Γιώργος Σουρής – 26 Αυγούστου 1919

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου σατιρικού ποιητή Γεώργιου Σουρή, στις 26 Αυγούστου 1919. Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει το επεισόδιο της εκπομπής  του Φρέντυ Γερμανού, παραγωγής 1994:

«Εκπομπές που αγάπησα – Γιώργος Σουρής Ενός αιώνα γέλιο»

Γεννημένος το 1853 στην Ερμούπολη της Σύρου, ο Σουρής ξεκίνησε την φοίτηση στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών χωρίς όμως να αποφοιτήσει. Για λόγους βιοποριστικούς παρέδιδε μαθήματα και δημοσιογραφούσε. Πολύ γρήγορα η έμμετρη σάτιρά του τον έκανε γνωστό και οι στίχοι του δημοσιεύθηκαν σε πολλά περιοδικά της εποχής. Από το 1883 έως το 1918 κυκλοφόρησε η έμμετρη εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα του Σουρή με το όνομα «Ρωμηός». Έγραψε μεταξύ άλλων και έμμετρες κωμωδίες, ενώ προτάθηκε πέντε φορές για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Στη σειρά «Εκπομπές που αγάπησα» ο Φρέντυ Γερμανός παρουσιάζει μια ανθολογία από τις εκπομπές του, συμπληρώνοντας πορεία 25 χρόνων στην ελληνική τηλεόραση. Η συγκεκριμένη εκπομπή, από το «Πορτραίτο της Πέμπτης» του 1976, είναι αφιερωμένη στον Γιώργο Σουρή, έναν από τους σπουδαιότερους σατιρικούς ποιητές της νεότερης Ελλάδας. Οι ηθοποιοί Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Γιάννης Γκιωνάκης, Σωτήρης Μουστάκας διαβάζουν τα ποιήματα του Γιώργου Σουρή «Η Ελενιώ», «Καταργούμε», «Τίνος Μοιάζει» και «Αθήνα». Στη συνέχεια  οι Δημήτρης Ψαθάς, Μποστ και Κώστας Πρετεντέρης απαντούν στο ερώτημα πώς θα αντιμετώπιζε ο ποιητής, αν ζούσε, θέματα της εποχής, ενώ γίνεται παράλληλα αποτίμηση του έργου του. Επίσης, η κόρη του ποιητή, Μυρτώ Σουρή, μιλά για τον πατέρα της, για το πλούσιο ποιητικό του έργο, τον ευτυχισμένο γάμο του και μας ξεναγεί στο παλιό ιστορικό σαλόνι του. Η ίδια αναφέρεται στην εφημερίδα «Ο Ρωμηός», που επί 35 χρόνια ο ποιητής έγραφε μόνος του, και μας ταξιδεύει στην εποχή εκείνη διαβάζοντας ποιήματα του Γιώργου Σουρή, ενώ ο Φρέντυ Γερμανός ξεφυλλίζει μαζί της χειρόγραφα από το θεατρικό έργο «Χειραφέτηση», σημειώματα και ποιητικές συλλογές. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλακόπουλο να διαβάζει στίχους του ποιητή που γράφτηκαν σε χαρακτηριστικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας στις σελίδες της εφημερίδας «Ρωμηός». Ο Φρέντυ Γερμανός με αφορμή τα αποσπάσματα αυτά, ξεκινώντας από το 1880, συνδέει την οξυδέρκεια της σάτιρας του Γεωργίου Σουρή, ως μια σχεδόν προφητική ματιά στα πράγματα, με τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα μέχρι και το 1976. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζονται επίσης αποσπάσματα από ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Λιάνας Κανέλλη η οποία ρωτάει πολίτες κοντά στο άγαλμα του Γεωργίου Σουρή στο Ζάππειο, αν γνωρίζουν ποιός ήταν ο συγκεκριμένος άνδρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

TOP NEWS