Γεώργιος Βιζυηνός – 15 Απριλίου 1896

Σαν σήμερα, συμπληρώνονται φέτος εκατόν είκοσι πέντε χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου πεζογράφου, ποιητή και λογίου του 19ου αιώνα, Γεωργίου Βιζυηνού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών, στις 15 Απριλίου 1896.

Γεννημένος (με πραγματικό ονοματεπώνυμο Γεώργιος Μιχαήλ Σύρμας ) στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης στις 8 Μαρτίου 1849, μέσα σε μια φτωχή οικογένεια, ο Γεώργιος Βιζυηνός, φεύγει σε ηλικία δέκα ετών για την Κωνσταντινούπολη, για να μάθει την τέχνη της ραπτικής. Προστατευόμενος από έναν Κύπριο έμπορο, μεταβαίνει στην Κύπρο και φοιτά στην Ελληνική Σχολή της Λευκωσίας και ακολούθως επιστρέφει το 1872 στην Κωνσταντινούπολη για να φοιτήσει στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή και το 1874 βραβεύεται στον Βουτσιναίο Ποιητικό Διαγωνισμό. Με την οικονομική ενίσχυση του Γ.Ζαρίφη, σπουδάζει στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συνεχίζει με συστηματικές ακαδημαϊκές σπουδές στη Γερμανία στους τομείς της φιλολογίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας και παιδαγωγικής.  Ο Γεώργιος Βιζυηνός υπήρξε από τους πλέον ταξιδεμένους Έλληνες συγγραφείς του 19ου αιώνα, με μακρά περίοδο διαμονής στη Γερμανία, το Παρίσι και το Λονδίνο, και ένας λόγιος, που συνδύαζε την ποιητική, με την επιστημονική γραφή, και την συγγραφή διηγημάτων. Κάποια από τα γνωστότερα διηγήματά του  με τα οποία κεθιερώθηκε είναι «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Το μόνο της ζωής του ταξείδιον», «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», «Πρωτομαγιά», «Ο Μοσκώβ-Σελήμ». Ο Βιζυηνός πέθανε στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο στις 15 Απριλίου 1896.

Με αφορμή τα 125 χρόνια από τον θάνατο του σημαντικού Έλληνα πεζογράφου, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και προτείνει ένα επεισόδιο της ενημερωτικής σειράς για το βιβλίο που παρουσιάζει ο Βασίλης Βασιλικός, με τίτλο «’Αξιον Εστί» (παραγωγής 1996).

ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΙΖΥΗΝΟΣ


Το επεισόδιο της ενημερωτικής σειράς για το βιβλίο που παρουσιάζει ο Βασίλης Βασιλικός είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα πεζογράφο Γεώργιο Βιζυηνό.

Προσκεκλημένοι του Βασίλη Βασιλικού, στην εκπομπή αυτή με αφορμή τα 100 χρόνια από τον θάνατό του, είναι συγγραφείς που έχουν εκδώσει έργα σχετικά με τον Βιζυηνό: ο Μιχάλης Μερακλής, Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο Παναγιώτης Μουλλάς, Καθηγητής της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Μαριέττα Ρήγα-Πεπελάση, ψυχολόγος.

Λόγος γίνεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη ζωή και το έργο του Βιζυηνού, για το αστυνομικό και δραματικό στοιχείο  των διηγημάτων του, αλλά και για τη σύγκριση που γίνεται με τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Γίνεται αναφορά στις μεταφράσεις του έργου του Βιζυηνού, σχολιάζεται η «μεικτή» γλώσσα του έργου του, μέσω της οποίας γίνεται και μια κοινωνική διαφοροποίηση των χαρακτήρων (δημοτική για τους απλούς ανθρώπους-καθαρεύουσα των μορφωμένων/αφήγησης), καθώς και το λαογραφικό στοιχείο. Δίνονται στοιχεία της βιογραφίας του, με τους κύριους σταθμούς της ζωής του, επισημαίνεται το ενδιαφέρον του για την ψυχολογία και την παιδαγωγική, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται μια «ψυχογραφία» του Βιζυηνού. Τέλος, σχολιάζονται  κάποια από τα σημαντικότερα διηγήματα του Βιζυηνού (όπως τα «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Το μόνο της ζωής του ταξείδιον», «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», «Ο Μοσκώβ-Σελήμ», τα οποία περιλαμβάνονται στην ανθολογία της Μ.Δούκα «Η Μάρω Δούκα ανθολογεί τον Γεώργιο Βιζυηνό).

Έτος παραγωγής: 1996

Σκηνοθεσία: Έλντα Καλογρίδη

Ημερομηνία πρώτης προβολής εκπομπής: 2/6/1996

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS