Γιώργος Κολόζης – 15 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Γιώργος Κολόζης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, σπούδασε φωτογραφία στο School of Modern Photography (S.M.P New Jersey) και σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου Σταυράκου.  Από το 1976 έως το 1980 εργάσθηκε σε εταιρίες παραγωγής όπως οι Φίνος, Καραγιάννης, Λεφάκης και Cinetic καθώς και σε διάφορα τηλεοπτικά προγράμματα κυρίως στην παραγωγή ντοκιμαντέρ (ΕΡΤ, ZDF, RAI 1, CENTRAL TV).

Κατά την περίοδο 1980-1985 παρουσίασε ως σκηνοθέτης και παραγωγός σημαντικές σειρές οικολογικών ντοκιμαντέρ όπως «Τα Βουνά της Ελλάδας» και «Τα Ποτάμια Της Ελλάδας», ενώ το 1985 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής ΦΩΤΟΚΙΝΗΣΗ Ε.Π.Ε (PHOTOKINISIS L.T.D.) για την παραγωγή ντοκιμαντέρ για την ελληνική και διεθνή αγορά. Κατά τις δεκαετίες του 1990 και 2000 συνεργαζόμενος με την ΕΡΤ Α.Ε (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3)  σκηνοθέτησε σειρές ντοκιμαντέρ όπως «Τα Μυστικά της Φύσης» (1991), «Οι Τελευταίοι Φυσικοί Παράδεισοι» (1995), «Ου Τόπος» (2001), «Αιγαίο νυν και αεί» (2002), «Με Άρωμα Γυναίκας» (2003). Σκηνοθέτησε επίσης τα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Wild Waters» (1984), «Τα Τραγούδια των Νομάδων» (1999), «Λαύριον, Τόπος εν Αττική έχων Μέταλλα» (2001), «Το Πήδημα Του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος» (2005) και «Η Συμφωνία των Βουνών» (2007), ενώ οργάνωσε κινηματογραφικές αποστολές στα Ιμαλάϊα, στη Σαχάρα και στην Ανταρκτική και συνεργάστηκε με τηλεοπτικά κανάλια του εξωτερικού όπως RAI 1, ZDF και BBC.

Τα ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κολόζη διακατέχονται από αληθινό ενδιαφέρον για τη φύση και το περιβάλλον και ειδικά οι πρώτες σειρές των τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ του για τα βουνά και τα ποτάμια της Ελλάδας έθεσαν τα θεμέλια για το σύγχρονο οικολογικό ντοκιμαντέρ  στην Ελλάδα και μετέφεραν στη μικρή οθόνη εξαιρετικές συνθέσεις και πλάνα από τοπία και μέρη της Ελλάδας μοναδικής ομορφιάς. Το έργο του Γιώργου Κολόζη τιμήθηκε σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών όπως EKOMEDIA, ECOFILM, Mountain Film Festival, International Travel Film Festival, Festival International Du Film Nature, Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ουκρανίας, Golden Knight IFF Russia και στην Ελλάδα με το πρώτο βραβείο ελληνικής τηλεόρασης για τη σειρά ντοκιμαντέρ Τα Μυστικά Της Φύσης (1991) και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με κρατικό βραβείο ποιότητας ως παραγωγός για την ταινία τεκμηρίωσης Η Μνήμη (2002). Το κινηματογραφικό του ντοκιμαντέρ Το Πήδημα Του Κατσαντώνη και ο Μπάρμπα Λάμπρος (2005) βραβεύθηκε με τον Αργυρό Ιππότη στο Golden Knight International Film Festival στη Ρωσία. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 12 ετών από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα κινηματογραφιστή, στις 15 Σεπτεμβρίου 2009, παρουσιάζει την εκπομπή:

ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΩΟΣ – ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥΣ


Επεισόδιο από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα Ποτάμια της Ελλάδας» για τον ποταμό Αώο, παραγωγής 1986 και σε σκηνοθεσία Γιώργου Κολόζη. Το επεισόδιο περιγράφει τη διαδρομή του ποταμού Αώου και παρακολουθεί μια ομάδα Βρετανών οικολόγων που μελετούν την σπάνια πανίδα της περιοχής, καθώς και μία ομάδα Γερμανών οικολόγων που κάνουν καγιάκ στον ποταμό και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη στην πατρίδα τους για την ανάδειξη και προστασία του φυσικού πλούτου αυτής της περιοχής της Ελλάδας. Στο επεισόδιο περιλαμβάνονται πλάνα και πανοραμικές λήψεις από τα βουνά της βόρειας Πίνδου, τη χαράδρα του Αώου, την κοιλάδα στο οροπέδιο Πολιτσές και τα χωριά της περιοχής στις δασωμένες πλαγιές των γύρω βουνών, των κορυφών της Τύμφης, του τοξωτού γεφυριού της Κόνιτσας στην έξοδο της χαράδρας και της παλιάς σιδερένιας στρατιωτικής γέφυρας ακριβώς δίπλα. Βλέπουμε εικόνες από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Κόνιτσας, από την γόνιμη γη του γειτονικού κάμπου, καθώς και πλάνα του Αώου στα σημεία όπου συναντάει τους ποταμούς Βοϊδομάτη και Σαραντάπορο. Το επεισόδιο περιλαμβάνει επίσης εντυπωσιακές σκηνές των JOSEF SCHACHNER και LOTΗAR OBERMAIER οι οποίοι κατεβαίνουν με καγιάκ τον Αώο ξεκινώντας μάλιστα με μία πτώση στον ποταμό η οποία ονομάζεται «το πέσιμο των Ιμαλαΐων» από τους γνώστες του αθλήματος και πραγματοποιείται από απότομη πλαγιά. Η αφήγηση πλαισιώνεται με λήψεις από τη διαδρομή τους στον ποταμό καθώς διασχίζουν πολλές από τις προαναφερθείσες περιοχές της χαράδρας. Περιγράφονται οι διαφορετικές ζώνες που διασχίζει ο Αώος και οι βιότοποι με τη χαρακτηριστική κάθε φορά χλωρίδα και πανίδα. Παράλληλα καταγράφεται η πορεία δύο Βρετανών οικολόγων φυσιοδιφών, των αδερφών Perkins, οι οποίοι ακολουθούν τη διαδρομή του ποταμού στο ελληνικό του τμήμα και παρατηρούν σπάνια είδη θηλαστικών αλλά κυρίως αρπακτικών πτηνών της περιοχής. Παρουσιάζεται η διαδρομή τους από τη γέφυρα της Κόνιτσας προς τη μονή Στομίου και παράλληλα γίνεται αναφορά στην οικολογική καταστροφή που προκάλεσε στο φυσικό τοπίο η διάνοιξη ενός δρόμου και η βοσκή κοπαδιών στις πλαγιές της χαράδρας. Παρακολουθούμε εντυπωσιακές εικόνες από τη λεγόμενη Αλπική ζώνη, περιοχές στις κορυφές των βουνών γύρω από τη χαράδρα του Αώου, όπου διατηρείται το χιόνι όλες τις εποχές του χρόνου και μικρά οροπέδια με λίμνες όπου ζουν σπάνια αμφίβια. Ακολουθούν λήψεις από τα πολυπληθή μικρά ποτάμια από τις κορυφές, αλλά και αναρριχητές στις πλαγιές από τις οποίες ρέουν αυτά, αλπικά φυτά και άνθη, αλλά και εντυπωσιακά πλάνα από καταρράκτες.

Η κάμερα καταγράφει και τη συνάντηση των βρετανών φυσιοδιφών με τον διακεκριμένο Έλληνα βιολόγο Γιώργο Μερτζάνη ο οποίος μελετάει τις λιγοστές αρκούδες που υπάρχουν ακόμα στην περιοχή και γίνονται αναφορές στα είδη ζώων που ζουν στη χαράδρα και στην ανάγκη προστασίας της για να μην εξαφανιστούν αυτά τα είδη. Η αφήγηση περιγράφει την ιστορία της μονής Στομίου και συνοδεύεται από πλάνα του μοναστηριού το οποίο στέκει ερειπωμένο ανάμεσα στις γύρω κορυφές των βουνών. Ο Γερμανός JOSEF SCHACHNER μιλάει για τον Αώο, την ομορφιά, τα τοπία και τη γραφικότητά του και τη πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία του Αώου. Το ντοκιμαντέρ θίγει το ζήτημα του επικείμενου σχεδιασμού χιονοδρομικού κέντρου στην περιοχή, εκθέτει τους κινδύνους αυτού του εγχειρήματος και παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις αντίστοιχης ανάπτυξης με οικολογικό πρόσημο, ενώ βλέπουμε το Γιώργο Κολόζη να συζητάει με έναν εκ των βρετανών οικολόγων. Το επεισόδιο κλείνει με λήψεις από τα από έργα κατασκευής τεσσάρων υδροηλεκτρικών φραγμάτων σε διάφορα σημεία της διαδρομής του ποταμού Αώου και περιγράφεται η οικολογική καταστροφή που θα προκληθεί από αυτά στο μοναδικό φυσικό τοπίο και την εξαιρετικά σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής. Η εκπομπή κλείνει με την αντιπρόταση των οικολόγων να μη γίνει φράγμα μέσα στη χαράδρα και τα υπόλοιπα τρία να μην είναι φράγματα εκτροπής παρέχοντας έτσι λιγότερη ενέργεια, αλλά και απειλώντας λιγότερο την ευρύτερη περιοχή του ποταμού.

Έρευνα – κείμενα:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΦΗΚΑΣ

Σενάριο – σκηνοθεσία:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΟΖΗΣ

Αφήγηση:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΓΛΕΡΗΣ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 19 Φεβρουαρίου 1987

Έτος παραγωγής: 1986

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS