Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής – 21 Ιουνίου

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής γιορτάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1982. Από το 1985 και με αφετηρία την Αθήνα, που ήταν τότε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, το ευρωπαϊκό αυτό πολιτιστικό γεγονός εξαπλώθηκε πέρα από τα γαλλικά σύνορα, και γιορτάζεται με συναυλίες κάθε μουσικού είδους που παρουσιάζονται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες.

Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Μουσικής και στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει το μουσικό ντοκιμαντέρ του 1997:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

(video)

Μουσική σειρά ντοκιμαντέρ οκτώ ημίωρων εκπομπών που ανιχνεύει τοπικούς μουσικούς ιδιωτισμούς της ελληνικής δημοτικής μουσικής. Δεξιοτέχνες μουσικοί απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, μιλούν για την τέχνη τους και παίζουν μουσικά κομμάτια του τόπου τους. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στη Μικρασιατική μουσική παράδοση.

Η εκπομπή συναντά τους κατοίκους της Νέας Αρτάκης Ευβοίας, απογόνους προσφύγων από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, που κρατούν ζωντανές τις μουσικές παραδόσεις των προσφύγων προγόνων τους από την περιοχή της Προποντίδας. Γυναίκες, μέλη του Συλλόγου «ΚΥΖΙΚΟΣ», παρουσιάζουν τραγούδια του γλεντιού από την Παλιά Αρτάκη και περιγράφουν πώς διασώθηκαν από γενιά σε γενιά τα τραγούδια της προσφυγιάς. Γίνεται ειδική αναφορά στον μικρασιάτικο αμανέ, μακρόσυρτο τραγούδι που διαδόθηκε στην Ελλάδα με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά το 1922.

Ο δεξιοτέχνης ουτίστας Νίκος Σαραγούδας και η ερμηνεύτρια Γιασεμή Σαραγούδα μιλούν στην εκπομπή για την ενασχόλησή τους με το σμυρναίικο τραγούδι και τραγουδούν. Νεότεροι μουσικοί, παρουσιάζουν παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως το βιολί και το κανονάκι, μιλώντας ταυτόχρονα για την αγάπη τους για τη μικρασιατική μουσική και τους λόγους που τους ώθησαν να ασχοληθούν με την παραδοσιακή μουσική. Μιλούν, επίσης, οι μουσικοί Γιώργος Μαρινάκης, Θανάσης Στεργίου και Γιώργος Κωτσίνης. Παρουσιάζονται παραδοσιακά μουσικά όργανα –βιολί, κανονάκι, κλαρίνο- ενώ γίνεται αναφορά στον χορό των μαχαιριών, ζεϊμπέκικο της Καππαδοκίας. Παίζουν οι μουσικοί: βιολί Γιώργος Κόρος, κιθάρα Κώστας Καζιακούρας, λαούτο Κώστας Πίτσος, ούτι Νίκος Σαραγούδας, βιολί Γιώργος Μαρινάκης, κλαρίνο Γιώργος Κωτσίνης, κανονάκι Θανάσης Στεργίου, ταμπουρά Βασίλης Μπαραμπούτης, κρουστά Ανδρέας Παππάς.

Η αφήγηση περιλαμβάνει απόσπασμα από τις διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγέλας Παπάζογλου, σύζυγο του συνθέτη Βαγγέλη Παπάζογλου. Παράλληλα, προβάλλεται ασπρόμαυρο και έγχρωμο φωτογραφικό υλικό από την πόλη της Σμύρνης. Η ερμηνεύτρια Γιασεμή Σαραγούδα τραγουδά «Σαν τα μάρμαρα της Πόλης». Ακούγεται, μεταξύ άλλων, το τραγούδι του γάμου «Ήρθε η ώρα η καλή». Το επεισόδιο ξεκινά και τελειώνει με μυθική αφήγηση που σχετίζεται με τη δημιουργία της μουσικής, παραλλάσσοντας την εκδοχή δημιουργίας του κόσμου.

Έτος παραγωγής: 1997
Σκηνοθεσία: Μίλλυ Γιαννακάκη, Αφήγηση: Υβόννη Μαλτέζου
Ημερομηνία πρώτης προβολής: 20 Ιουλίου 1997
Διάρκεια: 29′ 

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS