Γιάννης Ρίτσος- 11 Νοεμβρίου 1990

Ο Γιάννης Ρίτσος, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές έφυγε σαν σήμερα, στις 11 Νοεμβρίου του 1990. Με μια μακρά σειρά δημοσιευμένων ποιητικών συλλογών που ξεκινούν από το 1934 («Τρακτέρ») , ο Ρίτσος διακρίθηκε τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στο εξωτερικό. Ανάμεσα στις πολλές τιμητικές διακρίσεις που έλαβε είναι το Πρώτο  Κρατικό βραβείο Ποίησης (για το έργο «Σονάτα του Σεληνόφωτος»), το Μέγα Διεθνές Βραβείο Ποίησης, το Βραβείο Ειρήνης Λένιν, το Βραβείο Ποιητή Διεθνούς Ειρήνης του ΟΗΕ κ.ά. Το 1987 του απονέμεται το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του.

Το Αρχείο της ΕΡΤ τιμώντας τη μνήμη του δημιουργού της «Ρωμιοσύνης», του «Επιταφίου»,  αλλά και πολλών ακόμα ποιητικών έργων, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μια σειρά φωτογραφικών τεκμηρίων που καταγράφουν το γεγονός της τιμητικής απονομής του Χρυσού Μεταλλίου. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τη Συλλογή του φωτορεπόρτερ του Associated Press Αριστοτέλη Σαρρηκώστα.

Σημαντικά φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποτυπώνουν την απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Δήμου Αθηναίων από τον Δήμαρχο Αθηναίων Μιλτιάδη Έβερτ στον ποιητή και σε άλλες τέσσερις σπουδαίες προσωπικότητες των τεχνών και των γραμμάτων, τον Ιούνιο του 1987. Μαζί με τον Γιάννη Ρίτσο βραβεύονται για το σύνολο του έργου τους και ο ζωγράφος Γιάννης  Τσαρούχης, ο ποιητής Νίκος Γκάτσος, η δημοσιογράφος και εκδότρια Ελένη Βλάχου και ο ηθοποιός Αλέξης Μινωτής, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την ίδια μέρα με τον Γιάννη Ρίτσο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS