Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Γιάννης Μόρτζος. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης γεννήθηκε στη Σάμο στις 11 Οκτωβρίου 1940. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης με δάσκαλό τον Κάρολο Κουν, με τον οποίο συνεργάστηκε στενά μέχρι και το 1981. Υπό την καθοδήγηση του ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους του αρχαίου και του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και του νεοελληνικού θεάτρου, ενώ με το Θέατρο Τέχνης πήρε μέρος, ως βασικός πρωταγωνιστής, στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ της Ευρώπης τις δεκαετίες του `60, `70 και `80. Στην πολύχρονη καλλιτεχνική του διαδρομή συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει το Θέατρο «Τέσσερις εποχές», με το οποίο παρουσίασε σημαντικές παραστάσεις, όπως «Γκιλοτίνα», «Η απολογία του Σωκράτη», «Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ», «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ.ά. Παράλληλα, ο Γιάννης Μόρτζος, υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και είχε διατελέσει συνδικαλιστής στο χώρο του θεάματος, καθώς και δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων επί οχτώ χρόνια (1986-1994). Δίδασκε θέατρο σε δραματικές σχολές και ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Θεάτρου. Η συνεργασία του με τον Γιάννη Σμαραγδή σηματοδότησε και το ξεκίνημα του στην τηλεόραση, με τις σειρές «Χατζημανουήλ» και «Χαίρε Τάσο Καρατάσο» της ΕΡΤ, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη όπως: «Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή», «Το χρώμα του φεγγαριού», «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», κ.α. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει την εκπομπή:
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΡΤΖΟΣ
(video)
Σειρά αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ από το 1982, των Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη, όπου σκιαγραφούνται προσωπικότητες από τον πνευματικό, καλλιτεχνικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Στη συγκεκριμένη εκπομπή αυτοβιογραφείται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Μόρτζος.
Ο Γιάννης Μόρτζος μιλά για τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στη Σάμο και θυμάται την πρώτη παράσταση που είδε από έναν περιοδεύοντα θίασο «Το κουρέλι», που ήταν αυτή που του έβαλε μέσα του το μικρόβιο της Τέχνης. Όταν ήρθε στην Αθήνα, επειδή παρακολουθούσε πολύ συχνά θέατρο, ένας γνωστός του αποφάσισε να τον πάει στο «υπόγειο» του Κουν. «Εκεί συνειδητοποίησα ότι το θέατρο είναι πολύ σπουδαία υπόθεση», παραδέχεται κι εξηγεί στη συνέχεια πώς αποφάσισε να πάει να μιλήσει με τον Κάρολο Κουν, ο οποίος τον προέτρεψε να δώσει εξετάσεις στη σχολή. Θυμάται επίσης την πρώτη του παράσταση με το Θέατρο Τέχνης «Τα νέα παιδιά», με συμπρωταγωνιστές τους: Μίμη Κουγιουμτζή, Γιώργο Μιχαλακόπουλο, Θύμιο Καρακατσάνη και Μάγια Λυμπεροπούλου, αλλά και την παράσταση «Όρνιθες» που παρουσίαστηκε στο Θέατρο των Εθνών στο Παρίσι, όπου ήταν ο κορυφαίος του χορού.
Αναφέρεται ακόμη, στα δύσκολα χρόνια της Χούντας και στη Μεταπολίτευση, όπου ο ίδιος άρχισε να ασχολείται με πολιτικά και συνδικαλιστικά θέματα, στη γνωριμία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου και στην απόφαση του να κατέβει υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, το 1981, γεγονός που στάθηκε αφορμή για να απομακρυνθεί από το Θέατρο Τέχνης. Ακολούθησε η πορεία του στο ελεύθερο θέατρο, αλλά και η συνεργασία του με τον Γιάννη Σμαραγδή, που σηματοδότησε το ξεκίνημα του στην τηλεόραση με τις σειρές «Χατζημανουήλ» και «Χαίρε Τάσο Καρατάσο» της ΕΡΤ. Επίσης, εξηγεί γιατί δεν έκανε ποτέ κινηματογράφο και μιλά για τη δημιουργία της δικής του θεατρικής σκηνής, το «Θέατρο Τέσσερις Εποχές – Γιάννης Μόρτζος», όπου ανέβασε -εκτός των άλλων- και βιογραφίες μεγάλων Ελλήνων και ξένων, όπως του Γιαννούλη Χαλεπά, του Σωκράτη, της Μάρθας Φρόιντ και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Τέλος, αναφέρεται στα τρία βιβλία που έχει γράψει «21 χρόνια με τον Κάρολο Κουν», «Ο δάσκαλος Κουν» και «Περιμένοντας τον αρχηγό», αλλά και στη μεγάλη του αγάπη που είναι να διδάσκει τους νέους ηθοποιούς.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται αποσπάσματα από θεατρικές του παραστάσεις, από τις σειρές στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει και φωτογραφικό υλικό από την προσωπική και καλλιτεχνική του διαδρομή.
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης
Έτος παραγωγής: 2019
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr