Γιώργος Κούδας – 23 Νοεμβρίου 1946

Σαν σήμερα το 1946 γεννήθηκε στον Άγιο Παύλο Θεσσαλονίκης ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Γιώργος Κούδας. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στα εφηβικά τμήματα του Π.Α.Ο.Κ. κι από πολύ νεαρή ηλικία φάνηκαν οι τεχνικές και οργανωτικές αρετές του ενώ ήταν αρκετά ικανός σκόρερ. Έκανε το ντεμπούτο του στον αγώνα Εθνικός-Π.Α.Ο.Κ. στις 21 Δεκεμβρίου του ’63 σε ηλικία 17 ετών. Τον Απρίλιο του 1966 κι ενώ ήδη είχε αρχίσει να λάμπει το άστρο του, αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό χωρίς ωστόσο να παίξει ποτέ με την Πειραιώτικη ομάδα καθώς η μεταγραφή έγινε χωρίς την συγκατάθεση του Π.Α.Ο.Κ. Μετά από χρονοβόρες δικαστικές διαμάχες κι ενώ είχε ανοίξει βεντέτα μεταξύ των δύο ομάδων, η μεταγραφή ματαιώθηκε.

Μετά από σχεδόν δυο χρόνια αγωνιστικής απραξίας ο «Μεγαλέξανδρος» του ελληνικού ποδοσφαίρου συνέχισε με τα χρώματα του δικεφάλου του βορρά και ήταν ένας από τους κύριους συντελεστές της δημιουργίας της μεγάλης ομάδας της δεκαετίας του ’70 κατά την οποία έπαιξε σε 7 τελικούς κυπέλλου από το 1970 έως το 1979 κατακτώντας δυο φορές το τρόπαιο, ενώ η μεγαλύτερη στιγμή ήρθε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος το 1976.

Το ίδιο διάστημα ο Π.Α.Ο.Κ. με μαέστρο τον Κούδα έκανε υψηλού επιπέδου εμφανίσεις και στο εξωτερικό. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την πορεία του Π.Α.Ο.Κ. έως τους «8» του κυπέλλου κυπελλούχων το 1973-74 ή τη μεγαλειώδη νίκη με 1-0 επί της Μπαρτσελόνα του Κρόιφ το 1975, με γκολ μάλιστα του Γιώργου Κούδα.

Από τον Νοέμβριο του 1967 έως τον Μάρτιο του 1982 έπαιξε 43 φορές με την Εθνική ομάδα, όντας μάλιστα και μέλος της ομάδας που έπαιξε στο Κύπελλο Εθνών το 1980.

Η δεκαετία του ’80 μπήκε με τον Κούδα να είναι σε προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία , να παίζει όμως πιο ώριμα από ποτέ. Το 1983 ο Π.Α.Ο.Κ. προκρίνεται στον τελικό κυπέλλου Ελλάδος με αντίπαλο την Α.Ε.Κ. Ο αγώνας θα γινόταν στο ολοκαίνουργιο τότε Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές για να πει εκείνο το βράδυ το ποδοσφαιρικό του αντίο. Ο Π.Α.Ο.Κ. μπορεί τελικά να έχασε το κύπελλο, όμως ο Κούδας έδωσε πραγματικό ρεσιτάλ κάνοντας ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του. Ενώ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται, τελικά πείθεται από την διοίκηση του Π.Α.Ο.Κ. να συνεχίσει άλλον ένα χρόνο. Οι αγώνες του Π.Α.Ο.Κ. με την Μπάγερν στα τέλη του ’83 για το κύπελλο Uefa ήταν ιστορικοί ούτως ή άλλως λόγω έκβασης, αποτέλεσαν όμως και τις δυο τελευταίες μεγάλες παραστάσεις του Γιώργου Κούδα που είπε τελικά το ποδοσφαιρικό του αντίο στις 23 Μαΐου του 1984 μετά τον αγώνα κυπέλλου Ηρακλής-Π.Α.Ο.Κ. φτάνοντας τις 504 συμμετοχές.

Η Ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία για να τιμήσει τον μεγάλο άσσο για την πολυετή προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, διοργάνωσε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1995 φιλικό αγώνα στην Τούμπα μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας με τον Κούδα να παίζει 20 λεπτά και σε ηλικία 49 ετών να γίνεται ο γηραιότερος παίκτης που έπαιξε σε Εθνική ομάδα καθώς το φιλικό ήταν επίσημο και με εν ενεργεία παίκτες.

Ο Γιώργος Κούδας υπήρξε μια μεγάλη ποδοσφαιρική φυσιογνωμία, που συνδύαζε το αθλητικό ταλέντο με το μεγαλείο της ψυχής. Συμπαίκτες και αντίπαλοι πάντα έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια για τον χαρακτήρα του μεγάλου άσου, για τον οποίο γράφτηκε και τραγούδι το 1985. Το «πότε Βούδας πότε Κούδας» σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και μουσική Πέτρου Βαγιόπουλου είναι ένα από τα πιο πολυακουσμένα τραγούδια των τελευταίων 40 ετών.

Το αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή τα γενέθλια του μεγάλου άσου παρουσιάζει την εκπομπή :

ΣΠΟΡ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ


Η εκπομπή ”Σπορ ιστορίες” ήταν εκπομπή που παρουσιάζει τα πορτρέτα μεγάλων αθλητών.

Το επεισόδιο αυτό ήταν αφιερωμένο στον Γιώργο Κούδα και αναφέρεται στην πορεία της καριέρας του. Μιλούν γι’ αυτόν οι παλιοί πρόεδροι του ΠΑΟΚ Γιώργος Παντελάκης και Νίκος Βεζυρτζής, οι ποδοσφαιριστές Αχιλλέας Ασλανίδης, Σταύρος Σαράφης, Χρήστος Τερζανίδης, Λάκης Νικολάου, Γιώργος Φοιρός, Λάκης Γκλέζος, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Μπούζας, Γιάννης Λογοθέτης, Ντίνος Καραμητρούσης, ο παλιός προπονητής του ΠΑΟΚ Λες Σάνον, και ο μουσικοσυνθέτης Μανώλης Ρασούλης.  Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα αρχείου από αγώνες του Κούδα με τον ΠΑΟΚ και την Εθνικής Ελλάδας.

Έτος παραγωγής:  1999

Παρουσίαση Δημήτρης Χατζηγεωργίου

Σκηνοθεσία:   Γιάννης Ντατσόπουλος

 

 

Δείτε περισσότερα στο https://archive.ert.gr

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS