Γέννηση της Μαρίας Φαραντούρη – 28 Νοεμβρίου 1947

 

Σαν σήμερα γεννιέται στις 28 Νοεμβρίου του 1947 στην Αθήνα, στη Νέα Ιωνία, η Μαρία Φαραντούρη. Η μεγάλη Ελληνίδα ερμηνεύτρια έχει συνδέσει τη φωνή της με το έντεχνο ελληνικό τραγούδι και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ ιστορικές υπήρξαν οι εμφανίσεις της στις συναυλίες που έδωσαν μαζί ανά τον κόσμο κατά την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Η Μαρία Φαραντούρη έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες μεταξύ των οποίων οι Μάνος Χατζιδάκις,  Μάνος Λοϊζος και Ελένη Καραϊνδρου,  ενώ έχει διακριθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό παρουσιάζοντας ένα πλούσιο ρεπερτόριο με διεθνείς συνεργασίες με διακεκριμένους μουσικούς, συνθέτες και ερμηνευτές από όλο τον κόσμο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα γενέθλια της Μαρίας Φαραντούρη, παρουσιάζει την εκπομπή «Μουσική Βραδυά», του Γιώργου Παπαστεφάνου από το 1976, όπου η ίδια μιλάει για τις καλλιτεχνικές της συνεργασίες, τις συναυλίες και την πορεία της στο χώρο της μουσικής.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ

ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ

(video)


Η εκπομπή «ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΡΑΔΥΑ» τιμά την πιο αυθεντική έκφραση του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, την «ιδεώδη ερμηνεύτρια» του Μίκη Θεοδωράκη, τη Μαρία Φαραντούρη. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Παπαστεφάνου την συναντά σε στούντιο ηχογραφήσεων και κουβεντιάζουν για τον Μίκη Θεοδωράκη, για τα τραγούδια της διαμαρτυρίας, της αντίστασης, έπειτα της δικαίωσης, της χαράς, για την άποψή της σχετικά με τις εμφανίσεις σε μπουάτ και στην τηλεόραση, σε αντιδιαστολή με τις ζωντανές εμφανίσεις σε συναυλίες στις οποίες δείχνει μια σαφή προτίμηση. Ειδικά για τις συναυλίες που έχει δώσει σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο η Φαραντούρη υπογραμμίζει την αξία που έχουν και για την ευκαιρία που είχε να έρθει σε επαφή με πολλούς και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες από κάθε γωνιά της γης, και να επικοινωνήσει με την ψυχή και τα προβλήματα άλλων λαών μέσα από τη μουσική των καλλιτεχνών αυτών.

Η Μαρία Φαραντούρη θυμάται όταν στις αρχές της δεκαετίας 1960 βρέθηκε στο Σύλλογο Φίλων Ελληνικής Μουσικής, μιλάει για τους καλλιτέχνες με τους οποίους βρέθηκε εκεί, όπως ο Μάνος Λοΐζος και τη συνεργασία τους στα «Νέγρικα» το 1967 και την επιτυχία που είχαν. Γίνεται ειδική αναφορά στη συναυλία που δόθηκε στον Πειραιά το 1963 από τον Χρήστο Λεοντή και τον Μάνο Λοΐζο όπου η Φαραντούρη τραγούδησε τον «Καημό» του Θεοδωράκη, ο οποίος ήταν παρών και αφού την παρακολούθησε της μίλησε ξεκινώντας έτσι την μακρά πορεία που χάραξαν μαζί.

Η κάμερα της εκπομπής συναντά τη μητέρα της τραγουδίστριας η οποία μιλάει για την κόρη της, την ασθένειά της με πολιομυελίτιδα, τα πρώτα δείγματα της Μαρίας ως προς το ταλέντο της στο τραγούδι, τα παιδικά της χρόνια αλλά και την καθημερινότητά της. Κάτοικοι της γειτονιάς στην οποία μεγάλωσε η Φαραντούρη μοιράζονται με τη σειρά τους αναμνήσεις που έχουν από εκείνη, το ταλέντο της στο τραγούδι.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η μεγάλη ερμηνεύτρια παρουσιάζει ζωντανά στο στούντιο στο οποίο γίνεται η συνέντευξη πολλά γνωστά κομμάτια, ενώ παρεμβάλλονται αποσπάσματα από μαγνητοσκοπημένες εμφανίσεις της. Μερικά από αυτά είναι από τα «Τραγούδια Της Φωτιάς» του Νίκου Κούνδουρου και τη συναυλία στο Καραϊσκάκη τον Αύγουστο του 1974, «Το Γελαστό Παιδί» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, και στίχους Brendan Behan και Βασίλη Ρώτα, το «Άσμα Ασμάτων» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, το «Καθώς το παιδί» από την «Κατάσταση πολιορκίας» του Θεοδωράκη (1968),  πλάνα από το Παρίσι το 1974 και την πρεμιέρα του «Κάντο Χενεράλ» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Πάμπλο Νερούδα την κινηματογράφηση της οποίας είχε αναλάβει ο σκηνοθέτης Λάμπρος Λιαρόπουλος με οπερατέρ τον Χρήστο Μάγκο, «Η παντέρμη» σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από Romangero Gitano (Λόρκα – Ελύτης),  το «Άρνηση» ή «Περιγιάλι» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Γιώργου Σεφέρη, «Σ’ Αυτή Τη Γειτονιά» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Μάνου Ελευθερίου, «Αντινανουρισμα» σε μουσική Ελένης Καραΐνδρου και στίχους Κ. Χ. Μύρη, «Κρίμα Σε Σένα Νέγρο Μπιγκ» σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, «Γέρο Νέγρο Τζιμ» σε μουσική Μάνου Λοΐζου και στίχους Γιάννη Νεγρεπόντη, «Μέρα Μαγιού Μου Μίσεψες» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Συνεργασία στη σκηνοθεσία: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΥΡΙΚΙΟΣ

Παρουσίαση – επιμέλεια: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ

Τηλεσκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΟΣ

Έτος παραγωγής: 1976

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS