Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης – 16 Οκτωβρίου 1987

Το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης ή Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού ξεκίνησε ως διαγωνισμός ελαφρού τραγουδιού το 1959 υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και οι τρεις πρώτες διοργανώσεις του διεξήχθησαν στην Αθήνα. Το 1962 η έδρα του μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Κάθε Σεπτέμβρη τα βλέμματα στρέφονταν στο «Αλεξάνδρειο Μέλαθρο» για πολλά χρόνια τόπο διεξαγωγής του φεστιβάλ. Η «χρυσή εποχή» του και το μεγάλο του ενδιαφέρον διατηρήθηκε μέχρι και το 1979 με παρουσιαστή τον Άλκη Στέα την ψυχή του Φεστιβάλ, που το όνομά του ήταν άρρηκτα δεμένο με τον θεσμό. Η είσοδος της δεκαετίας του ’80 σήμανε την αρχή του τέλους της «χρυσής εποχής» του Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης. Η πορεία του διακόπηκε το 1997 μετά από 36 συνεχείς διοργανώσεις, και ανασυστάθηκε το 2005 μέχρι το 2009 που το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης σταμάτησε να διεξάγεται.

Το 1987 πραγματοποιήθηκε το 26ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού. Η ΕΡΤ-1 κάλυψε σε απευθείας μετάδοση από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τη δεύτερη και τελευταία βραδιά του Φεστιβάλ. Παρουσιάζει η Μακώ Γεωργιάδου, η οποία είχε καθιερωθεί με τη γνώριμη φωνή της στη μετάδοση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision για την Ελλάδα.

26o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(video)


Εκπομπή ζωντανής μετάδοσης από τη Θεσσαλονίκη της δεύτερης και τελευταίας βραδιάς του 26ου Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Παρουσιάζει η Μακώ Γεωργιάδου. Χαιρετίζουν ο Πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ Βασίλης Δολμάς και ο Υπουργός Βόρειας Ελλάδας κ. Στέ­λιος Παπαθεμελής.

Παρακολουθούμε τα 10 διαγωνιζόμενα τραγούδια της τελικής φάσης. Η ενορχήστρωση των τραγουδιών έγινε από τους Γιώργο Νιάρχο, Τζικ Νακασιάν και Τάσο Καρακατσάνη. Παίζει η 18μελής ορχήστρα του Φεστιβάλ, μέλη της Κρατικής Ορχήστρας της Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια του προγράμματος η Μακώ Γεωργιάδου δίνει πληροφορίες για τον καλλιτεχνικό θεσμό, τις επιτροπές αξιολόγησης και τη διαδικασία ψηφοφορίας με την πρακτική της ευρύτερης λαϊκής συμμετοχής αφού 54 Νομαρχιακές επιτροπές της χώρας θα επέλεγαν τα τρίτα πρώτα τραγούδια που θα βραβεύονταν. Επίσης, αναφέρεται στις καινοτομίες του Φεστιβάλ τραγουδιού που θεσπίζονταν για πρώτη φορά, όπως η μουσική υποτροφία για έναν χρόνο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό για τον δημιουργό που θα κέρδιζε το βραβείο καλύτερης μελωδίας.

Αξίζει να αναφερθεί η σύνθεση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Φεστιβάλ που ήταν η εξής: Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, Γιοβάννα, Σταύρος Ζερβάκης, Αλέκα Κανελλίδου, Γιώργος Κατσαρός, Σταμάτης Κραουνάκης, Σοφία Μιχαλίτση, Βασίλης Παπαβασιλείου και Δημήτρης Χριστοδούλου. Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής χωρίς δικαίωμα ψήφου ήταν η Λιλάντα Λικιαρδοπούλου.

Στη διάρκεια της βραδιάς παρουσίασε γνωστά αγαπημένα τραγούδια η Μαρίζα Κωχ με το συγκρότημά της. Παρακολουθούμε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την απονομή των τριών πρώτων βραβείων, καθώς και των ειδικών καλλιτεχνικών βραβείων μελωδίας, στίχου και ερμηνείας σε τρία από τα 17 τραγούδια που πήραν μέρος στο Φεστιβάλ.

Το πρώτο βραβείο κέρδισε το τραγούδι «Καληνύχτα παιδί» με ερμηνευτή τον Γιάννη Γαρδέλη (Συνθέτης: Χρήστος Κωνσταντινίδης, Στιχ. Σέβη Τηλιακού, Ενορχ-διευθυντής ορχήστρας: Γιώργος Νιάρχος). Το δεύτερο βραβείο κέρδισε το «Άγονη σχέση» (Συνθέτης: Γιώργος Καζαντζής, Στιχουργός: Σοφία Κατζούρη, Ερμηνεύτρια: Ελένη Αντωνιάδου, Ενορχ. Διευθυντής Ορχήστρας: Γιώργος Καζαντζής). Το τρίτο βραβείο πήρε το «Κι’ όμως σ’ αγάπησα πολύ» (Συνθέτης: Θωμάς Μητρόπουλος, Στιχουργός: Σάσα Μανέτα, Ερμηνευτής: Σάκης Δάρας, Ενορχηστρωτής/Δ.Ορχ.: Τάσος Καρακατσάνης).

Διαγωνίστηκαν επίσης τα τραγούδια: «Εμπρός λοιπόν» (Συνθέτης/Στιχουργός: Χρήστος Δάλκος, Ερμηνευτής: Κώστας Πρατσινάκης. Ενορχηστρωτής/Δ.Ορχ.: Γιώργος Νιάρχος), «Ασχημούλα» (Συνθέτης/Ερμηνευτής: Στέλιος Ηλιόπουλος, Στιχουργός: Βασίλης Τσερελής, Ενορχηστρωτής/Δ.Ορχ.: Τζικ Νακασιάν), «Χαϊδάρι» (Συνθέτης/Στιχουργός: Χρήστος Δάλκος, Ερμηνευτής: Δημήτρης Νικολούδης, Ενορχηστρωτής/Δ.Ορχ.: Τάσος Καρακατσάνης), «Το τελευταίο αντίο» (Συνθέτης/Στιχουργός: Χρήστος Μιχαηλίδης, Ερμηνεύτρια: Κατερίνα Σιάπαντα, Ενορχηστρωτής/Δ.Ορχ.: Τάσος Καρακατσάνης), «Πώς να σε φωνάξω» (Συνθέτης/Στιχουργός: Παναγιώτης Μπινιάρης, Ερμηνεύτρια: Φανή Φωτίου, Ενορχηστρωτής/Δ.Ορχ.: Τζικ Νακασιάν), «Του κόσμου η ζυγαριά» (Συνθέτης: Βαγγέλης Λιόλιος, Στιχουργός: Όλγα Σεχίδου-Ευθυμίου, Ερμηνευτές: Φωτεινή Κοφινά, Κώστας Κανιάς, Ενορχηστρωτής/Δ.Ορχ.: Γιώργος Νιάρχος), «Καρτ ποστάλ» (Συνθέτης/Στιχουργός: Γιώργος Καλατζής, Ερμηνευτές: Γιώργος Καλατζής – Στέλλα Καλατζή, Ενορχηστρωτής/Δ.Ορχ.: Γιώργος Νιάρχος)

Ο Υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής απονέμει το πρώτο βραβείο, ο Πρόεδρος της Helexpo ΔΕΘ Βασίλης Δολμάς το δεύτερο και η Γιοβάννα το τρίτο βραβείο. Ο Γιώργος Κατσαρός απονέμει το βραβείο καλύτερης μελωδίας στον Χρήστο Κωνσταντινίδη για το τραγούδι «Καληνύχτα παιδί», ο Δημήτρης Χριστοδούλου το βραβείο καλύτερου στίχου στον Χρήστο Δάλκο (παρέλαβε ο Κώστας Πρατσινάκης) για το τραγούδι «Εμπρός Λοιπόν», και η Αλέκα Κανελλίδου στην Κατερίνα Σιάπαντα για την ερμηνεία της.

Η βραδιά μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ 1 και ραδιοφωνικά από το Δεύτερο Πρόγραμμα στις 16 Οκτωβρίου 1987.

Ενδυματολογική επιμέλεια: Υβόννη Αλεξανδρίδου

Σκηνογραφία: Απόστολος Βέττας

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Παπανικολάου

Μουσικό σήμα του Φεστιβάλ: Σαράντης Κασσάρας

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS