Έναρξη 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – 2 Νοεμβρίου 2023

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης λαμβάνει χώρα κάθε Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη από τον ομώνυμο πολιτιστικό οργανισμό και είναι ένα από τα πλέον σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και το κορυφαίο κινηματογραφικό γεγονός στην Ελλάδα. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει, πέρα από το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου όπου παρουσιάζονται πρόσφατες ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές, μια σειρά από διαγωνιστικά τμήματα με συμμετοχές σκηνοθετών από όλο τον κόσμο. Επίσης παρουσιάζονται προγράμματα με αφιερώματα σε σημαντικούς σκηνοθέτες και εθνικές κινηματογραφίες, η ενότητα «Ανοιχτοί ορίζοντες» για ανεξάρτητες και πρωτοποριακές παραγωγές, τμήματα όπως «Ματιές στα Βαλκάνια» για την κινηματογραφική παραγωγή στη γειτονιά των Βαλκανίων και ελληνικός κινηματογράφος με ειδικές προβολές για σχολεία και παιδιά. Το ΔΦΚΘ πλαισιώνεται με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων όπως masterclass, εκθέσεις, συναυλίες και εργαστήρια. Επίσης σε ετήσια βάση και συγκεκριμένα κάθε Μάρτιο, ο πολιτιστικός οργανισμός του Φεστιβάλ διοργανώνει και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023 σε φυσικούς χώρους και online. Στο 64ο ΦΚΘ θα προβληθούν 270 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.

Το Αρχείο της ΕΡΤ στηρίζει το ΔΦΚΘ και παρουσιάζει την εκπομπή:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(video)

Η εκπομπή είναι αφιερωμένη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Διατρέχει χρονολογικά την οργάνωση και τη λειτουργία του θεσμού από την Α΄ Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου το 1960 (πρόταση της Κινηματογραφικής Λέσχης της «Τέχνης» που μετεξελίχθηκε στο Φεστιβάλ) μέχρι το 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2002.

Οπτικοακουστικό υλικό από τις διοργανώσεις κάθε χρονιάς και αποσπάσματα από τις ταινίες παράλληλα με μαρτυρίες καλλιτεχνών, θεατών, επαγγελματιών που έζησαν το φεστιβάλ και περιγραφή της περιρρέουσας κοινωνικοπολιτικής ατμόσφαιρας αποτυπώνουν τη δομή και τη γενικότερη λειτουργία του θεσμού αλλά και τη σημασία που απέκτησε για την ελληνική κινηματογραφία συνολικά.

Στην εκπομπή περιλαμβάνονται αποσπάσματα από παλαιότερες εκπομπές της ΕΡΤ με ανάλογο θέμα, η επικαιρότητα των οποίων δίνει την αίσθηση της εποχής. Γίνονται αναφορές στο πλαίσιο της λειτουργίας του Φεστιβάλ, το οποίο ξεκίνησε ως κοσμικό γεγονός, εξελίχθηκε σε βήμα έκφρασης της γενιάς που αποτέλεσε τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφο, πέρασε περίοδο παρακμής και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άλλαξε μορφή και έγινε διεθνές.

Γίνεται, επίσης, αναφορά στην ιδεολογική και αισθητική κατεύθυνση του Φεστιβάλ που είχε να κάνει –τις πρώτες δεκαετίες κυρίως– με την πολιτική πραγματικότητα της Ελλάδας. Η συζήτηση στρέφεται γύρω από τις εμπορικές και τις καλλιτεχνικές ταινίες, τις ταινίες προπαγάνδας, τον β΄ εξώστη, τις ανησυχίες των καλλιτεχνών, το νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου, την κριτική, τη χρηματοδότηση, τη διανομή και την προώθηση των ταινιών, τη φυσιογνωμία του Φεστιβάλ. Προβάλλεται σχετικό φωτογραφικό υλικό και στα αποσπάσματα παλαιότερου και σύγχρονου κινηματογραφικού και τηλεοπτικού υλικού, ενώ παράλληλα καταθέτουν απόψεις και μιλούν για το θεσμό, ανάμεσα σε άλλους, ο Παύλος Ζάννας που εμπνεύστηκε και πρότεινε τη λειτουργία ενός κινηματογραφικού φεστιβάλ στη  Θεσσαλονίκη (1960), ο Μισέλ  Δημόπουλος, πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ (1992), σκηνοθέτες όπως οι: Τάκης Κανελλόπουλος, Νίκος Κούνδουρος, Ροβήρος Μανθούλης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Δήμος Θέος,Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Νικολαΐδης, Αντουανέτα Αγγελίδη, Νίκος Αλευράς, Σταύρος Τορνές, Κώστας Φέρρης, δημοσιογράφοι και κριτικοί όπως η Ροζίτα Σώκου, ο Βασίλης Ραφαηλίδης, ο Βασίλης Κεχαγιάς, ο Αλέξης Δερμεντζόγλου.

Έρευνα αρχείου – σενάριο – σκηνοθεσία: ΠΑΝΔΩΡΑ ΜΟΥΡΙΚΗ

Δημοσιογραφική επιμέλεια: ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ

Έτος παραγωγής: 2003

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS