Γιώργος Μπουζιάνης – 23 Οκτωβρίου 1959

Σαν σήμερα στις 23 Οκτωβρίου 1959, φεύγει από τη ζωή ο Έλληνας εικαστικός, Γιώργος Μπουζιάνης, ο σημαντικότερος Έλληνας εκπρόσωπος του εξπρεσιονισμού. Γεννημένος στην Αθήνα το 1885, ο Γιώργος Μπουζιάνης σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και ακολούθως στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου, ενώ θα ζήσει για δύο χρόνια στο Παρίσι κατά την περίοδο 1929-1931. Στη Γερμανία θα παραμείνει μέχρι το 1934, χρονιά κατά την οποία επιστρέφει στην Ελλάδα, για να διοριστεί καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών, όμως αυτό δεν έγινε ποτέ. Ο Γεώργιος Μπουζιάνης, μετά την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, αντιμετωπίστηκε αρχικά με αδιαφορία. Το 1949 λαμβάνει χώρα μια μεγάλη αναδρομική έκθεσή του στον «Παρνασσό», οπότε και το καλλιτεχνικό του έργο αναγνωρίζεται και πλέον τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους. Το σπίτι του στην Αθήνα, στη συνοικία της Δάφνης, λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του σπουδαίου Έλληνα εξπρεσιονιστή ζωγράφου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα ντοκιμαντέρ της σειράς «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», παραγωγής 2005, αφιερωμένο στον Γ.Μπουζιάνη και το έργο του.

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗΣ

Αφιερωμένο στο ζωγράφο Γιώργο Μπουζιάνη, το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ συνθέτει το πορτρέτο ενός σημαντικού καλλιτέχνη, μέσα από μια συζήτηση για το έργο και τη ζωή του. Ο ιστορικός τέχνης Δημήτρης Δεληγιάννης συνομιλεί με τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη, σχολιάζουν την εξέλιξη του Γιώργου Μπουζιάνη μέσα από μια διαρκή ανησυχία, μια δημιουργική διαδικασία έκφρασης της ευαισθησίας του καλλιτέχνη που τον οδήγησε μέχρι και την αφαίρεση. Ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου εξηγεί τη σημασία του έργου του Γιώργου Μπουζιάνη στην καλλιτεχνική του εξέλιξη και πορεία και ερμηνεύει μαζί με τον Δημήτρη Δεληγιάννη τη σχέση του έργου του Μπουζιάνη με τον εξπρεσιονισμό, τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, τη σημασία του σχεδίου και του χρώματος στο έργο του, τον τρόπο με τον οποίο αυτά αλληλεπιδρούν στα κάδρα του Μπουζιάνη, την απλότητα που αποπνέουν τα πολυχρωματικά έργα του και τον έντονο λυρικό και ποιητικό χαρακτήρα τους. Ο ζωγράφος Δανιήλ περιγράφει τη συγκλονιστική εμπειρία που βίωσε, όταν στα τέλη της δεκαετίας του 40 (στην πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Μπουζιάνη στην αίθουσα ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ το 1949) είδε για πρώτη φορά έργα του. Παράλληλα εξηγεί τους λόγους που κατέστησαν σαφές στη γενιά των νέων καλλιτεχνών της εποχής εκείνης, το ότι ο Γιώργος Μπουζιάνη παρουσίαζε μια εντελώς διαφορετική τέχνη, επιτρέποντας να αναδύεται ξεκάθαρα το εσωτερικό του αντικειμένου που τον απασχολούσε κάθε φορά. Aποφεύγοντας οποιαδήποτε σχολαστική περιγραφή της φόρμας, ο Μπουζιάνης  κατέστησε ιδιαιτέρως δύσκολη για τους κριτικούς την καταταξή του σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Ο Χρόνης Μπότσογλου, αφού εξηγεί γιατί ο Μπουζιάνης δεν είναι εξπρεσιονιστής, αντιπαραβάλει έργα του με άλλα μεταγενέστερων εκπροσώπων του ρεύματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, ρεύμα το οποίο, τόσο ο Δημήτρης Δεληγιάννης, όσο και ο Χρόνης Μπότσογλου, συμφωνούν ότι μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί συγγενές με την τέχνη του Μπουζιάνη. Το επεισόδιο περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, αναφορές στη βιογραφία και το έργο του ζωγράφου, ενώ παράλληλα προβάλλεται μεγάλος αριθμός πλάνων με λεπτομέρειες έργων και σχεδίων του Γιώργου Μπουζιάνη.

Σκηνοθεσία: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ

Διεύθυνση παραγωγής: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΚΥΔΩΝΑΚΗΣ

Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 19 Απριλίου 2005

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS