Ο κορυφαίος εκπρόσωπος του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα, ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης, δάσκαλος του θεάτρου σκιών αλλά και ζωγράφος Ευγένιος Σπαθάρης, έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα στις 9 Μαΐου του 2009. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση του θεάτρου σκιών από τον πατέρα του, γνωστό καραγκιοζοπαίχτη Σωτήρη Σπαθάρη, ο Ευγένιος Σπαθάρης αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στη σπουδαία λαϊκή αυτή τέχνη. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο παρουσιάζοντας τη δουλειά του και τιμήθηκε για το καλλιτεχνικό του έργο με διάφορα ευρωπαϊκά βραβεία. Το 1995 ιδρύθηκε από τον Δήμο Αμαρουσίου το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών, δίνοντας στον Καραγκιόζη μια μόνιμη στέγη, ενώ το 2007 το Υπουργείο Πολιτισμού τίμησε τον σπουδαίο καλλιτέχνη και δάσκαλο του θεάτρου σκιών για την προσφορά του στην ελληνική λαϊκή τέχνη.
Με αφορμή τη συμπλήρωση δεκατεσσάρων ετών από τον θάνατο του Ευγένιου Σπαθάρη, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Ευγ.Σπαθάρης στον Άρη Σκιαδόπουλο για την εκπομπή «Νυχτερινός Επισκέπτης» το 1997.
ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ
Ο Άρης Σκιαδόπουλος συνομιλεί με τον γνωστό καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιο Σπαθάρη. Η συνέντευξη λαμβάνει χώρα στο Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την τέχνη του Θεάτρου Σκιών, την ιστορία, το παρόν αλλά και το μέλλον του. Ο Ευγένιος Σπαθάρης μιλά για την καταγωγή του Καραγκιόζη από την Τουρκία, επεξηγώντας πώς η ονομασία του ήρωα του Θεάτρου Σκιών προήλθε από τον πρώτο καραγκιοζοπαίκτη στην Τουρκία Γ.Μαυρομμάτη, και αναφέρεται στον δημιουργό του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα Μίμαρο.
Διηγείται πώς ξεκίνησε ο ίδιος να παίζει Καραγκιόζη στην Κατοχή όταν αρρώστησε ο πατέρας του, γνωστός καραγκιοζοπαίκτης Σωτήρης Σπαθάρης, και υπογραμμίζει τη συνεισφορά εκείνου στην τέχνη του θεάτρου σκιών, ενώ αναφέρεται και στους διαφορετικούς τρόπους παιξίματος που υιοθετήθηκαν στον Καραγκιόζη. Λόγος γίνεται ακόμη, για την τηλεοπτική μεταφορά του Καραγκιόζη που έκανε κατά την περίοδο της Δικτατορίας, με αναφορά στις παρεμβάσεις της λογοκρισίας, για τις ιδιωτικές παραστάσεις που έκανε για προσωπικότητες της αθηναϊκής «ελίτ», καθώς και για την ιδιαίτερη σχέση που είχε με τον ίδιο ο Γιάννης Τσαρούχης, ο οποίος πρώτος αγκάλιασε τον καραγκιόζη και τον έφερε στους κύκλους των διανοουμένων.
Ιδιαίτερος λόγος γίνεται, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, για την απήχηση της λαϊκής τέχνης αυτής σήμερα, μετά την κυριαρχία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, ειδικά όσον αφορά το νεότερο κοινό. Ο Ευγένιος Σπαθάρης μιλά για την αγάπη του κοινού, την απήχηση του Καραγκιόζη στο εξωτερικό, με ειδική αναφορά στη διδασκαλία του Καραγκιόζη στη Σκανδιναβία. Τέλος, αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι καραγκιοζοπαίκτες σήμερα.
Έτος παραγωγής: 1997
Σκηνοθεσία: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΚΑΒΙΑΣ