Γιώργος Ιακωβίδης – 13 Δεκεμβρίου 1932

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του σπουδαίου ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη. Ο Γ.Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1853, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δάσκαλο τον Νικηφόρο Λύτρα και στη συνέχεια στην Ακαδημία του Μονάχου. Παρέμεινε στο Μόναχο μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα,  όπου και καθιερώθηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους.  Υπήρξε ο πρώτος διευθυντής (το 1900) της νεοσύστατης Εθνικής Πινακοθήκης– θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1918. Το 1904 ανέλαβε από τον δάσκαλό του Ν.Λύτρα την έδρα της ζωγραφικής στη Σχολή Καλών Τεχνών, όντας διευθυντής της Σχολής από το 1910.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου και της ακαδημαϊκής ζωγραφικής στην Ελλάδα. Είναι γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός για τους πίνακες που απεικονίζουν ηθογραφικές σκηνές της καθημερινής ζωής, και ιδιαίτερα σκηνές από την παιδική ζωή, καθώς και  θέματα στην ύπαιθρο.

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενενήντα χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει την εκπομπή «Εννέα συν μία Μούσες», η οποία παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση για τον Γεώργιο Ιακωβίδη στην Εθνική Πινακοθήκη το 2005.

ΕΝΝΕΑ συν ΜΙΑ ΜΟΥΣΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

Απόσπασμα από το δεύτερο επεισόδιο (Δ’ Κύκλος) του πολιτιστικού μαγκαζίνο «Εννέα συν μία Μούσες» που επιμελείται η δημοσιογράφος Εύα Νικολαΐδου. Στο συγκεκριμένο θέμα της εκπομπής ο Νίκος Βατόπουλος παρουσιάζει την αναδρομική έκθεση του Γεωργίου Ιακωβίδη που λαμβάνει χώρα στην Εθνική Πινακοθήκη (Νοέμβριος 2005 έως Μάρτιος 2006). Η Διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα μας ξεναγεί στην έκθεση και μιλά για τη ζωή και το καλλιτεχνικό έργο του Γεωργίου Ιακωβίδη.

Αναφέρεται στον τρόπο προσέγγισης των ζωγράφων της Σχολής του Μονάχου σήμερα, υπογραμμίζοντας την πραγματική αξία του έργου τους, πέρα από το δίπολο «Μοντερνισμός-Ακαδημαϊσμός» και μιλά για τον στόχο της συγκεκριμένης έκθεσης στην Εθνική Πινακοθήκη. Λόγος γίνεται για τη ζωή και καλλιτεχνική πορεία του Ιακωβίδη με αναφορά στους σημαντικότερους σταθμούς, και παράλληλα υπογραμμίζονται τα κυρίαρχα στοιχεία της τεχνοτροπίας του έργου του: ο ρεαλισμός, ο συμβολικός χαρακτήρας που δίνει ο ζωγράφος στο ντύσιμο, ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται το φως, οι πρώτες ιμπρεσιονιστικές τάσεις, η ζωτικότητα των συνθέσεών του κ.ά. Με τον τηλεοπτικό φακό της εκπομπής περιηγούμαστε στους χώρους της έκθεσης και η Διευθύντρια της Πινακοθήκης σχολιάζει ειδικά συγκεκριμένους πίνακες του Ιακωβίδη που απεικονίζουν θέματα «υπαιθριστικά», τοπία, την οικογένειά του, καθώς και έργα «προ-ιμπρεσσιονιστικά» τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση.

Έτος παραγωγής:

2006

Αρχισυνταξία – Παρουσίαση: Εύα Νικολαϊδου

Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS