Φιλοποίμην Φίνος – 26 Ιανουαρίου 1977

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον θάνατο του Φιλοποίμενα Φίνου, κινηματογραφικού παραγωγού και ιδρυτή της ιστορικής Finos Film, του επονομαζόμενου «Πατριάρχη του ελληνικού κινηματογράφου».  Ακολουθώντας την πορεία του πατέρα του, ενός από τους πιο γνωστούς κινηματογραφικούς επιχειρηματίες (ιδιοκτήτη της γνωστής αίθουσας «Αλκαζάρ»), ο Φ. Φίνος από νεαρή κιόλας ηλικία, ανέπτυξε ένα πάθος για την έβδομη τέχνη. Η αγάπη του για τον κινηματογράφο και ιδιαίτερα για την τεχνική του, τον οδήγησε σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες-κατά την περίοδο της Κατοχής-να δημιουργήσει την Finos Film-με την πρώτη ταινία «Φωνή της Καρδιάς» να κάνει πρεμιέρα τον Μάρτιο του 1943. Από τότε έως και το 1977  η Φίνος Φιλμ υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, δημιουργώντας πάνω από 180 ταινίες, πολλές από τις οποίες παραμένουν και σήμερα κλασικές. Ο Φιλοποίμην Φίνος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 26 Ιανουαρίου 1977.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του Φ.Φίνου το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, στο οποίο παρουσιάζεται η ζωή, η πορεία του Φίνου και η ιστορία της Φίνος Φιλμ.

Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΝ ΦΙΝΟΣ

Το συγκεκριμένο επεισόδιο αποτελεί το πρώτο μέρος του αφιερώματος στη ζωή και πορεία του Φιλοποίμενα Φίνου.

Λόγος γίνεται για τα παιδικά χρόνια του Φίνου και την ασχολία του με τον κινηματογράφο στην κινηματογραφική αίθουσα του πατέρα του, και ακολούθως τις  σπουδές του στη Νομική και τη γνωριμία με τη Τζέλλα Βανάκου. Παρουσιάζεται το ξεκίνημα του Φίνου στον κινηματογράφο με την ταινία «Το τραγούδι του χωρισμού», πρώτη-και τελευταία-σκηνοθετική του απόπειρα,  καθώς και την κινηματογράφισή του το 1940 για τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στο μέτωπο της Αλβανίας και την καταστροφή των φιλμ.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται ακόμη, για την κινηματογραφική πρεμιέρα της Φίνος Φιλμ με την ταινία «Η φωνή της καρδιάς» (1943), πρώτη ελληνική ταινία στην περίοδο της Κατοχής. Αναφορά γίνεται σε γεγονότα σταθμούς στη ζωή του όπως η σύλληψη του ιδίου και του πατέρα του κατά την διάρκεια της Κατοχής, και η εκτέλεση του πατέρα του από τους Γερμανούς. Παρουσιάζεται ακόμη, η κινηματογράφιση των γεγονότων της Απελευθέρωσης της Αθήνας (από τον Φίνο και τον Καβουκίδη), η γνωριμία του Φίνου με τον σκηνοθέτη Γ.Τζαβέλλα, καθώς και η σχέση του Φίνου με τον Αλέκο Σακελλάριο.  Λόγος γίνεται για ιστορικές ταινίες της Φίνος Φιλμ, όπως ο «Μεθύστακας», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Η Αγνή του λιμανιού» κα.

Μιλούν κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης, η συγγραφέας και βιογράφος του Φίνου Μαρικαίτη Καμβασινού, η θεατρική συγγραφέας Μάρω Μπουρδάκου, ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης, ο κινηματογραφιστής Νίκος Καβουκίδης, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Φίνος Φιλμ Στάθης Καμβασινός, ενώ προβάλλονται αποσπάσματα από παλαιότερες συνεντεύξεις του  ίδιου του Φιλ.Φίνου καθώς και του Αλέκου Σακελλάριου από την εκπομπή «Παρασκήνιο: Φίνος-μαρτυρίες-ντοκουμέντα». Προβάλλονται πλάνα από το αρχειακό υλικό της Απελευθέρωσης, καθώς και στιγμιότυπα από διάφορες ταινίες της Φίνος Φιλμ.

Έτος παραγωγής: 2016

Αρχισυνταξία:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σκηνοθεσία:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΓΙΑΧΝΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS