και Μαίρη Αρώνη, ενώ είχε μακρά συνεργασία και με το ΕΙΡ και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές μεταφορές θεατρικών έργων, ως αφηγήτρια με τον Δήμο Ρόδου στο «Ήχος και Φως», με την Εθνική Λυρική Σκηνή και σε παραγωγές του μπαλέτου του Πέτρου Πετρίδη.
Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 35 ετών από το θάνατο της ηθοποιού Έλσας Βεργή στις 25 Ιουνίου 1989, παρουσιάζει την εκπομπή:
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
ΕΛΣΑ ΒΕΡΓΗ
(video)
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «Παρασκήνιο», παραγωγής 1979, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σταύρακα, παρουσιάζει συνέντευξη της ηθοποιού Έλσας Βεργή στον Δημήτρη Γκιώνη. Η σημαντική Ελληνίδα ηθοποιός μιλάει για τη σχέση της με το θέατρο, τη μουσική και τις τέχνες, για τη ζωή της και τις σπουδές της στο θέατρο και τη μουσική, αλλά και την επιλογή να ακολουθήσει το θέατρο, το οποίο το αντιμετωπίζει ως τρόπο ζωής. αναφέρεται στην οικογένειά της και στην καταγωγή της, στην πρώτη φορά που έπαιξε στο θέατρο, το 1940, στο ρόλο της Αγγέλας στον “Παπαφλέσσα” με τον Αλέξη Μινωτή στον πρωταγωνιστικό ρόλο. αναφέρει τους ρόλους της σε έργα αρχαίας τραγωδίας, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έφτιαξε δικό της θίασο και μιλάει για τις παραστάσεις που ανέβασε. Ο ηθοποιός Χρήστος Φράγκος συμμετέχει στη συζήτηση και εξηγεί τα στοιχεία που τους συνδέουν σε καλλιτεχνικό επίπεδο, αλλά και τη σημασία της σχέσης τους εκτός σκηνής. Η Βεργή αναφέρει ότι βρίσκονται στην ίδια περίπου κλίμακα και αυτό τους επιτρέπει να επιλέγουν με άνεση το ρεπερτόριο και να συνομιλούν στη σκηνή. Η Βεργή αναφέρεται σε άλλα ενδιαφέροντα της, όπως τα ταξίδια, το βιβλίο, οι εκδρομές στην ύπαιθρο. Ο Φράγκος, εξηγεί ότι προσπαθεί να προσεγγίσει όσο περισσότερο κόσμο γίνεται, επειδή το βαρύ ρεπερτόριο δεν προσεγγίζει κόσμο, προσπαθούν να βρίσκουν έργα που να ανταποκρίνονται στο ευρύ κοινό, χωρίς αυτό να είναι το βασικό κριτήριο, αλλά το καλό θέατρο και η προσεγμένη παράσταση. Περιλαμβάνεται και αμοντάριστο κομμάτι από τη συνέντευξη αλλά και απόσπασμα από παράσταση με τους δύο ηθοποιούς.
Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ
Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 9 Μαΐου 1979
Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr