Γεώργιος Κοτζιάς- 13 Ιουνίου 1977

Ο Γεώργιος Κοτζιάς, ήταν πρωτοπόρος ‘Ελληνας γιατρός, νευρο-φυσιολόγος, ο οποίος διέπρεψε στην Αμερική στην κλινική ιατρική έρευνα. Γεννημένος στην Κρήτη στις 16 Ιουνίου 1918 σπούδασε αρχικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μετά τη γερμανική εισβολή στην Ελλάδα, διέφυγε μαζί με τον πατέρα του, Κώστα Κοτζιά, Δήμαρχο Αθηναίων (1934, 1951) στις ΗΠΑ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και αργότερα αφοσιώθηκε στην ιατρική έρευνα, πετυχαίνοντας μια από τις σημαντικότερες θεραπευτικές επινοήσεις της εποχής του-τη διερεύνηση του ρόλου και τη χορήγηση της L-dopa, στην καταπολέμηση της νόσου του Πάρκινσον. Τιμήθηκε με το αμερικανικό Βραβείο Lasker, την υψίστη τιμητική διάκριση στον τομέα της Ιατρικής το 1969. Ο Γ.Κοτζιάς έφυγε από τη ζωή στις 13 Ιουνίου 1977.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του πρωτοπόρου-αλλά όχι ιδιαίτερα γνωστού-νευροεπιστήμονα, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Μαρτυρίες» του Γιώργου Πετρίτση, παραγωγής 2009, το οποίο είναι αφιερωμένο σε εκείνον.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ, ΕΝΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Σειρά ντοκιμαντέρ ιστορικής καταγραφής, του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρίτση με θέματα αναφερόμενα σε πρόσωπα και γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας μας. Το επεισόδιο αυτό, παραγωγής του 2009, είναι αφιερωμένο στον διεθνούς φήμης Έλληνα ερευνητή νευροεπιστήμονα Γεώργιο Κοτζιά.

Παρουσιάζει την πορεία και το ερευνητικό έργο του διεθνούς κύρους ιατρού νευροεπιστήμονα Γεώργιου Κοτζιά, ο οποίος τιμήθηκε με το αμερικανικό βραβείο Lasker το 1969 για την ανακάλυψη του πρώτου φαρμάκου στην καταπολέμηση της εκφυλιστικής νευροπάθειας και τη συμβολή του στη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον. Η εκπομπή καταγράφει την πορεία του παραθέτοντας στοιχεία για το οικογενειακό του περιβάλλον και τα πρώτα χρόνια της ζωής του στα Χανιά, τις μαθητικές και φοιτητικές του σπουδές, με παράλληλη αναφορά στο ιστορικό υπόβαθρο της εποχής, μέχρι την εγκατάσταση της οικογένειας Κοτζιά στην Αμερική και τη συνέχιση των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ της Βοστώνης το 1942. Παρακολουθούμε τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και τις πρώτες ερευνητικές του προσπάθειες στο Ινστιτούτο Ροκφέλερ με αποκορύφωμα τη μελέτη της δράσης της ντοπαμίνης και την ανακάλυψη του φαρμάκου για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, της L-dopa, που αφετηρία στάθηκε έρευνά του, στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο της Χιλής, σχετικά με το νευρολογικό σύνδρομο των μεταλλωρύχων.

Για την προσωπικότητα του Γ. Κοτζιά και το ερευνητικό του έργο μιλούν οι καθηγητές Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Δάϊκος, Μιχαήλ Κουτσιλιέρης, Κώστας Στεφανής και ο Σπύρος Μαρκέτος, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος, γίνεται αναφορά στις τιμητικές διακρίσεις που έλαβε στην Ελλάδα και την αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του από τα πνευματικά Ιδρύματα της χώρας αλλά και στο θάνατό του, το 1977.

Έτος παραγωγής: 2009

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Πετρίτσης

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS