Ερνέστος Τσίλλερ – 22 Ιουνίου 1837

Εκατόν ογδόντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται στις 22 Ιουνίου από τη γέννηση του Ερνέστου Τσίλλερ. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας άφησε τη σφραγίδα του στην οικιστική φυσιογνωμία της ελληνικής επικράτειας, και ιδιαίτερα της Αθήνας, σχεδιάζοντας και επιβλέποντας εκατοντάδες δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Υπήρξε από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοκλασικισμού στον ελληνικό χώρο. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του είναι το Ιλίου Μέλαθρον (Μέγαρο Σλήμαν), το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μελά (μετέπειτα Κεντρικό Ταχυδρομείο Αθηνών στην πλατεία Κοτζιά), το Προεδρικό Μέγαρο, η Οικία Σταθάτου κά. Ο Τσίλλερ είχε νυμφευθεί την πιανίστρια Σοφία Δούδου και εγκατασταθεί μόνιμα στην Ελλάδα, λαμβάνοντας και την ελληνική υπηκοότητα. Το 1872 διορίστηκε Καθηγητής στο Πολυτεχνείο, ενώ διετέλεσε για μικρό χρονικό διάστημα Διευθυντής Δημοσίων Έργων στην Κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη. Έφυγε από τη ζωή στην Αθήνα το 1923.

Με αφορμή τα 185 χρόνια από τη γέννηση του Ε.Τσίλλερ το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το επεισόδιο της σειράς «Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη», παραγωγής Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη,  με τίτλο «Η Αθήνα του Τσίλλερ». Το επεισόδιο, παραγωγής 2008, είναι ανάπλαση της εκπομπής του 1981.

ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ

Η ΑΘΗΝΑ ΤΟΥ ΤΣΙΛΛΕΡ

Ντοκιμαντέρ της σειράς ” Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη”, αφιερωμένο στο έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ στην Αθήνα. Παρουσιάζονται για πρώτη φορά, αποσπάσματα από το ανέκδοτο προσωπικό ημερολόγιο του Τσίλλερ, στο οποίο καταγράφεται η ζωή στην Αθήνα την εποχή του Τσίλλερ. Για το έργο του Τσίλλερ και το ανεκπλήρωτο όραμά του μιλά ο ζωγράφος και ακαδημαϊκός Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ενώ ο αρχιτέκτονας, Καθηγητής του Πολυτεχνείου Διονύσιος Ζήβας αναφέρεται στο αρχιτεκτονικό του έργο.

Η εκπομπή ξεκινά με βιογραφικά στοιχεία, πληροφορίες για την καταγωγή, την οικογένεια, τις σπουδές του Τσίλλερ, για την άφιξή του στην Αθήνα, μέσα από την ανάγνωση αποσπασμάτων από το ημερολόγιό του. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην οικοδόμηση του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών (σχεδιασμένο από τον Θ.Χάνσεν),  στη γνωριμία του με τον Ερρίκο Σλήμαν, καθώς και στην οικοδόμηση του Εθνικού Θεάτρου.

Περιλαμβάνονται κινηματογραφημένα πλάνα των σημαντικότερων κτηρίων που σχεδίασε ο Τσίλλερ στην Αθήνα, όπως το Ιλίου Μέλαθρον, το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μελά, η Οικία Σταθάτου κ.α., ενώ προβάλλονται ακόμη πλάνα της Αθήνας των τελών της δεκαετίας του 1920 από το αρχείο Βάσου Κανέλλου.

Τηλεοπτική παραγωγή:

Γιώργου Σγουράκη

Διεύθυνση Παραγωγής:

Ηρώ Σγουράκη

Σκηνοθέτης:

Πάνος Κοκκινόπουλος

Φωτογραφία:

Γιώργος Αρβανίτης

Έτος παραγωγής: 1981 /2008 (Ανάπλαση)

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS