Εκατόν εβδομήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος στις 24 Αυγούστου, από τη γέννηση του κορυφαίου γλύπτη από την Τήνο Γιαννούλη Χαλεπά (24 Αυγούστου 1851). Μια καλλιτεχνική ιδιοφυΐα που έζησε μια δραματική ζωή, ανάμεσα στη δημιουργικότητα και το ταλέντο, την αναγνώριση, την απογοήτευση και την ψυχική κατάρρευση. Το έργο του, μοναδικό στο σύνολό του, καθώς συνδυάζει την νεοκλασική παράδοση (κατά την πρώτη περίοδο δημιουργίας του), με την αυθόρμητη εκφραστικότητα της δεύτερης περιόδου δημιουργίας, η οποία εκφράζει τα τραυματικά προσωπικά του βιώματα. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο εμβληματικός αυτός γλύπτης, έφυγε από τη ζωή στις 15 Σεπτεμβρίου 1938.
Με την αφορμή της επετείου γέννησης του Γιαννούλη Χαλεπά, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το πολιτιστικό μαγκαζίνο «9+1 Μούσες», για την μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον γλύπτη που πραγματοποιήθηκε το 2007 στην Εθνική Γλυπτοθήκη.
9+1 ΜΟΥΣΕΣ
Ο ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ
Απόσπασμα από τη σειρά πολιτιστικών εκπομπών «9+1 Μούσες», με θέμα τα γλυπτά του Γιαννούλη Χαλεπά που εκτίθενται στην Εθνική Γλυπτοθήκη. Ο Νίκος Βατόπουλος συνομιλεί με την Μαρίνα Λαμπράκη–Πλάκα, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, στο χώρο της Εθνικής Γλυπτοθήκης, όπου λαμβάνει χώρα η μεγάλη αναδρομική έκθεση-αφιέρωμα στον Γιαννούλη Χαλεπά.
Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης στο ξεκίνημα του αφιερώματος μιλά για την μόνιμη έκθεση γλυπτικής που στεγάζεται στα ανακαινισμένα κτήρια της Εθνικής Γλυπτοθήκης και το ανοιχτό πάρκο γλυπτικής στο Άλσος Στρατού και μιλά για τη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά. Περιηγούμαστε στους χώρους της έκθεσης, όπου παρουσιάζονται συνολικά 95 γλυπτά έργα, μεταξύ των οποίων κάποια από τα πιο γνωστά έργα του «Κοιμωμένη», «Σάτυρος που παίζει με τον Έρωτα», οι απεικονίσεις της Μήδειας, καθώς και 115 σχέδια του καλλιτέχνη, τα οποία δίνουν μια συνολική εικόνα της δημιουργίας του. Η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα αναφέρεται στους σημαντικούς σταθμούς της ζωής του Χαλεπά και αναλύει το καλλιτεχνικό έργο του. Παράλληλα με τα πλάνα από τους χώρους της έκθεσης προβάλλεται αρχειακό φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του καλλιτέχνη.
Έτος παραγωγής: 2007
Αρχισυνταξία: Εύα Νικολαϊδου
Παρουσίαση θέματος: Νίκος Βατόπουλος
Σκηνοθεσία: Βύρων Νικολόπουλος