Γιώργος Μπουζιάνης – 23 Οκτωβρίου 1959

Εξήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος, στις 23 Οκτωβρίου, από τον θάνατο του Γεωργίου Μπουζιάνη, του μεγάλου ‘Ελληνα εξπρεσιονιστή ζωγράφου. Γεννημένος στην Αθήνα το 1885, ο Μπουζιάνης σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών και ακολούθως στην Ακαδημία Τεχνών του Μονάχου. Στη Γερμανία θα παραμείνει μέχρι το 1934, χρονιά κατά την οποία επιστρέφει στην Ελλάδα, για να διοριστεί καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών, γεγονός που δεν πραγματοποιείται όμως ποτέ. Ο Γεώργιος Μπουζιάνης, μετά την εγκατάστασή του στην Ελλάδα, αντιμετωπίστηκε αρχικά με αδιαφορία. Το 1949 λαμβάνει χώρα μια μεγάλη αναδρομική έκθεσή του στον «Παρνασσό», οπότε και το καλλιτεχνικό του έργο αναγνωρίζεται και ο Γεώργιος Μπουζιάνης τοποθετείται ανάμεσα στους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους. Το σπίτι του στην Αθήνα, στη συνοικία της Δάφνης, λειτουργεί σήμερα σαν μουσείο.

Με αφορμή την επέτειο θανάτου του σπουδαίου Έλληνα εξπρεσιονιστή ζωγράφου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα ντοκιμαντέρ της σειράς «Έλληνες ζωγράφοι», παραγωγής 1985, αφιερωμένο στον Γ.Μπουζιάνη και το έργο του.

 ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΩΓΡΑΦΟΙ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗΣ


 

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «’Ελληνες ζωγράφοι» είναι αφιερωμένο στον εξπρεσιονιστή ζωγράφο Γιώργο Μπουζιάνη (1885-1959). Με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου στην Εθνική Πινακοθήκη το 1985 και παρακολουθώντας αντιπροσωπευτικά δείγματα του έργου του το ντοκιμαντέρ κάνει αναδρομή στην πορεία του Γιώργου Μπουζιάνη και σκιαγραφεί το πορτρέτο του καλλιτέχνη.

Με αφετηριακό σταθμό την πρώτη του αυτοπροσωπογραφία το 1905, παρουσιάζονται οι αναζητήσεις του ως προς την ζωγραφική του γλώσσα μέχρι και την τελευταία φάση της δημιουργίας του.

Μετά τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, το 1906, ο Γ. Μπουζιάνης μεταβαίνει στη Γερμανία, στην Ακαδημία του Μονάχου και λίγο αργότερα στο Βερολίνο όπου γνωρίζεται με τον ιμπρεσιονιστή Μαξ Λίμπερμαν. Το 1917 παρακολουθούμε τη στροφή του στον εξπρεσιονισμό ενώ η συμμετοχή του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της εποχής του τεκμηριώνεται μέσα από την αναφορά στις ομαδικές εκθέσεις του, καθώς και στην σχέση του με το ρεύμα του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Λόγος γίνεται για ζητήματα που σχετίζονται με τους προβληματισμούς και τα μηνύματα της ζωγραφικής του, τους χαρακτήρες και τα θέματά του, την προσήλωσή του στο ανθρώπινο σώμα και τον τρόπο που απεικονίζεται. Ως προς την ανάγνωση του έργου του δίνεται έμφαση στην υπαρξιακή εσωτερικότητα του δημιουργού και τους στοχασμούς του πάνω στη ζωή και το θάνατο. Γίνεται, επίσης, αναφορά στην περίοδο από το 1934 οπότε επιστρέφει στην Ελλάδα, στην αναγνώρισή του μεταπολεμικά και στην πρώτη μεγάλη ατομική του έκθεση στον “Παρνασσό” το 1949.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής μιλούν για το έργο του Γ.Μπουζιάνη, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Παπαστάμος, Διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης και η ιστορικός τέχνης-τεχνοκριτικός και ποιήτρια Ελένη Βακαλό. Επίσης, στο τελευταίο μέρος της εκπομπής εκπρόσωπος του Συλλόγου «Φίλοι του Μπουζιάνη» που συστήθηκε αμέσως μετά το θάνατό του, μιλάει για το σκοπό και τις δράσεις του Συλλόγου.

Περιέχονται πλάνα από την οικία του καλλιτέχνη στη Δάφνη, κτίριο που αξιοποιήθηκε πολιτιστικά και σήμερα στεγάζει το Μουσείο Γ. Μπουζιάνη.

Παραγωγή: 1985

Σκηνοθεσία: Κώστας Νάστος

Έρευνα-σενάριο: Ερμής Βελλόπουλος

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS