Γιάννης Μόραλης – 20 Δεκεμβρίου 2009

Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στην Άρτα το 1916, αποφοίτησε το 1936 από την ΑΣΚΤ (Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών) και συνέχισε τις σπουδές του στην Ιταλία και το Παρίσι μέχρι το 1940. Φοίτησε στα εργαστήρια του Κωνσταντίνου Παρθένη και του Ουμβέρτου Αργυρού και στο εργαστήριο χαρακτικής του Γιάννη Κεφαλληνού. Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς και καλλιτέχνες όπως οι Γιάννης Τσαρούχης, Ραλλού Μάνου, Μάνος Χατζιδάκις και Κάρολος Κουν. Τα χρόνια 1959 – 1962 σχεδίασε και εκτέλεσε την εγχάρακτη σύνθεση του εξωτερικού τοίχου του ξενοδοχείου Χίλτον στην Αθήνα. Ασχολήθηκε επίσης με την κεραμική, την εικονογράφηση και τη σκηνογραφία. Τα έργα του εκτέθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό,  τιμήθηκαν με βραβεία και διακρίσεις και αποτέλεσαν κεντρικό άξονα επιρροής για την εξέλιξη της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα. Από το 1948 μέχρι και το 1983 ο Μόραλης δίδαξε στην ΑΣΚΤ και η προσφορά του στις γενιές των  καλλιτεχνών που μαθήτευσαν δίπλα του θεωρείται εξίσου σημαντική με το τεράστιας αξίας καλλιτεχνικό του έργο. Το έργο του υπήρξε πολυποίκιλο, όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η ρεαλιστική και γεωμετρική του περίοδος, κατά τις οποίες τον απασχόλησαν περισσότερο  ανθρωποκεντρικά θέματα σχετικά με τον έρωτα  και τον θάνατο. Θεμελιώδης αξία του έργου του Μόραλη αποτελεί ο μοναδικός τρόπος συνδυασμού του κλασσικού με το μοντέρνο στοιχείο. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο θανάτου του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, στις 20 Δεκεμβρίου 2009, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΑΛΗΣ

(video)


Το συγκεκριμένο επεισόδιο του τηλεοπτικού πολιτιστικού περιοδικού,ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ, παραγωγής 1994 και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καψωμένου, περιλαμβάνει μία σειρά θεμάτων για την πολιτιστική επικαιρότητα της περιόδου κατά την οποία προβλήθηκε. Το πρώτο εξ’ αυτών αφορά στην εκδήλωση για την  έκδοση λευκώματος “Γιάννης Μόραλης” από τις εκδόσεις ΑΔΑΜ που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής το 1994.

Παρακολουθούμε πλάνα από την εκδήλωση για την παρουσίαση του λευκώματος με τον Μόραλη να υπογράφει αντίτυπα και να μιλάει με τον κόσμο στο Μέγαρο Μουσικής. Η αφήγηση αναφέρεται στο καλλιτεχνικό έργο του αλλά και στο διδακτικό του, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου δίδαξε επί 35 έτη, αλλά και στην επίδρασή του στις νεότερες γενιές καλλιτεχνών με κεντρικό άξονα την ελεύθερη αναζήτηση και ανακάλυψη της προσωπικής έκφρασης και του καλλιτεχνικού οράματος. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι ο Γιάννης Μόραλης δεν έδινε μόνο γνώσεις στους νέους ζωγράφους, αλλά τους μάθαινε και τον τρόπο αναζήτησης των καλλιτεχνικών εκφραστικών μέσων τους. Ενδιαφερόταν για το έργο των μαθητών του και μάθαινε και ο ίδιος από εκείνους. Στο τέλος του θέματος ο ιστορικός τέχνης Χρύσανθος Χρήστου, ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση, μιλάει για το έργο του Μόραλη, η διευθύντρια της Εθνική Πινακοθήκης, Ειρήνη Λαμπράκη-Πλάκα, μιλάει για την έκδοση του βιβλίου και τον ίδιο το Μόραλη με εγκωμιαστικά λόγια, ο ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς μιλάει συγκινημένος για το βιβλίο και τον δάσκαλό του Γιάννη Μόραλη και τέλος ο εκδότης Κώστας Αδάμ μιλάει για την προσπάθεια συνεπούς καταγραφής του έργου του Μόραλη στο εν λόγω λεύκωμα. Το θέμα περιλαμβάνει πλήθος πλάνων με λεπτομέρειες από έργα του Γιάννη Μόραλη.

Έτος παραγωγής: 1994

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 9/2/1994

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καψωμένος

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS