Επέτειος του Πολυτεχνείου – 17 Νοεμβρίου 1973

Με αφορμή την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 1973, την κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση απέναντι στο στρατιωτικό καθεστώς των Συνταγματαρχών, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα μοναδικό οπτικοακουστικό τεκμήριο με την τηλεοπτική κάλυψη της Δίκης του Πολυτεχνείου του 1975, στο πλαίσιο επετειακής εκπομπής του 1982:

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Νέο

Εκπομπή-αφιέρωμα με αφορμή την επέτειο των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του Πολυτεχνείου του 1975, που για πρώτη φορά θα παρουσιάζονταν στην τηλεόραση. Το τηλεοπτικό υλικό για την κάλυψης της Δίκης προερχόταν από τη από τη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών.

Η δίκη για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου άρχισε το πρωί της 16ης Οκτωβρίου 1975 στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών στις Φυλακές Κορυδαλλού. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο εφέτης Ιωάννης Κουσουλός και μέλη οι εφέτες, Παναγιώτης Καλκαβούρας, Γεώργιος Μαρκουλάκης, Α. Σακελλαριάδης και Κωνσταντίνος Καινούργιος. Εισαγγελέας της έδρας, ο Νικόλαος Γανώσης και αναπληρωτής εισαγγελέας ο Γεώργιος Αρώνης. Συνολικά 32 άτομα κάθονταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, μεταξύ των οποίων ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης για ηθική αυτουργία, που κάθονταν στις πίσω σειρές των εδωλίων. Κατά τη διάρκεια της δίκης κατέθεσαν 237 μάρτυρες κατηγορίας και 47 υπεράσπισης. Μετά από δυόμιση μήνες ακροαματικής διαδικασίας, στις 30 Δεκεμβρίου 1975, εκδόθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου. 20 από τους κατηγορουμένους καταδικάσθηκαν από ποινές φυλάκισης ως ισόβια κάθειρξη και 12 αθωώθηκαν. Ο Δημήτριος Ιωαννίδης και ο Νικόλαος Ντερτιλής καταδικάσθηκαν σε ισόβια, ενώ ο αρχηγός των Απριλιανών, Γεώργιος Παπαδόπουλος, καταδικάσθηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη.

Στο υλικό της εκπομπής περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των εξής κατηγορουμένων: του Θρασύβουλου Γιοβάννη, ταξίαρχου ε.α. επικεφαλής της επιχείρησης εκκένωσης του Πολυτεχνείου, του Μιχαήλ Γουνελά, υπίλαρχου ε.α., επικεφαλής του τανκ του Πολυτεχνείου, του Χαράλαμπου Παπαδόπουλου, πρώην γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, του Λουκά Χριστολουκά, πρώην αστυνομικού διευθυντή Αθηνών, του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, του Νικόλαου Ντερτιλή ταξίαρχου ε.α., του Κωνσταντίνου Μαυροειδή, αντιστράτηγου ε.α., τότε αρχηγού της ΑΣΔΕΝ, του Δημήτριου Ζαγοριαννάκου, στρατηγού ε.α. πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, του Βασίλειου Μπουκλάκου, ταγματάρχη ε.α. πρώην διευθυντή του Ρυθμιστικού Κέντρου (νυν ΕΚΑΒ), του Νικόλαου Κατσάρου, δόκιμου υπαστυνόμου και του Δημήτριου Ιωαννίδη, αρχηγού της ΕΣΑ την περίοδο της εξέγερσης. Για τη διερεύνηση των ευθυνών του τότε Υπουργείου Παιδείας και της στάσης της Συγκλήτου των καθηγητών του Πολυτεχνείου σημαντική ήταν η κατάθεση του Παναγιώτη Σιφναίου, πρώην Υπουργού Παιδείας.

Τέλος, ανάμεσα στις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας περιλαμβάνεται στην εκπομπή η μαρτυρία του αρχηγού της Ένωσης Κέντρου-Νέες Δυνάμεις Γεώργιου Μαύρου, ο οποίος υποβάλλει στη διάθεση του δικαστηρίου μαγνητοταινία ήχου με ηχογραφημένες τις εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.

Η εκπομπή τελειώνει με την ανάγνωση της απόφασης του Δικαστηρίου από τον πρόεδρο του Πενταμελούς Εφετείου Ιωάννη Κουσουλό.

Επιμέλεια εκπομπής: Κατερίνα Πατέλη

Διάρκεια: 58’

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS